Tarwegluten zijn een magisch poeder. Het bestaat uit de eiwitten (=gluten) in tarwemeel en is het basis-ingrediënt voor seitan, een malse en veelzijdige vleesvervanger. Omdat tarweglutenpoeder voor het grootste deel uit eiwitten bestaat, is het ook geschikt als ingrediënt voor koolhydraatarm brood en gebak. Bakkers gebruiken tarwegluten als broodverbetermiddel.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt met tarwegluten allerlei soorten fantastisch plantaardig vlees maken, zoals stoofvlees, worst en shoarma reepjes. Dat gaat als volgt in zijn werk: je mengt de gluten met water, kruiden en eventueel wat meel, gepureerde bonen of tofu. Je vormt het deeg tot een grote rol of kleinere worstjes of steaks die je kunt koken, stomen of bakken in de oven.
Als je tarwegluten wilt gebruiken in koolhydraatarme baksels, moet je met mengen met andere soorten meel zoals sojameel, amandelmeel of lijnzaadmeel. Onderaan de pagina vind je recepten die gebruik maken van zo’n koolhydraatarme bakmix.
Waar kun je het kopen?
Tenzij je een groothandel voor bakkersbenodigdheden of een uitgebreide molenwinkel in de buurt hebt zul je je tarwegluten via internet moeten bestellen, bijvoorbeeld op De-Zuidmolen.nl of DeHoopKlarenbeek.nl. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt gluten, onder de naam Seitan-fix. Bakkers gebruiken gluten als broodverbetermiddel, dus als je een warme bakker in de buurt hebt, zou je daar kunnen vragen of ze je een zak willen verkopen.
Door de bezorgkosten is het behoorlijk aan de prijs, maar met één kilo glutenpoeder kan je minstens vier kilo vleesvervangers maken, dus het is toch nog flink wat goedkoper dan kant en klare vleesvervangers. Wij onze bestellen tarwegluten in zakken van vijf kilo, wat hier in huis makkelijk op gaat, omdat we het glutenpoeder ook gebruiken om koolhydraatarm brood en gebak mee te maken.
Vorig week schreef ik over umami, de vijfde basissmaak die mensen kunnen proeven. In deze post deel ik een tweede recept bomvol umami, namelijk umami hummus! De smaak van deze spread in de verte een beetje aan oude kaas denken. De gerookte paprika zorgt voor een subtiel rooksmaakje. Het is lekker als broodbeleg of met […]
Op VeggieWorld gaf ik een workshop over ‘umami’. Iedereen kent de basissmaken zoet, zuur, zout en bitter, maar heb je wel eens van umami gehoord? Umami is Japans voor ‘hartig’ of ‘heerlijkheid’ en dit is de vijfde smaak die mensen kunnen proeven. Umami komt veel voor in dierlijke producten zoals vlees en kaas. Daardoor vinden […]
Ik bedacht dat er nog geen super simpel roerbakgerecht op de site stond. Bij deze dus een fijn basisrecept voor roerbakken, waar je zelf lekker op kunt variëren. Vervang de tofu bijvoorbeeld door vegan kipstukjes of kikkererwten, kies andere groente (spitskool, broccoli, prei, wortel etc.) en wissel af met de sauzen. Dit gerecht kan in […]
De nummer één vraag van nieuwe vegans, die ik steeds opnieuw voorbij zie komen op Facebook, is ‘Wat kan ik op mijn brood doen?’. Brood (vooral volkorenbrood) is een gezonde en makkelijke maaltijd. Het is een goede bron van jodium en B-vitamines. Vegan broodbeleg hoeft gelukkig helemaal niet ingewikkeld te zijn. Als je een beetje rondkijkt […]
Vegan gehaktballen! Ik heb al allerlei recepten geprobeerd, maar een echt goeie gehaktbal met jus zoals oma die vroeger maakte, dát was me tot nu toe nog niet gelukt. Social media staat deze week bol van de berichten over het nieuwe rauwe vegan gehakt van Naturli. Ik ben maandag meteen even naar de grote Albert […]
Shakshuka is een nieuwe favoriet hier in huis. Dit mediterraanse gerecht van ui, paprika, tomaat en ei is super makkelijk vegan te maken als je het ei vervangt door een beslag van kikkererwtenmeel. Je kunt dit voor het ontbijt, lunch óf avondeten serveren. Ik denk dat het super leuk is als onderdeel van een uitgebreid […]
Vorige week stond er in het NRC een column van Martijn Katan met de titel ‘Verrijking voor veganisten’. Ik heb hier veel vragen en reacties over gezien op social media. Sommige vegans waren blij dat Katan aandacht vroeg voor het toevoegen van essentiële voedingsstoffen aan plantaardige producten. Anderen vonden het artikel te negatief. Zelf had […]
Ik had zin in een bakprojectje en David had zin in banketstaaf, dus dat was snel beslist. Ekoplaza verkoopt schijnbaar vegan banketstaven dit jaar, maar het is verrassend makkelijk om ze zelf te maken van amandelspijs en bladerdeeg. Het leuke is dat je er dan ook een persoonlijk tintje aan kunt geven, bijvoorbeeld door er […]
David en ik keken op Youtube een documentaire over Japanse curry, en toen wilden we dat zelf ook wel eens eten! De geschiedenis van curry in Japan is super interessant. Je zou verwachten dat Japanners curry hebben overgenomen van andere Aziatische landen zoals India of Thailand, maar dat is niet zo! Het is indirect in […]
Ik had zin in pasta voor de lunch, er lag een restje rucola in de koelkast en ik had nog een bakje cherrytomaatjes. Het resultaat was zo lekker dat ik toch maar even mijn camera gepakt hebt om het met jullie te kunnen delen. Jum! De pasta is super smaakvol door de pesto, rucola en […]