Oma’s vegan gehaktballen

door onder Bijgerecht, Hapjes
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 4 kleine ballen, 2 personen
Vegan gehaktballen

Vegan gehaktballen! Ik heb al allerlei recepten geprobeerd, maar een echt goeie gehaktbal met jus zoals oma die vroeger maakte, dát was me tot nu toe nog niet gelukt.

Social media staat deze week bol van de berichten over het nieuwe rauwe vegan gehakt van Naturli. Ik ben maandag meteen even naar de grote Albert Heijn in de stad gegaan om een pakje te halen, om te proberen of ik er een fijne ouderwetse bal van zou kunnen maken.

Ik was blij verrast. Het gehakt van Naturli heeft een hele goede textuur. Kleverig en vezelig, met kleine bolletjes plantaardig vet erin. Je moet er wel wat smaakmakers aan toevoegen, anders smaakt het een beetje vlak, maar dat is juist prettig als je er zelf mee wilt gaan kokkerellen.

Ik vind het lekker om wat paneermeel te verwerken in de ballen. Dan worden ze wat ruller van textuur, maar ook zachter. Als je liever een stevige bal hebt, laat het paneermeel dan weg.

Ingrediënten

  • 200 gram rauw vegan gehakt van Naturli
  • 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd (de helft voor de ballen, en de helft voor de jus)
  • 2 eetlepels paneermeel (optioneel, voor een zachtere, rulle bal)
  • 1-2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 snufje peper
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 2 eetlepels plantaardige bakmargarine
  • 150 ml water
  • 2 theelepels maizena (of een beetje kant-en-klaar juspoeder)
  • 1 eetlepel sojasaus (weglaten als je juspoeder gebruikt)

Bereiding

Meng in een kom het gehakt met de helft van de ui, paneermeel, sojasaus, mosterd, peper en nootmuskaat tot een egale massa. Vorm er met je handen vier mooie gebaktballen van.

Smelt de margarine in een koekenpan op middel-laag vuur. Leg de gehaktballen erin en laat ze rustig in een minuut op 10 bruin en gaar worden. Ze worden snel te donker, dus zet het vuur liever te laag dan te hoog. Doe halverwege het bakken ook de andere helft van de ui in de pan en bak die even mee.

Als de gehaktballen aan alle kanten mooi bruin zijn, haal je ze uit de pan. Meng het water, maizena en sojasaus door elkaar en giet dit in de pan bij de achtergebleven margarine en ui. Verwarm en roer met een houten lepel tot je een mooie gebonden jus hebt. Je kunt ook je favoriete vegan juspoeder gebruiken in plaats van maizena en sojasaus.

Je kunt de ballen nu nog even terug in de pan doen om door te warmen, of je serveert ze meteen en giet de jus erover. Eet de ballen met aardappels en groente of een lekkere stamppot.

9 Reacties

Monique op 8-1-2019 - 12:29

Hallo stamppot rauwe andijvie met (portobello) spekkies en gehaktbal! <3

Martine op 8-1-2019 - 13:38

Ja heerlijk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

misty op 11-1-2019 - 9:44

Ik heb het gisteren gekocht en gegeten. Prima! Ik vind ze het lekkerst zonder paneermeel, dan zijn ze goed stevig. Alleen met een scheut sojasaus was het al lekker. Nu gaan experimenteren met groenten en kruiden. Het is inderdaad niet biologische maar kijk even op hun website. Ze proberen wel die richting op te gaan. Ook goed is dat de verpakking voor een groot deel uit gerecyceld plastic bestaat. Ik vind het fijn dat er 400 gram in zit, dat scheelt weer een bakje. Wij proberen dit jaar veel minder plastic te gaan gebruiken, maar dat is met vleesvervangers uit de supermarkt altijd een probleem. (ik heb dit berichtje ook op je ander site gezet)

Martine op 11-1-2019 - 11:00

Leuk Misty! Dankjewel voor je feedback.

misty op 11-1-2019 - 16:19

Graag gedaan! Ik reageer niet vaak maar kijk wel elke week op jouw sites of er iets nieuws op staat.

johan op 12-1-2019 - 9:53

Top. Ik zie ook grote kansen voor het maken van saucijzenbroodjes. Met Fanny's bladerdeeg.

Martine op 12-1-2019 - 10:09

Jaa dat is vast ook heerlijk Johan. En Brabantse worstbroodjes.

Anita op 16-1-2019 - 19:25

Super lekkere gehaktballen met heerlijke jus, 4 grote gehaktballen van gemaakt!

Martine op 16-1-2019 - 21:44

Leuk Anita! Fijn dat het zo goed in de smaak viel.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.