Gemarmerde cheesecake met speculaasbodem

25 December 2012 onder Cake en gebak
Kenmerken: , ,
Voor: Maakt een taart van 24 cm doorsnee, 8-12 personen
Cheesecake, veganistisch, zonder ei, zonder melk Bij de presentatie van het boek Vegan Eats World van Terry Hope Romero in Amsterdam kregen we behalve allerlei hele lekkere hartige hapjes ook een stukje heerlijk romige veganistische cheesecake. Het recept voor deze Chocolate Galaxy Banana Cheesecake staat in het taartenboek van Romero, Vegan Pie in the Sky, dat ze samen met Isa Chandra Moskowitz heeft geschreven.

Het originele recept heeft een bodem van graham crackers, een speciaal soort biscuitjes die in Nederland niet verkrijgbaar zijn. De taart die we bij de boekpresentatie kregen had daarom een bodem van speculaasjes, waardoor hij een heel leuk winters tintje kreeg. Verschillende mensen die ik ken maken deze taart daarom tijdens de kerstdagen, wij dus ook.

De taart op de foto is een beetje aan de platte kant omdat ik hem bij mijn ouders gemaakt heb voor hhet kerstdiner en mijn moeder alleen een springvorm van 26 cm had. Als je het recept volgt en de taart in een vorm van 24 cm bakt wordt hij hoger. De rand van onze taart verdiende geen schoonheidsprijs, dus ik heb er een beetje romige frosting op gesmeerd.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de bodem

Voor de vulling

  • 1/2 kop ongebrande cashewnoten, enkele uren voorgeweekt in water tot ze zacht zijn
  • 1/2 kop fijngeprakte banaan (ongeveer 2 middelgrote bananen)
  • 350-400 gram zijde tofu, uitgelekt
  • 1/2 kop suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels kokosolie of margarine
  • 4 theelepels maizena
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/4 theelepel amandel extract (optioneel)
  • 1/4 theelepel zout
  • 100 gram pure chocolade

Bereiding

Maak de bodem

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm van 24 cm in. Hak de speculaasjes tot kruimels in je foodprocessor or doe ze in een plastic zak en maak ze fijn met een deegroller.

Doe de koekkruimels in kom en meng ze met de suiker. Doe de gesmolten margarine of olie erbij en roer met een lepel tot alle kruimels vochtig zijn. Voeg nu ook de melk toe en roer opnieuw, tot er een kruimelig deeg ontstaat.

Doe het kruimeldeeg over in de springvorm. Druk met een lepel de kruimels tot een stevige egale laag op de bodem van de springvorm. Bak de bodem 10 minuten tot hij stevig is. Laat de vorm even afkoelen voor je de vulling erin doet.

Maak de vulling

Giet de cashewnoten af en pureer ze samen met de overige ingrediënten, behalve de chocolade, in de blender tot een glad beslag zonder stukjes. Smelt de chocolade in de magnetron of in een pannetje au-bain-marie. Meng één kop van het beslag door de gesmolten chocolade tot het egaal bruin is. Giet het overgebleven witte beslag op de voorgebakken bodem in de springvorm.

Verdeel met een lepel schepjes chocoladebeslag over de laag wit beslag. Zorg dat er nog wat wit beslag aan de oppervlakte zichtbaar blijft. Steek een satéprikker of de achterkant van een lepel in het beslag en maak spiraal- of zigzag-bewegingen zodat er een gemarmerd patroon ontstaat.

Bak de cheesecake 50 à 55 minuten (nog steeds met de oven op 175 graden) tot de bovenkant een beetje bol staat en de randjes licht goudbruin zijn. Haal de cake uit de oven en laat hem 20 minuten afkoelen. Verplaats hem dan eventueel naar de koelkast. Laat de cake minstens 3 uur, maar liefst een hele nacht (of dag) opstijven. De cake aansnijden gaat het makkelijkst met een in koud water gedoopt dun scherp mes.

12 Reacties

Dina op 28-12-2012 - 18:34
Oh.... dat ziet er zó lekker uit! Gelukkig/helaas is mijn combimagnetron kapot!
Martine op 28-12-2012 - 21:03
Even bij de buren in de oven zetten? :-)
Dina op 29-12-2012 - 13:20
Hahaha, zou een goed idee zijn, als ik leuke buren had!
Tessa op 4-1-2013 - 20:23
Volgens mij zijn digestives vrij goed vergelijkbaar met graham crackers. Maar een speculaasbodem lijkt mij (ook) lekkerder ;).
Martine op 4-1-2013 - 22:23
Waarschijnlijk wel inderdaad, hoewel graham crackers een kaneelsmaak schijnen te hebben. Ik denk dat zowat elke soort vegan koekjes/biscuitjes hiervoor geschikt is. David heeft een onverklaarbare hekel aan digestive biscuitjes, dus die neem ik meestal niet.
Annemarie op 21-2-2015 - 15:48
Heb hem gemaakt: heel erg lekke taartje! Ik had kruidnootjes gebruikt ipv speculaasjes (er lag nog een hele zak in de kast). Misschien daardoor vond ik hem wel wat te zoet geworden. Dus als ik hem weer maak met kruidnootjes dan ga ik de helft minder suiker gebruiken.
Martine op 22-2-2015 - 11:05
Dit recept is vrij zoet inderdaad, lekker aan je eigen smaak aanpassen :-)
Annemarie op 26-2-2015 - 16:26
Heb vandaag een stukje gegeten dat ik eerder had ingevroren. Het te zoete was nu verdwenen, terwijl een stukje dat in de koelkast had gestaan wel te zoet bleef. Wonderlijk hoe dat kan gaan.
Ashlwy op 5-10-2015 - 20:38
Zijn de cashewnoten noodzakelijk of kan het ook zonder? :)
Martine op 5-10-2015 - 21:39
Ik denk dat het ook wel zonder kan. Dan moet je misschien wat extra zijde tofu, kokosolie en maizena gebruiken.
Gonny op 9-12-2017 - 15:49
Deze taart gemaakt voor een verlaat Sinterklaasfeest. Wat een heerlijk recept! Ik had nog wat speculaaskruiden toegevoegd en wat gehakte pepernoten bovenop de taart gedaan. Echt heel lekker! Dank je wel!
Martine op 19-12-2017 - 14:19
Klinkt heerlijk Gonny, dankjewel voor het delen.

Schrijf een reactie