Oma’s vegan gehaktballen

8 January 2019 onder Bijgerecht, Hapjes
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 25 minuten
Voor: 4 kleine ballen, 2 personen
Vegan gehaktballen

Vegan gehaktballen! Ik heb al allerlei recepten geprobeerd, maar een echt goeie gehaktbal met jus zoals oma die vroeger maakte, dát was me tot nu toe nog niet gelukt.

Social media staat deze week bol van de berichten over het nieuwe rauwe vegan gehakt van Naturli. Ik ben maandag meteen even naar de grote Albert Heijn in de stad gegaan om een pakje te halen, om te proberen of ik er een fijne ouderwetse bal van zou kunnen maken.

Ik was blij verrast. Het gehakt van Naturli heeft een hele goede textuur. Kleverig en vezelig, met kleine bolletjes plantaardig vet erin. Je moet er wel wat smaakmakers aan toevoegen, anders smaakt het een beetje vlak, maar dat is juist prettig als je er zelf mee wilt gaan kokkerellen.

Ik vind het lekker om wat paneermeel te verwerken in de ballen. Dan worden ze wat ruller van textuur, maar ook zachter. Als je liever een stevige bal hebt, laat het paneermeel dan weg.

Garden Gourmet Incredible vegan gehaktballen.

Update: ik heb de ballen intussen ook gemaakt met het rauwe 'Incredible' vegan gehakt van Garden Gourmet (zie tweede foto). Dit gehakt is van zichzelf al wat meer op smaak gebracht, zodat je niet per se sojasaus en andere smaakmakers hoeft toe te voegen. Het geeft ook wat stevigere ballen dan het gehakt van Naturli.

Ingrediënten

  • 200 gram rauw vegan gehakt (geen rulgehakt)
  • 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd (de helft voor de ballen, en de helft voor de jus)
  • 2 eetlepels paneermeel (optioneel, voor een zachtere, rulle bal)
  • 1-2 eetlepels sojasaus (optioneel als je Garden Gourmet gebruikt)
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 snufje peper
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 2 eetlepels plantaardige bakmargarine
  • 150 ml water
  • 2 theelepels maizena (of een beetje kant-en-klaar juspoeder)
  • 1 eetlepel sojasaus (weglaten als je juspoeder gebruikt)

Bereiding

Meng in een kom het gehakt met de helft van de ui, paneermeel, sojasaus, mosterd, peper en nootmuskaat tot een egale massa. Vorm er met je handen vier mooie gebaktballen van.

Smelt de margarine in een koekenpan op middel-laag vuur. Leg de gehaktballen erin en laat ze rustig in een minuut op 10 bruin en gaar worden. Ze worden snel te donker, dus zet het vuur liever te laag dan te hoog. Doe halverwege het bakken ook de andere helft van de ui in de pan en bak die even mee.

Als de gehaktballen aan alle kanten mooi bruin zijn, haal je ze uit de pan. Meng het water, maizena en sojasaus door elkaar en giet dit in de pan bij de achtergebleven margarine en ui. Verwarm en roer met een houten lepel tot je een mooie gebonden jus hebt. Je kunt ook je favoriete vegan juspoeder gebruiken in plaats van maizena en sojasaus.

Je kunt de ballen nu nog even terug in de pan doen om door te warmen, of je serveert ze meteen en giet de jus erover. Eet de ballen met aardappels en groente of een lekkere stamppot.

28 Reacties

Monique op 8-1-2019 - 12:29
Hallo stamppot rauwe andijvie met (portobello) spekkies en gehaktbal! <3
Martine op 8-1-2019 - 13:38
Ja heerlijk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
misty op 11-1-2019 - 9:44
Ik heb het gisteren gekocht en gegeten. Prima! Ik vind ze het lekkerst zonder paneermeel, dan zijn ze goed stevig. Alleen met een scheut sojasaus was het al lekker. Nu gaan experimenteren met groenten en kruiden. Het is inderdaad niet biologische maar kijk even op hun website. Ze proberen wel die richting op te gaan. Ook goed is dat de verpakking voor een groot deel uit gerecyceld plastic bestaat. Ik vind het fijn dat er 400 gram in zit, dat scheelt weer een bakje. Wij proberen dit jaar veel minder plastic te gaan gebruiken, maar dat is met vleesvervangers uit de supermarkt altijd een probleem. (ik heb dit berichtje ook op je ander site gezet)
Martine op 11-1-2019 - 11:00
Leuk Misty! Dankjewel voor je feedback.
misty op 11-1-2019 - 16:19
Graag gedaan! Ik reageer niet vaak maar kijk wel elke week op jouw sites of er iets nieuws op staat.
johan op 12-1-2019 - 9:53
Top. Ik zie ook grote kansen voor het maken van saucijzenbroodjes. Met Fanny's bladerdeeg.
Martine op 12-1-2019 - 10:09
Jaa dat is vast ook heerlijk Johan. En Brabantse worstbroodjes.
Anita op 16-1-2019 - 19:25
Super lekkere gehaktballen met heerlijke jus, 4 grote gehaktballen van gemaakt!
Martine op 16-1-2019 - 21:44
Leuk Anita! Fijn dat het zo goed in de smaak viel.
Marianne op 27-1-2019 - 12:30
Dank,erg lekker weer! Ik vroeg me alleen af of je ms 400 gram bedoelde? Omdat dat in de verpakking zit en anders ook wat kleine ballen? Hoewel ze met 400 gram idd flink zijn.
Martine op 27-1-2019 - 12:39
Hoi Marianne, ik bedoel echt 200 gram. Dan krijg je een tweepersoonsportie ballen. De andere helft van het gehakt kun je dan eventueel voor iets anders gebruiken, zoals soepballetjes. Als je de volle 400 gram wilt gebruiken, moet je de andere ingrediënten dus verdubbelen.
Marianne op 27-1-2019 - 15:40
Dankjewel voor de toelichting. Ik heb 400 gram gemaakt en rest niet verdubbeld. Vond ze toch (al) erg lekker. Maar soepballetjes is ook een goed idd. Kun je ze dan langere tijd mee laten koken?
Martine op 27-1-2019 - 20:20
Ja ze blijven goed stevig als je ze meekookt. In ieder geval een minuut of 10.
Renske op 30-1-2019 - 10:25
Zou ik er ook soepballetjes van kunnen maken? 🤔
Martine op 30-1-2019 - 10:32
Ja hoor, dat kan prima! De ui zou ik dan misschien weglaten. Of héél fijn snipperen.
Renske op 30-1-2019 - 10:26
Ow zie het net in de vorige reactie staan..
Echo op 7-2-2019 - 10:34
Oeh, dat ziet er appetijtelijk uit. Van het weekend eens uitproberen :-)
Therese op 10-2-2019 - 19:58
Al 12 jaar vegan denk ik, en de gehaktballen heb ik eigenlijk als enige gemist ! Gesmuld hebben we hiervan. Geweldig produkt van Naturli. Echt het eerste vegan gehakt waar je ballen van kunt maken. Opent perspectieven ! Veel dank dus, ook voor je recept, en je sites.
Martine op 13-2-2019 - 13:29
Leuk Therese! Fijn dat de ballen zo goed bevielen. :D
Mila op 8-9-2019 - 19:46
Vandaag gemaakt, was heerlijk! Ik heb nog wat worcestersaus toegevoegd om het nog wat meer als vlees te laten smaken, het was echt als weer een keer gehaktballen eten. Top recept, dankjewel!
Martine op 8-9-2019 - 21:52
Fijn Mila! Worcestersaus lijkt me inderdaad een lekkere toevoeging.
Jan op 10-9-2019 - 17:43
Deze waren erg lekker!
Annemarie op 4-2-2020 - 16:26
Lil heeft in NL nu ook dit gehakt en burgers; https://www.lidl.nl/nl/p/nieuw-bij-lidl/vegan-gehakt/p33823 Wij kochten deze graag in Duitsland, ontzettend lekker en goed spul. De burgers zijn vergelijkbaar met de Beyond Meat Burger maar een stuk betaalbaarder.
Martine op 9-2-2020 - 10:10
Hoi Annemarie, ik heb het gehakt inmiddels gevonden bij Lidl en gehaktballen gemaakt. Erg lekker inderdaad!
Duuk op 17-3-2022 - 12:16
Klinkt als een erg lekker recept, maakt het nog uit wat voor mosterd ik erin gebruik? Zou het zelf niet weten namelijk.
Berend op 11-9-2022 - 20:20
Ik doe er gewoon paneermeel hamburger kruiden en een ui door ook gaat er bij mij een ei in. Daarna jus met uitjes in de pan en daar kook ik alles in. Ik maak plantaardig gehakt dus klaar zoals ik het van mijn moeder geleerd heb. En het smaakt heerlijk
jo king op 30-12-2022 - 20:29
naast paneermeel (een must voor mij) paprikapoede plus zout of gehaktmix mag niet ontbreken .
jo op 30-12-2022 - 20:58
en knoflook! en misschien rookaroma en ketchup? maar zeker een nacht in de koelkast laten rusten/marineren

Schrijf een reactie