Vegan shakshuka

2 January 2019 onder Avondmaaltijd, Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 25 minuten
Voor: 2-3 personen
Vegan shakshuka kikkererwtenmeel

Shakshuka is een nieuwe favoriet hier in huis. Dit mediterraanse gerecht van ui, paprika, tomaat en ei is super makkelijk vegan te maken als je het ei vervangt door een beslag van kikkererwtenmeel. Je kunt dit voor het ontbijt, lunch óf avondeten serveren. Ik denk dat het super leuk is als onderdeel van een uitgebreid lunch- of brunchbuffet.

Je kunt zelf lekker spelen en variëren met de ingrediënten. Doe er bijvoorbeeld ook eens aubergine bij en gebruik meer of minder kruiden. Ik vind het fijn als het kikkererwten 'ei' een beetje zacht en smeuïg blijft, dus ik gebruik vrij veel water in het ei-beslag. Als je steviger ei wilt, gebruik dan 1/4 kop minder water. Als je de shakshuka extra eiwitrijk en vullend wilt maken, doe er dan nog wat witte bonen, linzen of vegan gehakt in.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 rode of groene paprika's, in reepjes
  • 4 grote rijpe tomaten, in blokjes (of een blikje tomatenblokjes)
  • Chilipeper, komijn, peper, peterselie en zout naar smaak (optioneel)
  • 1/2 kop (50 gram) kikkererwtenmeel
  • 2 eetlepels edelgist
  • 1/4 theelepel zout of kala namak
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 kop (250 ml) water of ongezoete sojamelk
  • 2 (volkoren) pita's of geroosterde boterhammen

Bereiding

Fruit de ui, knoflook en paprika in de olie tot de ui glazig begint te worden. Doe de tomaten erbij en laat een minuut of vijf sudderen tot alles zacht is. Doe er eventueel een scheutje water bij als het groentemengsel erg droog is. Het moet een smeuïge saus worden. Als je wilt kun je de groente verder op smaak brengen met komijn, peper en zout, maar je kunt het ook ongekruid laten.

Maak ondertussen het 'ei' door het kikkererwtenmeel te mengen met edelgist en zout. Voeg de helft van het water toe en roer tot alle klontjes zijn opgelost. Doe nu ook de andere helft van het water en het citroensap erbij en meng tot een mooi dun beslag.

Maak met een lepel kuiltjes in het groentemengsel. Giet in elk kuiltje een paar eetlepels kikkererwtenbeslag. Doe een deksel op de pan en laat de shakshuka nog een minuut of 7 op middellaag vuur sudderen totdat het beslag gestold en gaar is (niet roeren!). Serveer met geroosterd (pita)brood.

Een Engelstalige versie van dit recept vind je hier.

7 Reacties

Esther op 15-1-2019 - 19:20
Lekker!! Precies het soort contact waar ik met deze grijze winterdagen Xin in heb. 😊 Dank je wel, Martine!
Esther op 15-1-2019 - 19:21
*comfortfood, crazy spellchecker ;-)
Annemarie op 31-1-2019 - 9:05
Erg lekker en het 'ei-recept' kan ook voor andere gerechten gebruikt worden. Bedankt!
Martine op 31-1-2019 - 11:14
Fijn dat je er zo blij mee bent Annemarie!
Rebecca op 6-9-2019 - 20:17
Wat een lekker recept ! Bedankt ook voor de vele andere recepten.Als beginnend (bijna) veganist is dit een enorme hulp en ook mijn man vond deze shakshuka héél lekker.
Martine op 8-9-2019 - 21:47
Super leuk om te horen Rebecca! Veel plezier met het ontdekken van de plantaardige keuken. :)
Romy op 6-2-2022 - 9:04
Heel lekker, we maken het regelmatig in het weekend als ontbijt. Bij mij duurt het best lang voor het ei stolt, maar het komt goed. Bedankt voor het recept!

Schrijf een reactie