Tahin is een pasta van fijngemalen sesamzaadjes. Er bestaan verschillende soorten: lichte tahin van gepelde sesam en donkere tahin van zaadjes met een velletje er nog aan. Tahin van de biologische winkel is vaak ook minder vloeibaar dan de Tahin die je in Turkse winkeltjes vindt. In recepten gebruik ik altijd Turkse tahin, maar je kunt ook andere soorten nemen, voor de smaak maakt het niet veel uit.
Waar gebruik je het voor?
Tahin is een belangrijk ingrediënt voor recepten uit het Midden-Oosten, zoals hummus en baba ganoush. Je kunt het ook gebruiken als smaakmaker voor veganistische smeersels, sauzen, ovenschotels en kaasvervangers. Je kunt tahin ook in pure vorm gebruiken als broodsmeersel of dip. Ik eet bijvoorbeeld graag in tahin gedoopte stukjes appel.
Waar kun je het kopen?
Tahin is te koop bij Turkse toko’s, biologische winkels (hier heet het soms sesampasta), en Aziatische toko’s (daar heet het vaak sesam saus).
Zoals bij de meeste notenpasta’s scheidt de olie zich van de vaste deeltjes als de tahin een poostje ongebruikt in de winkel of in je (koel)kast heeft gestaan. In dat geval moet je even een paar minuten stevig roeren om de olie weer door de pasta te mengen. Het kan ook helpen om de pot een paar dagen op zijn kant te leggen, zodat de zwaartekracht meehelpt om de twee delen van de pasta weer bij elkaar te brengen.
Fijne Indiase kikkererwtenschotel. Het is goedkoop om te maken, in een half uur klaar en als je een goedgevulde voorraadkast hebt, hoef je er niet eens voor naar de supermarkt.
Ik houd enorm van stamppotten en dit is één van mijn favorieten. De champignons en de prei geven een noot-achtig zoete smaak die lekker contrasteert met de licht bittere smaak van de andijvie. De tempeh blokjes geven er een pittig zoute noot aan.
Deze worstjes zijn heerlijk mals en pittig. Lekker op een sandwich, in een roerbakgerecht of als hapje bij de borrel. Je kunt meerdere kleine dunne worstjes maken of één grote, die je vervolgens in blokjes snijdt, of in plakjes zoals op de foto.
Als je nog een restje seitanworst hebt zijn deze spiesjes zijn snel gemaakt. Het is een leuk hapje om mee te brengen naar een potluck, op een feestje te serveren of voor jezelf te maken als je zin hebt om iets lekkers te eten wat er ook nog mooi uit ziet.
Deze soep is lekker romig en heeft een warme Indiase smaak. Hij is erg makkelijk te maken en geschikt als lunch of lichte avondmaaltijd. Serveer met chapatti’s of naanbrood.
Lekker pittig zoete cake, waarvoor je de ingrediënten waarschijnlijk wel ergens in de voorraadkast kunt vinden. Lekker makkelijk als je onverwacht gasten of zin in zoetigheid krijgt.
Deze kokosblokjes doen me een beetje denken aan die witte bonbons van Ferrero Rocher, maar dan niet zo duur en zonder suiker of dierlijke ingrediënten. Ze smelten letterlijk in je mond. Ze zijn koolhydraatarm, maar zeker niet calorie-arm, dus eet met mate!
Tarwegluten kunnen in het begin een beetje moeilijk zijn om mee te werken, maar met dit recept kan zo goed als niets misgaan, gewoon de instructies volgen. Daarna heb je heerlijke worstjes, die je precies de smaak kunt geven die jij lekker vindt en die bovendien veel goedkoper (en vaak plantaardiger) zijn dan vegaworst uit de winkel.
Met de roerbakreepjes van Vivera, of droge sojaschnetzel (TVP in reepjes, te bestellen bij Veggiedeli.nl) kun je lekkere shoarma maken. Perfect voor een snelle avondmaaldijd, snack of lekkere lunch.
Deze topping houdt het midden tussen slagroom en monchou en is een heerlijk op taarten en cakes. Als je wilt kun je er zelfs toefjes van spuiten. Maak het liefst wel een dag van tevoren, zodat het goed kan opstijven.