Vegan banketstaaf

Vegan banketstaaf Ik had zin in een bakprojectje en David had zin in banketstaaf, dus dat was snel beslist. Ekoplaza verkoopt schijnbaar vegan banketstaven dit jaar, maar het is verrassend makkelijk om ze zelf te maken van amandelspijs en bladerdeeg. Het leuke is dat je er dan ook een persoonlijk tintje aan kunt geven, bijvoorbeeld door er een letter van te vormen of door extra specerijen te verwerken in de vulling. Je zou ook meerdere kleine staafjes kunnen maken om uit te delen als Sinterklaascadeautjes. Om het extra makkelijk te maken gebruikte ik dit keer kant-en-klare amandelspijs van Dr. Oetker. Je kunt de spijs ook zelf maken met dit recept. Voor het bladerdeeg kocht ik een rol vers deeg van Tante Fanny. Deze heeft een vegan keurmerk. Koopmans origineel plakjes bladerdeeg uit de vriezer zijn ook vegan.

Ingrediƫnten

  • 300 gram amandelspijs van Dr. Oetker, in blokjes
  • 1-2 eetlepels plantaardige melk (voor de spijs)
  • 1 theelepel citroenrasp
  • specerijen zoals kaneel en/of kardemom, optioneel en naar smaak
  • 1/2 rol of 3 vierkante plakjes vegan bladerdeeg
  • 8 blanke amandelen
  • 2 eetlepels sojamelk (om te bestrijken voor een mooie glans)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de amandelspijs met de melk en citroenrasp en kneed met de hand tot een soepele egale massa. Vorm de geknede spijs tot een rol van ongeveer 35 cm lang (iets korter dan je bladerdeeg). Als je losse plakjes bladerdeeg gebruikt, leg ze dan op een rij met een klein beetje overlap en druk de randjes aan elkaar vast. Bladerdeeg van een rol snijd je in de lengte door de helft. Zorg in ieder geval dat je een langwerpige rechthoek krijgt. Vouw het bladerdeeg om de spijsrol. Let erop dat er zo min mogelijk luchtbellen tussen het deeg en het spijs achterblijven. Laat het deeg op de naad een klein beetje overlappen en duw het dicht met je vingers. Vouw ook de deegflapjes aan de uiteindes van de rol naar binnen en duw ze vast. Leg de rol met de naad naar beneden op een bakplaat of -rooster met bakpapier. Je kunt hem recht laten, of er een letter van vormen. Druk de amandelen erop en bestrijk de rol met de sojamelk, zodat hij straks mooi gaat glanzen. Bak de banketstaaf ongeveer 25 minuten tot hij mooi goudbruin is. Voor extra glans kun je hem tien minuten voor het eind van de baktijd even uit de oven halen en nog een tweede keer bestrijken met sojamelk.

7 Reacties

Hanne op 2-12-2018 - 21:51
Het was heerlijk! Wel had ik het Koopmans bladerdeeg en dat bleef wat hard. Misschien lag het al te lang in de vriezer. Dus ik kon het niet zo mooi vormen. Maar de smaak was nog steeds prima :-) Wanneer doe je de amandelen erop? Ik had geschaafde amandelen en heb die er 10 minuten voor het eind van de oventijd op gedaan. Dat werkte prima.
Martine op 3-12-2018 - 9:45
Hoi Hanne, fijn dat het lekker was! Bladerdeeg kan in de vriezer inderdaad uitdrogen, zodat het een beetje hard blijft. De amandelen doe ik erop voordat ik de rol bestrijk met sojamelk. Dat stond inderdaad niet duidelijk in het recept, dus dat heb ik net nog even toegevoegd. Goed om te weten dat het bij jou ook lukte om ze er later op te doen.
Monique op 6-12-2018 - 13:12
Wat goed om te weten dat je zo makkelijk zelf een plantaardige banketstaaf kunt bakken! Ik heb hem gisteren, toen we Sinterklaas vierden, gemaakt en we hebben er heerlijk van gesmuld. Dankjewel voor weer een fijn recept!
Martine op 6-12-2018 - 15:01
Fijn om te horen Monique!
trudy op 7-12-2018 - 18:56
Hij is toplekker!
Wik op 4-12-2019 - 15:32
Hoi Martine, Bij de ingrediƫnten staat opgegeven: 1-2 eetlepels plantaardige melk, en verderop 2 eetlepels sojamelk. Zijn de 1-2 eetlepels plantaardige melk bedoeld om door het spijs te mengen? Kan daarvoor, vanwege smaak wellicht, beter een andere soort dan sojamelk worden gekozen?
petra op 26-10-2022 - 10:59
hoi martine deze recept is echt heel lekker en ik heb altijd zelf gemaakte bladerdeeg in de vriezer dat maakt het ook helemaal af. en als ik geen bladerdeeg in huis heb maak ik de snelle bladerdeeg is wel bij 3x toeren van de deeg dat je een half uurtje moet wachten omdat de deeg even moet rusten in de koelkast . maar zo lekker deze recept heb ik van je collega blogger kirsten. miss kan je ook een recept van bladerdeeg hier delen ? voor mensen die ook graag wil maken ? gr petra

Schrijf een reactie