Witlofgratin met pittige cashewkaas

door onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Voor: 3-4 personen

David en ik zijn dol op witlofgratin! Zachte, licht bittere witlof met flinke laag kaas eromheen en een knapperig korstje bovenop. Ik ben al meer dan een jaar aan het broeden op een waardige veganistische vervanger voor dit lievelingsgerecht. Deze ovenschotel met cashewkaas is qua textuur wel anders dan gratin met koeienkaas, maar de smaak laat bijna niets te wensen over!

De cashewkaas in dit recept wordt op smaak gebracht met wijnazijn, miso, edelgist en zout. Deze combinatie van ingrediënten heeft een mysterieuze en behoorlijk pittige kaasachtige smaak die heerlijk samengaat met de romige textuur en zachte smaak van de gepureerde cashewnoten.

Vanwege de cashewnoten is dit gerecht behoorlijk machtig, dus je kunt er al snel 3 tot 4 mensen van te eten geven. Serveer met één of twee lichte bijgerechtjes zoals een eenvoudige salade of gestoomde (zoete) aardappelen in de schil. Ook gekookte quinoa doet het heel goed in combinatie met witlof, misschien omdat ze allebei een klein beetje bitter zijn.

Vergeet niet om de cashewnoten enkele uren tot een hele (werk)dag te weken in water voordat je ze verwerkt in de saus. Hierdoor worden ze lekker zacht en is het makkelijker om ze tot een romige saus te pureren. Als je dat hebt gedaan is het gerecht verder heel makkelijk te maken en kan het binnen een half uur op tafel staan.

Ingrediënten

Bereiding

Halveer de stronkjes witlof en snijd eventueel de bittere kerntjes eruit. Leg de stronkjes op een schaal of bord in de magnetron en laat ze in zes minuten op de hoogste stand gaar worden. (Je kunt de witlof ook tien minuutjes koken in een pan met een laagje water, maar dan moet je de stronkjes daarna heel goed laten uitlekken zodat ze niet te veel water vasthouden.)

Pureer ondertussen de ingrediënten voor de kaassaus (voorgeweekte cashewnoten t/m xanthaangom) tot een egaal gladde massa met een foodprocessor, staafmixer of blender. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit enkele minuten duren.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de witlofstronkjes in een kleine ovenschaal, giet de kaassaus eroverheen en strijk de bovenkant glad met een lepel of spatel. Strooi een dun laagje paneermeel en eventueel een paar klontjes margarine over de saus voor een mooi korstje. Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 20 minuten bakken tot het paneermeel goudbruin begint te worden.

8 Reacties

Mindy Friedlander-Schaper op 8-11-2012 - 14:33

Looks fantastic- Yoel would love this.

Martine op 8-11-2012 - 16:15

I think so too, it's inspired by one of his grandmother's traditional family meals :-). You should really try the new recipe for pasta with tofu-mozzarella. It 'almost' makes David not miss the real cheese and it's very quick to make.

Suzanne op 28-4-2013 - 19:57

Die kaassaus is waanzinnig lekker!

Martine op 29-4-2013 - 9:05

Ja hè, dat vinden wij ook! Leuk om te horen dat het bij jou ook goed in de smaak valt.

Yolanda op 10-10-2014 - 9:16

Het lijkt me heeeerlijk, ik ga het binnenkort uitproberen. Bedankt

Martine op 10-10-2014 - 15:02

Leuk Yolanda, ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Lineke op 6-10-2016 - 20:11

Ik ben net bezig met veganistisch eten en nogal een kaasliefhebber. Ik had weinig vertrouwen in vegan kaas van cashewnoten maar wat is dit lekker!! blij dat ik de kaassmaak nu niet meer hoef te missen😊

Martine op 6-10-2016 - 21:33

Fijn om te horen Lineke! Vegan kaas kan echt super lekker zijn.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.