Sojasaus

Engels: soy sauce

Wat is het?

Sojasaus heb je in allerlei soorten. De meeste supermarkten verkopen vooral ketjap, dat is meestal niet meer dan een chemisch geproduceerd aftreksel met een zoetig zoute smaak. De betere soorten sojasaus zijn bijvoorbeeld tamari en shoyu, gemaakt van gefermenteerde sojabonen.

Welke sojasaus gebruiken jullie?

Als er in onze recepten sojasaus staat bedoelen we dat je tamari of shoyu moet gebruiken, geen ketjap. In de biowinkel staat er op de etiketten van de flessen sojasaus dat het tamari of shoyu is, maar in de toko kan het minder duidelijk zijn welke fles je moet hebben. Goede sojasaus herken je aan de korte ingrediëntenlijst: sojabonen, zout, water en eventueel tarwe. Ons favoriete merk is Kikkoman.

Waar gebruik je het voor?

Sojasaus is een belangrijke smaakmaker in Oosterse gerechten, maar je kunt het ook gebruiken om een fijne hartige ‘umami’ smaak te geven aan gerechten uit andere keukens, zoals aan Hollandse stoofschotels. Ook vleesvervangers zoals seitan, sojabrokjes, tempeh en tofu kun je heel lekker op smaak brengen met een scheutje goede sojasaus

Recepten

Recepten met: "sojasaus".

Limoen-framboos cheesecake

Limoen-framboos cheesecake, veganistisch, zoner melk, zonder eiDe taart is lekker smeuïg en romig met een frisse fruitige smaak, en ligt niet zo zwaar op de maag als een traditionele cheesecake met roomkaas en ei. Ook niet-vegans vinden hem heerlijk.

Maak je eigen zuurdesem starter + recept voor pannenkoekjes

Luchtige zuurdesem pannenkoekjes, zonder melk, zonder ei, veganistischIk ben helemaal in de ban van de zuurdesem. Met deze wilde gistcultuur kun je deeg laten rijzen, net zoals met gist uit de winkel. Alleen is deze gist gratis, want je kunt hem zelf in je eigen keuken kweken met meel en water. Ik geef je instructies voor het kweken van een starter en een receptje voor luchtige desem pancakes.

Vegan pizza!

Vegan pizza met Cheezly, courgette, champignons en knoflookVrijdag is bij ons meestal pizza-avond. In deze post heb ik een paar van onze favoriete veganistische pizza's op een rijtje gezet.

Kruidige linzen-bonensoep met boerenkool

Kruidige linzen-bonensoep met boerenkool, veganistischDeze eenvoudige soep is verrassend lekker: smeuïge ui en boerenkool, wat beet van de stukjes wortel, malse linzen en bonen en een fijne licht zoete pittige smaak van de Midden-Oosterse specerijen. Hij is ook nog eens super voedzaam en gezond.

Vegan in de supermarkt

vegan in de supermarkt

Mensen hebben vaak het idee dat veganisme lastig is, dat je alleen nog in de natuurwinkel boodschappen kunt doen en dat je veroordeeld bent om hele dagen in de keuken te staan om je eigen prutjes te koken. Niets is echter minder waar! Als je een beetje de weg weet is er ook in de gewone supermarkt genoeg te vinden.

Kruidige andijvie-broodschotel met tomaat

Andijvie-broodschotel, veganistischDeze broodschotel lijkt misschien een beetje vreemd, maar geloof me, hij is echt lekker. Het is ook fijn dat je de ingrediënten niet eerst hoeft te koken of bakken, gewoon alles fijnsnijden, in een ovenschaal doen, half uurtje bakken en klaar!

Eénpansmihoen met kool en kipstukjes

Mihoensoep met vegetarische kipstukjes, veganistischDit handige recept is lekker snel klaar en makkelijk aan te passen aan de ingrediënten die je in huis hebt. In plaats van vegetarische kipstukjes kun je ook seitan, voorgekruide tofureepjes of zelf gemarineerde tofu gebruiken.

Amerikaans linzen-gehaktbrood

Linzen gehaktbrood, veganistischDit smaakvolle en smeuïge gehaktbrood van mijn schoonzusje is heel goedkoop en ook nog makkelijk te maken. Met dit recept maak je een flinke hoeveelheid, genoeg voor meerdere maaltijden. Smaakt zowel warm als koud heerlijk.