Vegan banketstaaf

Vegan banketstaaf

Ik had zin in een bakprojectje en David had zin in banketstaaf, dus dat was snel beslist. Ekoplaza verkoopt schijnbaar vegan banketstaven dit jaar, maar het is verrassend makkelijk om ze zelf te maken van amandelspijs en bladerdeeg. Het leuke is dat je er dan ook een persoonlijk tintje aan kunt geven, bijvoorbeeld door er een letter van te vormen of door extra specerijen te verwerken in de vulling. Je zou ook meerdere kleine staafjes kunnen maken om uit te delen als Sinterklaascadeautjes.

Om het extra makkelijk te maken gebruikte ik dit keer kant-en-klare amandelspijs van Dr. Oetker. Je kunt de spijs ook zelf maken met dit recept. Voor het bladerdeeg kocht ik een rol vers deeg van Tante Fanny. Deze heeft een vegan keurmerk. Koopmans origineel plakjes bladerdeeg uit de vriezer zijn ook vegan.

Ingrediƫnten

  • 300 gram amandelspijs van Dr. Oetker, in blokjes
  • 1-2 eetlepels plantaardige melk
  • 1 theelepel citroenrasp
  • specerijen zoals kaneel en/of kardemom, optioneel en naar smaak
  • 1/2 rol of 3 vierkante plakjes vegan bladerdeeg
  • 8 blanke amandelen
  • 2 eetlepels sojamelk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de amandelspijs met de melk en citroenrasp en kneed met de hand tot een soepele egale massa. Vorm de geknede spijs tot een rol van ongeveer 35 cm lang (iets korter dan je bladerdeeg).

Als je losse plakjes bladerdeeg gebruikt, leg ze dan op een rij met een klein beetje overlap en druk de randjes aan elkaar vast. Bladerdeeg van een rol snijd je in de lengte door de helft. Zorg in ieder geval dat je een langwerpige rechthoek krijgt.

Vouw het bladerdeeg om de spijsrol. Let erop dat er zo min mogelijk luchtbellen tussen het deeg en het spijs achterblijven. Laat het deeg op de naad een klein beetje overlappen en duw het dicht met je vingers. Vouw ook de deegflapjes aan de uiteindes van de rol naar binnen en duw ze vast.

Leg de rol met de naad naar beneden op een bakplaat of -rooster met bakpapier. Je kunt hem recht laten, of er een letter van vormen. Druk de amandelen erop en bestrijk de rol met de sojamelk, zodat hij straks mooi gaat glanzen. Bak de banketstaaf ongeveer 25 minuten tot hij mooi goudbruin is. Voor extra glans kun je hem tien minuten voor het eind van de baktijd even uit de oven halen en nog een tweede keer bestrijken met sojamelk.

5 Reacties

Hanne op 2-12-2018 - 21:51

Het was heerlijk! Wel had ik het Koopmans bladerdeeg en dat bleef wat hard. Misschien lag het al te lang in de vriezer. Dus ik kon het niet zo mooi vormen. Maar de smaak was nog steeds prima :-) Wanneer doe je de amandelen erop? Ik had geschaafde amandelen en heb die er 10 minuten voor het eind van de oventijd op gedaan. Dat werkte prima.

Martine op 3-12-2018 - 9:45

Hoi Hanne, fijn dat het lekker was! Bladerdeeg kan in de vriezer inderdaad uitdrogen, zodat het een beetje hard blijft. De amandelen doe ik erop voordat ik de rol bestrijk met sojamelk. Dat stond inderdaad niet duidelijk in het recept, dus dat heb ik net nog even toegevoegd. Goed om te weten dat het bij jou ook lukte om ze er later op te doen.

Monique op 6-12-2018 - 13:12

Wat goed om te weten dat je zo makkelijk zelf een plantaardige banketstaaf kunt bakken! Ik heb hem gisteren, toen we Sinterklaas vierden, gemaakt en we hebben er heerlijk van gesmuld. Dankjewel voor weer een fijn recept!

Martine op 6-12-2018 - 15:01

Fijn om te horen Monique!

trudy op 7-12-2018 - 18:56

Hij is toplekker!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.