Stevia rebaudiana of honingkruid is een plantje uit Zuid-Amerika dat een heel sterke zoete smaak heeft. Sinds kort is het ook goedgekeurd voor consumptie in de Europese Unie, en je ziet het op steeds meer plaatsen verschijnen.
Waar gebruik je het voor?
Het voordeel van stevia ten opzichte van de meeste andere zoetmiddelen is dat het zo goed als geen calorieën bevat en geen zoetkracht verliest als je het verhit. Het kan dus heel goed in cakes, koekjes en andere baksels verwerkt worden. Sommige zoetmiddelen op basis van stevia hebben een drop-achtige bittere bijsmaak, die je vooral goed proeft als je er veel van gebruikt. Er komen gelukkig steeds meer stevia producten op de markt die geen of weinig bijsmaak hebben.
Waar koop je het?
Stevia is te koop in biowinkels, natuurgeneeswinkels en sinds kort ook in sommige supermarkten. Pure stevia is verkrijgbaar in vloeibare en poedervorm. Er zijn ook steeds meer samengestelde zoetmiddelen met stevia. Die bevatten vaak kunstmatige zoetmiddelen of lactose uit koemelk.
Dit recept is een gezondere, snellere én goedkopere variatie op mijn geliefde vegan knoflook-kruiden roomkaas. Ik vervang de kokosolie door een kleinere hoeveelheid vloeibare olie en gebruik kikkererwten in plaats van cashews. Omdat er bijna geen verzadigd vet in zit, wordt deze roomkaas niet heel stevig in de koelkast, zoals mijn andere recept. Hij blijft […]
Sojamelk is bij Dirk en Vomar tegenwoordig goedkoper dan koemelk! Een liter naturel sojamelk kost bij deze supermarkten nu 79 cent, terwijl je 81 cent betaalt voor een liter van de goedkoopste halfvolle koemelk. Ik deed een klein dansje voor het schap toen ik dit zag, want volgens mij is dit de eerste keer in […]
Een paar weken geleden postte ik havermout met banaan uit de oven. Sindsdien heb ik allerlei variaties op dat recept uitgeprobeerd, waaronder deze ‘worteltaart’ havermout met geraspte wortel, rozijnen en specerijen. Om het extra leuk te maken, bakte ik de havermout dit keer in muffinvormpjes. Makkelijk mee te nemen voor een ontbijt of lunch onderweg. […]
Mijn favoriete keukenapparaten zijn de oven, Vitamix blender, staafmixer én magnetron (ik heb nog geen airfryer, instantpot of food processor). Mensen doen vaak een beetje laagdunkend over de magnetron, maar ik gebruik hem bijna dagelijks om makkelijk gezond én lekker te eten. In deze post deel ik mijn favoriete magnetron recepten, van havermout en gepofte […]
Boekweitkoekjes! Ik ben de voorraadkast aan het leegkoken en ik vond achterin een pot met een bodempje boekweitkorrels, precies genoeg voor deze koekjes. Het recept heb ik geveganiseerd van deze blog. Ze zijn heel lekker en super makkelijk te maken. Door de hele boekweitgraantjes zijn deze koekjes super knapperig. De aardse smaak van de boekweit […]
Deze pasta aten we tijdens onze low budgetweek. Als je slim inkoopt, kost het ongeveer 2 euro voor 4 porties, dus 50 cent per persoon! Ondanks de eenvoudige ingrediënten, is dit een verrassend smaakvol gerecht. De ster van de show is de zongedroogde tomaat, die zorgt voor umami, zodat er niet per se vegan kaas […]
Vorige week deelde ik een basisboodschappenlijstje en ging ik de uitdaging aan om een hele week te eten van 10-15 euro. David wilde ook meedoen en samen hebben we uiteindelijk 25,29 euro uitgegeven, dus 12,65 per persoon. In deze post lees je wat we hebben gekocht en gegeten, hoe het beviel en wat we nog […]
Het is verleidelijk om veel geld uit te geven aan eten, zeker nu er bijna iedere week nieuwe toffe vegan producten bij komen, zoals Magnums en kipcorn. Als je naar die producten kijkt, kom je misschien tot de conclusie dat vegan eten duur is, en alleen voor mensen met een dikke beurs. Gelukkig kan plantaardige […]
Ik ben bezig met een nieuwe serie budgetrecepten. Als je slim inkoopt en zelf de linzen kookt kost deze hele maaltijd van soep met geroosterd brood en de linzenspread net iets meer dan 1 euro, en dat voor 4 porties! De hele maaltijd kan binnen een half uurtje op tafel staan. De wortelsoep is heerlijk […]
Ik eet graag stevige havermoutpap als ontbijt, maar ik heb ‘s morgens niet altijd tijd om dat te maken. De oplossing is havermout uit de oven. Dit maak ik voor een paar dagen tegelijk. Handig als je van mealprep houdt! Deze havermout is zo stevig, dat je hem makkelijk in repen kunt snijden en meenemen […]