Suikervrije appel-peer frangipane taart

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , , ,
Voor: 6 à 8 personen
appel-peer frangipane taart, suikervrij, veganistisch, zonder melk en ei

Van mijn schoonmoeder kreeg ik pas een mooie glazen taartvorm die zij zelf niet gebruikte. Die moest ik natuurlijk meteen uitproberen. Ik wilde al een hele poos een suikervrije versie van de Pear Frangipane Tart van Isa Chandra Moskowitz maken, en dit was daar wel een mooie gelegenheid voor.

Frangipane is een beslag van amandelmeel , een soort vloeibare amandelspijs. Je kunt het combineren met allerlei soorten vruchten om gevuld gebak te maken met een heerlijk luxe smaak. Traditioneel frangipane beslag wordt gemaakt met eieren, maar die heeft Moskowitz heel succesvol vervangen door plantaardige melk met een beetje maizena.

Het originele recept bevat 4 peren. Ik had niet goed vooruit gedacht bij het boodschappen doen, en zodoende hadden we maar één peer en één appel in huis… Dat bleek gelukkig toch genoeg, al is mijn taart waarschijnlijk wel wat platter dan die van Moskowitz. Je kunt er dus voor kiezen om wat meer fruit te gebruiken dan in mijn recept staat, en eventueel de appel te vervangen door een peer.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de taartbodem

Voor de vulling

Bereiding

Maak de taartbodem

Doe de margarine met het meel en zout in een kom en prak met een vork tot het mengel een grof kruimelige textuur heeft. Meng het zoetmiddel met het water en roer het zoete water door het meelmengsel in de kom. Kneed het deeg kort tot het een samenhangende bal is.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 25 cm in met een beetje margarine en druk het deeg in de vorm tot een dunne, min of meer gladde bodem (als je dat makkelijker vindt kun je het deeg eerst uitrollen met een deegroller en dan in de vorm leggen). Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Zet de taartbodem in de oven en bak 15 minuten tot hij stevig begint te worden (vul eventueel met bakbonen om te zorgen dat het deeg niet vervormd).

Maak de vulling

Maak ondertussen de vulling. Doe alle ingrediënten, behalve het fruit, in een foodprocessor of blender en meng tot een egaal beslag (als je geen foodprocessor hebt kun je de ingrediënten ook fijnprakken en mengen met een vork).  Giet het beslag in de voorgebakken taartbodem en leg het fruit er in een mooi patroon bovenop (het zal er een beetje in zakken, maar wel zichtbaar blijven). Zet de gevulde taartvorm terug in de oven en bak op 180 graden nog  ongeveer 40 minuten tot de taart licht goudbruin begint te worden (de bovenkant zal niet veel karamelliseren omdat er geen suiker in zit).

9 Reacties

Astrid op 4-12-2012 - 14:48

Oh deze klinkt wel heel erg lekker en staat op het progamma om te gaan maken.Ik ben erg blij dat jullie zoveel suikervrije recepten hebben.

Martine op 4-12-2012 - 14:52

Tof! Laat je weten hoe het geworden is? Ik ga proberen om rond de feestdagen nog wat suikervrije dingetjes te bedenken, maar het is nogal druk momenteel...

lisa op 28-12-2012 - 22:44

Klinkt heerlijk! Ik ben niet zon fan van Stevia, zou ik ook gemaalde dadels als zoetstof kunnen gebruiken/?

Martine op 29-12-2012 - 9:52

Ja dat kan denk ik wel, zeker in de vulling. Je hebt dan misschien wel wat meer vocht nodig en de taart zal ook donkerder van kleur zijn. Voor de bodem kun je misschien beter oersuiker ofzo gebruiken, maar ik gebruik eigenlijk nooit dadelsuiker, dus ik weet het niet zeker.

Rebecca op 6-1-2013 - 12:02

Ik heb de stevia vervangen door agavesiroop, hij staat in de oven als driekoningentaart, dus met koffieboon erin. Ik ben benieuwd of dit een recept wordt om te onthouden!

Martine op 10-1-2013 - 16:41

Leuk dat je dit recept uit hebt geprobeerd. Is het goed gelukt?

karin op 4-2-2013 - 18:57

Heb deze taart gisteren gemaakt als toetje bij een diner. Als toetje is hij te weinig zoet vind ik. Ik ga hem zeker nog eens te maken, maar als het als nagerecht is, dan met suiker. De taart die over was is vandaag opgegaan. Vandaag vond ik m lekkerder. De subtiele smaak kwam beter tot z'n recht.

Martine op 4-2-2013 - 19:18

Ja klopt, deze taart smaakt niet super zoet, zeker als je niet gewend bent om geen of weinig suiker te gebruiken. Als je zoet met stevia is er een grens aan hoe zoet je het kunt maken. Als je te veel zoetmiddel gebruikt wordt het gebak niet meer zoeter, maar juist een beetje bitter.

karin op 4-2-2013 - 20:31

Maar wel weer een heel bijzonder recept! Dank daarvoor. Heerlijk, die frangipane vulling zonder ei!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.