Schorsenerengratin met bietjes en romige yoghurtsaus

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Voor: 2-3 personen
Schorsenerengratin met bietjes en romige yoghurtsaus, veganistisch, vegetarisch, zonder melk, zonder kaas

We kregen deze week schorseneren in onze groentetas. David en ik vinden deze knoestige zwarte wortels allebei heel lekker, dus ik wilde er graag iets bijzonders mee maken. Op de website van het Voedingscentrum (of all places!) vond ik een leuk recept voor ovenschotel met schorseneren en kwark dat makkelijk vegan gemaakt kon worden. Voor wat extra kleur en smaak heb ik er ook nog bietjes aan toegevoegd. Als je geen schorseneren hebt, kun ze vervangen door reepjes knolselderij.

In plaats van kwark heb ik voor deze ovenschotel sojayoghurt gebruikt. Helaas is er in supermarkten nog geen ongezoete sojayoghurt te koop (Alpro naturel bevat vanille en suiker), dus voor hartige toepassingen zoals deze moet je even naar een biowinkel voor ongezoete yoghurt van Sojade of Provamel. Als je daar dan toch bent kun je ook meteen een blik gistvlokken en een zakje miso meenemen als je die nog niet hebt.

Ingrediënten

  • 500 gram schorseneren
  • 2 scheuten azijn
  • 400 gram aardappelen, gaargekookt en in schijfjes
  • 1 grote of 2 kleine bietjes, gaargekookt en in blokjes
  • 50 gram walnoten, in stukjes
  • 200 ml ongezoete sojayoghurt (Provamel of Sojade, verkrijgbaar bij biowinkels)
  • 125 ml plantaardige kookroom of melk
  • 2 eetlepels maizena of no-egg poeder
  • 2 eetlepels edelgist vlokken
  • 1 flinke theelepel miso (optioneel)
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 mespunt versgemalen peper

Bereiding

Vul een afwasteiltje met water en doe er een scheut azijn bij. Schil de schorseneren met een dunschiller en houdt ze in het water, zodat het plakkerige sap geneutraliseerd wordt. Vul ook een pan met water en een scheut azijn en breng het aan de kook. Snijd de geschilde schorseneren in stukken van enkele centimeters lang, kook ze 10 à 15 minuten tot ze gaar zijn en giet ze af.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een kleine ovenschaal in met een beetje olie en sprijd de gaargekookte aardappelschijfjes in een laag uit op de bodem van de schaal. Verdeel daarover de bietjes en de gekookte schorseneren. Strooi ook de stukjes walnoot erover.

Meng in een kom de sojayoghurt, room, maizena, gistvlokken, miso, tijm, zout en peper tot een gladde saus zonder klontjes. Giet de saus over de groenten en smeer hem met een lepel uit tot een egale laag die de hele ovenschotel bedekt. Zet de schaal in de oven en bak 25 à 30 minuten tot de groenten heet zijn en de saus is gestold.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.