Erwtensoep met ‘worst’

door onder Avondmaaltijd, Lunch, Soepen
Kenmerken: , , ,
Voor: 3 tot 4 personen
Erwtensoep met worst, vegetarisch, veganistisch

Nu het weer kouder is heb ik opeens zin in erwtensoep voor de lunch. Dit recept had ik nog liggen van vorig jaar, en het is nog steeds lekker. In een handomdraai kun je een flinke pan vol maken waar je vervolgens meerdere dagen van kunt eten.

Als ik op kantoor ben warm ik de soep even op in onze magnetron, maar als ze die op jouw werk niet hebben, kun je de soep ook 's ochtends thuis opwarmen en hem warmhouden in een thermosfles die je even hebt voorgespoeld met heet water. Je collega's zullen jaloers zijn. De soep is natuurlijk ook lekker als avondmaaltijd.

Door de groente heeft deze erwtensoep eigenlijk al zo veel smaak dat je de rookworst niet mist, maar een beetje (zelfgemaakte) plantaardige worst maakt het helemaal af. De soep op de foto is gemaakt met onze seitanworstjes. Ik vind het lekker als de erwtensoep zo dik is dat je lepel er rechtop in kan blijven staan, maar als je liever een dunnere soep hebt kun je wat extra bouillon toevoegen.

UPDATE: tegenwoordig doe ik vaak een scheutje sojasaus en liquid smoke door de soep voor een extra hartig en rokerig smaakje.

Ingrediƫnten

  • 250 g spliterwten
  • 1 liter groente- of kruidenbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 grote winterwortel, in blokjes of schijfjes
  • 1 prei, in ringen
  • 1/4 selderijknol of 3 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 plantaardige (rook)worstjes, in schijfjes
  • 1 eetlepel sojasaus (optioneel)
  • 1 theelepel liquid smoke (optioneel)

Bereiding

Breng de bouillon en spliterwten in een pan aan de kook, laat zachtjes pruttelen en roer af en toe door. Kook de soep ongeveer 45 minuten, tot de erwten uit elkaar beginnen te vallen.

Snijd ondertussen de groente in stukjes. Voeg na 45 minuten de groente toe aan de soep. Laat nog ongeveer 20 minuten koken, totdat de groente gaar is en de erwten uit elkaar gevallen zijn. Laat de laatste vijf minuten ook de schijfjes worst meekoken in de soep.

Breng de soep eventueel op smaak de sojasaus en liquid smoke. Je kunt ook nog wat peper en zout toevoegen. Haal de pan van het vuur en laat de soep nog even staan om in te dikken en de smaken te laten ontwikkelen. Lekker met een sneetje (rogge)brood.

8 Reacties

Marie op 16-12-2014 - 12:36

Alweer een succes! Zelfs zonder worstjes! Heel smaakvol en verwarmend met deze koude.

Martine op 16-12-2014 - 19:20

Ha fijn! Ik zal zelf ook weer eens erwtensoep maken :-)

iris op 29-10-2016 - 16:18

Hoi Martine, Waar kan je vegan rookworst kopen?

Martine op 29-10-2016 - 16:26

Hoi Iris, sommige biowinkels verkopen vegan worstjes met een rooksmaakje, en je kunt het ook kopen of bestellen bij vegan speciaalzaken zoals Veggie4U.

Karin op 22-2-2018 - 12:04

Hoi Martine, ik heb je erwtensoep weer in de maak. Wat ruikt het lekker. En ik heb ook de venkelzaad seitan worstjes erbij gemaakt. Lekker zeg!! Super bedankt voor al je recepten. Ik wilde een foto met link naar jou op Instagram zetten, maar dat heb je niet geloof ik. Althans, ik kon je niet vinden.

Martine op 22-2-2018 - 13:21

Hoi Karin, leuk om te horen dat de recepten zo goed bevallen! Ik heb (nog) geen instagram inderdaad, wel een Facebookpagina.

Marianne op 23-10-2018 - 9:32

Hi Martine, Moeten de spliterwten niet voorweken?

Martine op 23-10-2018 - 16:13

Hoi Marianne, als je de spliterwten voorweekt zijn ze wat sneller gaar, maar dat is niet per se nodig.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.