Sojasaus

Engels: soy sauce

Wat is het?

Sojasaus heb je in allerlei soorten. De meeste supermarkten verkopen vooral ketjap, dat is meestal niet meer dan een chemisch geproduceerd aftreksel met een zoetig zoute smaak. De betere soorten sojasaus zijn bijvoorbeeld tamari en shoyu, gemaakt van gefermenteerde sojabonen.

Welke sojasaus gebruiken jullie?

Als er in onze recepten sojasaus staat bedoelen we dat je tamari of shoyu moet gebruiken, geen ketjap. In de biowinkel staat er op de etiketten van de flessen sojasaus dat het tamari of shoyu is, maar in de toko kan het minder duidelijk zijn welke fles je moet hebben. Goede sojasaus herken je aan de korte ingrediëntenlijst: sojabonen, zout, water en eventueel tarwe. Ons favoriete merk is Kikkoman.

Waar gebruik je het voor?

Sojasaus is een belangrijke smaakmaker in Oosterse gerechten, maar je kunt het ook gebruiken om een fijne hartige ‘umami’ smaak te geven aan gerechten uit andere keukens, zoals aan Hollandse stoofschotels. Ook vleesvervangers zoals seitan, sojabrokjes, tempeh en tofu kun je heel lekker op smaak brengen met een scheutje goede sojasaus

Recepten

Recepten met: "sojasaus".

Witlofgratin met pittige cashewkaas

David en ik zijn dol op witlofgratin. Zachte, licht bittere witlof met flinke laag kaas eromheen en een knapperig korstje bovenop. Deze ovenschotel met cashewkaas is een heel smaakvol plantaardig alternatief voor ons lievelingsgerecht.

Linzencurry met bladgroente

Linzencurry met bladgroente, vegetarisch, veganistischWe hadden nog een wat groenlof (een soort andijvie) over van onze groentetas die nodig in een recept moest worden gebruikt. Het smaakte behoorlijk bitter (daarom was het ook blijven liggen), dus ik dacht dat het misschien lekker zou zijn om het in een licht zoete curry te verwerken met ui, wortelen en tomaat. Ik […]

Stevig eiwitrijk pittenbrood

Eiwitrijk pittenbrood, koolhydraatarm, veganistisch

Een lekker eiwitrijk en koolhydraatarm brood met een stevige maar toch zachte textuur. Het brood gaat goed samen met hartig beleg, maar het is ook heerlijk bij een grote kom soep of stoofpot.

Vegan snert

Erwtensoep met worst, vegetarisch, veganistisch

Heb je ook al weer zin in lekkere warme erwtensoep? Door de verschillende soorten meegekookte groente heeft deze soep al heel veel smaak, maar de plantaardige worstjes maken het helemaal af.

Chili met zwarte sojabonen

Chili met zwarte sojabonen, vegetarisch, veganistisch, koolhydraatarm

Onze Aziatische toko verkoopt zwarte sojabonen. Dat moesten we natuurlijk uitproberen! Als je geen zwarte sojabonen hebt kun je ook die bekende crème witte sojaboontjes gebruiken.

Malse kikkererwtenburgers

Malse kikkererwtenburgers, vegetarisch, veganistischGeniale plantaardige burgers uit het kookboek Veganomicon van Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero. Door de combinatie van gepureerde kikkererwten en tarweglutenpoeder zijn de burgers lekker mals van binnen met een knapperige buitenkant.