Spitskool-gehaktschotel met witte bonenpuree

3 November 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Voor: 2-3 personen
Ovenschotel met spitskool, gehaken en witte bonenpuree, vegetarisch, veganistisch

Er zat een joekel van een spitskool in onze groentetas, dus ik moest een beetje creatief zijn om die weg te werken zonder dat we het gevoel hadden de halve week hetzelfde te eten. Gelukkig is spitskool een heel veelzijdige groente die het goed doet in salades, roerbakgerechten, curries, maar ook in ovenschotels zoals deze.

Toen ik dit gerecht wilde gaan maken had ik net een grote pan witte bonen gekookt. Ik kreeg een ingeving om in plaats van aardappelen eens witte bonen te gebruiken voor de laag met puree bovenop de ovenschotel. Bonen bevatten meer eiwitten, vezels en mineralen dan aardappels en ze zijn dus een heel voedzaam alternatief. Behalve voedzaam was de puree ook nog eens heel romig en smaakvol. Experiment geslaagd!

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor het gehakt

Voor de spitskoolvulling

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika of 1 winterwortel, in stukjes
  • 1/2 spitskool van gemiddeld formaat, in reepjes
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 à 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1/2 kop water
  • 1 eetlepel sojasaus (optioneel, voor extra hartige 'umami' smaak)
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel chilipoeder (optioneel)
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • zout naar smaak

Voor de witte bonenpuree

  • 2 koppen (of een grote pot) gekookte witte bonen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels edelgist vlokken (optioneel)
  • 1/2 theelepel gedroogde basilicum
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • zout naar smaak
  • een paar eetlepels paneermeel
  • plantaardige margarine (optioneel)

Bereiding

Maak het gehakt

Doe de sojabrokjes in een klein pannetje en voeg water toe tot ze bijna onder staan. Doe ook de sojasaus erbij. Breng het geheel aan de kook en laat vijf minuten koken tot de brokjes beetgaar zijn en het vocht is opgenomen en/of verdampt. (Sla deze stap over als je kant-en-klaar vegagehakt gebruikt.)

Maak de spitskoolvulling

Verhit een scheut olie in een diepe pan en fruit daarin de ui en paprika of wortel tot de ui glazig is. Doe de spitskool en de voorgekookte sojabrokjes of vegagehakt erbij en bak die even mee. Voeg nu ook de overige ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het mengsel een minuut of 10 zachtjes sudderen.

Maak de witte bonenpuree

Maak ondertussen de bonenpuree. Doe de bonen, olijfolie, edelgist, basilicum, peper en zout in de blender en pureer tot een mooie gladde massa. Voeg eventueel een beetje water toe. De puree moet stevig, maar wel een beetje vloeibaar zijn, zoals heel dik cakebeslag.

Maak de ovenschotel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep het spitskoolmengsel in een kleine ovenschaal en druk het een beetje plat zodat het mooi gelijkmatig verdeeld is. Verdeel de bonenpuree over de spitskool en smeer het uit tot een gladde afdekkende laag. Strooi een beetje paneermeel en eventueel een paar klontjes margarine over de puree voor een mooi korstje. Zet de schotel in de oven en bak 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin begint te worden en de rode saus bubbelt.

10 Reacties

Aviva op 4-11-2012 - 0:32
That looks so good! I never know what to do with spitskool. Can't wait to try this!
Martine op 4-11-2012 - 9:18
Thanks :-) Let me know how it turned out!
greetje op 10-11-2012 - 9:24
Ook hier een enorme spitskool... Alsof het zo heeft moeten zijn: daar was dit recept!! Heel verrassend... Gewoon erg lekker... Zeker voor herhaling vatbaar.
Martine op 10-11-2012 - 9:31
Dankjewel voor je reactie. Fijn dat het goed bevallen is!
Judith op 7-9-2014 - 18:46
Was erg lekker! Ik had ook nog wat snijbonen uit de moestuin, dus dat er ook door gedaan. Zo was het een heerlijke moestuin maaltijd met spitskool, ui, wortel, snijbonen uit eigen tuin.
Martine op 8-9-2014 - 7:38
Sperziebonen lijken me inderdaad heel lekker in dit recept. Dankjewel voor de feedback!
Marie op 25-12-2014 - 17:08
Geen sojabrokjes in huis, wel tempeh.
Martine op 25-12-2014 - 17:35
Met tempeh is het ook vast lekker. Beetje verkruimelen en dan marineren met de sojasaus en even bakken.
Mara op 30-9-2015 - 19:21
Het was heerlijk! zelfs mijn kieskeurige zusje vond het geslaagd, dus dat wil wat zeggen.
Martine op 30-9-2015 - 22:05
Fijn Mara! Leuk om te horen.

Schrijf een reactie