Veganistische kaas-kruiden croissantjes

door onder Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , ,
Voor: Maakt 6 kleine croissantjes, genoeg 2-3 personen
Kaas-kruiden croissantjes, veganistisch David eet graag de kaas-kruiden croissants van Albert Heijn. Het was dus hoog tijd om daar eens een vegan-variant van te fabriceren. De blikjes croissantdeeg van Aldi en Jumbo huismerk zijn vegan, en als je goed zoekt zijn er nog meer vegan varianten te vinden. Je kunt er heel lekkere kaascroissantjes mee maken. Let op, de receptuur van AH croissantdeeg is helaas veranderd en bevat (sinds december 2013?) helaas melk. Ik heb voor de kaasvulling dit keer zelfgemaakte vegankaas gebruikt, de Sharp Cheddar uit het boek Artisan Vegan Cheese van Miyoko Schinner. Deze kaas combineerde heel goed met de ui en kruiden in de croissants, maar ik denk dat eigenlijk iedere zelfgemaakte of zelfgekochte plantaardige kaas wel geschikt is, als hij maar een beetje een pittige smaak heeft. De kaas hoeft ook niet persé een blok te zijn, met een dikke saus of smeerkaas kan het ook.

Ingrediënten

  • 1 rol/blikje plantaardig croissantdeeg voor 6 croissantjes
  • 70 gram veganistische kaas naar keuze, in stukjes of smalle plakjes
  • 1/2 ui, heel fijn gesnipperd (optioneel, voor kaas-uien croissantjes)
  • gedroogde basilicum of tijm
  • versgemalen peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het croissantdeeg uit de verpakking, rol het voorzichtig uit en snijd het volgens de aanwijzingen op de verpakking in zes driehoeken met elk een inkeping. Leg op elk stukje deeg net boven de inkeping in de breedte een beetje kaas en eventueel een flinke theelepel gesnipperde ui. Bestrooi de kaas met een snufje gedroogde kruiden en versgemalen peper. Rol de croissantjes nu voorzichtig op, beginnend met de kant waar de inkeping zit. Knijp/druk eventueel de uiteinden van de croissants een beetje dicht, zodat de vulling er niet uit kan vallen. Strooi ter decoratie nog wat extra basilicum over de croissantjes. Leg ze op een met bakpapier bekleed ovenrooster en bak ze in 10 à 12 minuten mooi bruin. Houdt ze de laatste minuten goed in de gaten, want de puntjes verbranden snel.

9 Reacties

rabbit op 20-4-2013 - 10:10

e471? vegan?

Martine op 20-4-2013 - 11:57

Mensen van het Nederlandse veganisme forum hebben bij AH nagevraagd of de e-nummmers in dit croissantdeeg plantaardig zijn, en dat was inderdaad het geval. Als je er zeker van wilt zijn dat dit nog steeds zo is, moet je zelf even contact opnemen met AH.

Feau op 8-4-2014 - 8:40

Deze croissant deeg van het AH huismerk is helaas niet meer veganistisch sinds 2014. De ingredienten zijn nu vergelijkbaar met die van de Danerol variant. Danerol heeft wel vegan witte broodjes deeg.

Martine op 8-4-2014 - 9:30

Hoi Feau, ik weet het (staat ook bovenaan dit bericht). Heel vervelend. Er is bovendien ook nog discussie over omdat AH zegt dat de ingrediënten niet echt veranderd zijn, maar dat er te veel 'sporen van' in zaten en dat ze dus de lactose maar als ingrediënt erbij hebben gezet. Het croissant deeg van Tante Fanny is wel vegan, en dat van Aldi en Lidl ook dacht ik. Ik ga deze post maar eens aanpassen.

Steffie op 16-4-2017 - 12:41

Hoi Martine, Tante Fanny croissantdeeg is ook niet meer vegan tegenwoordig. Er zit melk in. Heel erg jammer is dat.

Martine op 16-4-2017 - 15:07

Klopt Steffie, ik zal het even aanpassen.

Mikki op 3-5-2017 - 17:04

Danerolles heeft "24 party croissants" deeg die vegan is! Dit zijn wel kleintjes, maar misschien kun je ze alsnog groter maken op een of andere manier (heb ze zelf nog niet gehad)

Suus op 27-3-2018 - 20:11

Hee Martine, volgens mij is deze bladerdeeg tegenwoordig niet meer vegan! Ik zie dat het in het recept aangepast is maar in het overzicht onder "zuivel en kaasvervangers" is de oude tekst nog te zien... Daar moet je misschien eventjes naar kijken!

Martine op 2-4-2018 - 11:48

Ik ga het aanpassen Suus, dankjewel.

Schrijf een reactie