Stoofpotje met koolraap en tomaat

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2-3 personen
Koolraap stoofpot met tomaat, vegetarisch, veganistisch

Tomaat en koolraap met ui is een onwaarschijnlijk lekkere combinatie. Dit recept is heel eenvoudig en ook nog redelijk snel te maken, dus heel geschikt voor een fijne doordeweekse hap. De TVP kun je vervangen met een willekeurige andere eiwitbron, bijvoorbeeld bonen, kikkererwten, seitan, worstjes of zelfs gehaktballetjes, let er bij de laatste even op hoe lang je ze mee wilt koken, zodat er nog wat beet aan zit.

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 koolraap, geschild en in blokjes
  • 1 prei, in ringen
  • 1 kop (50 g) sojabrokjes/TVP
  • 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 kop water
  • 1 1/2 theelepel bouillonpoeder
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • eventueel 1/2 theelepel tijm

Bereiding

Verhit een een scheut olijfolie in een diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de koolraap toe, giet eventueel een scheutje water in de pan en laat enkele minuten smoren. Voeg de prei toe en laat nog wat verder smoren tot de koolraa p beetgaar is.

Doe de sojabrokjes, tomaten, tomatenpuree, water, bouillonpoeder, peper, en eventueel tijm erbij. Laat het geheel nog een minuut of 10 zachtjes pruttelen tot de koolraap helemaal gaar en zacht is. Wij eten dit graag met quinoa, maar je kunt het natuurlijk met elke willekeurige soort graan of aardappel en zelfs zonder iets eten.

7 Reacties

Judit op 15-1-2016 - 20:22

Ha Martine, Bij Ekoplaza waren koolraap en verse tomaten in de aanbieding en speurend naar een recept kwam ik jouw stoofpotje tegen. Was echt heerlijk, we hebben gesmuld! Onze variatie was met verse tomaten, een teentje knoflook en verder gecombineerd met rijst. De resterende helft koolraap gaan we een dezer dagen als koolraap-appelsalade eten.

Martine op 15-1-2016 - 21:38

Hoi Judit, fijn dat het lekker was! Koolraap is heerlijk, een van onze lievelingsgroentes. Probeer het ook eens in de tortilla (die van de potluck) die ik net heb gepost.

Judit op 15-1-2016 - 21:45

Oh ja, goed idee!

jan op 24-1-2017 - 14:41

Gisteren het recept uitgeprobeerd met groene linzen ipv tofu. Resultaat was niet onverdienstelijk al is het denk ik lekkerder met bijv rode linzen of kikkererwten. Belangrijk is wel dat je de koolraap goed gaar laat worden! Heb er zelf nog wat zwarte peper en knoflook (tip v. Judith)aan toegevoegd voor een iets pittiger smaak. Een en ander gecombineerd met Quinoa, wat een uitstekende combi is. Met wat aanpassingen naar de eigen smaak een prima recept!

Martine op 24-1-2017 - 18:32

Leuk dat je dit gemaakt hebt Jan! Dankjewel voor je tips.

José op 2-3-2017 - 9:02

Hallo Martine Dit recept heb ik affgelopen vrijdag gemaakt leuk om zo'n "vergeten" groente als koolraap te gebruiken. Een bijzonder lekkere maaltijd, chapeau.👌 Groeten José

Martine op 2-3-2017 - 11:08

Fijn dat het lekker was José!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.