Sojasaus

Engels: soy sauce

Wat is het?

Sojasaus heb je in allerlei soorten. De meeste supermarkten verkopen vooral ketjap, dat is meestal niet meer dan een chemisch geproduceerd aftreksel met een zoetig zoute smaak. De betere soorten sojasaus zijn bijvoorbeeld tamari en shoyu, gemaakt van gefermenteerde sojabonen.

Welke sojasaus gebruiken jullie?

Als er in onze recepten sojasaus staat bedoelen we dat je tamari of shoyu moet gebruiken, geen ketjap. In de biowinkel staat er op de etiketten van de flessen sojasaus dat het tamari of shoyu is, maar in de toko kan het minder duidelijk zijn welke fles je moet hebben. Goede sojasaus herken je aan de korte ingrediƫntenlijst: sojabonen, zout, water en eventueel tarwe. Ons favoriete merk is Kikkoman.

Waar gebruik je het voor?

Sojasaus is een belangrijke smaakmaker in Oosterse gerechten, maar je kunt het ook gebruiken om een fijne hartige ‘umami’ smaak te geven aan gerechten uit andere keukens, zoals aan Hollandse stoofschotels. Ook vleesvervangers zoals seitan, sojabrokjes, tempeh en tofu kun je heel lekker op smaak brengen met een scheutje goede sojasaus

Recepten

Recepten met: "sojasaus".

Veganistische kaas-kruiden croissantjes

Kaas-kruiden croissantjes, veganistischDavid eet graag de kaas-kruiden croissants van Albert Heijn. Het was dus hoog tijd om daar eens een vegan-variant van te fabriceren. De blikjes croissantdeeg van Aldi en Jumbo huismerk zijn vegan, en als je goed zoekt zijn er nog meer vegan varianten te vinden. Je kunt er heel lekkere kaascroissantjes mee maken. Let op, […]

Groentenquiche

Groentenquiche, vegetarisch, veganistisch, zonder ei, zonder kaas

Dit is een echte groentenquiche, in de zin dat er veel groente in zit en weinig 'ei'. Met een paar geheime ingrediƫnten maak je de vulling heel smaakvol.

Pasta met tomatensaus en snelle tofu-mozzarella

Pasta met tomatensaus en tofu, vegetarisch, veganistisch

Toen David nog vrijgezel was, at hij vaak pasta met kant-en-klare tomatensaus en mozzarella. Dit gerecht is nog steeds zijn favoriete kostje, dus we eten het regelmatig. De 'kaas' maken we tegenwoordig vaak met tofu, heel lekker en super snel klaar.