Eénpansmihoen met kool en kipstukjes

7 June 2013 onder Avondmaaltijd, Soepen
Kenmerken: , , ,
Voor: 2-3 personen
Mihoensoep met vegetarische kipstukjes, veganistisch

Tijdens de voorbereidingen op de VeganChallenge heb ik geholpen met recepten testen. Eén van mijn favoriete recepten was deze noedelsoep. De afgelopen tijd heb ik allerlei variaties op dit recept gemaakt, want het is lekker snel klaar en makkelijk aan te passen aan de inhoud van onze groentetas. De soep op de foto is gemaakt met savooiekool, maar spitskool, witte kool, paksoi etc. is ook lekker. Fijngesneden knol- en wortelgroentes zoals daikon en koolraap doen het ook goed in dit recept.

Dit is weer een typische 'Martine' soep: veel vulling, weinig vocht. Als je liever een wat meer vloeibare soep hebt kun je eenvoudig extra bouillon toevoegen. Het handige van dit gerecht is, dat je het in principe in één pan kunt klaarmaken. Zodoende is het zelfs geschikt voor op de camping etc. Als je wilt kun je de vegetarische kipstukjes nog kort apart bakken in een koekenpan met een beetje olie. In plaats van kipstukjes kun je ook seitan, voorgekruide tofureepjes of de tofu uit dit recept gebruiken.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel olie (sesamolie is extra lekker)
 • 1 kleine ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • 2 theelepels sriracha hot saus of sambal oelek
 • 1 liter water
 • 1 groentebouillon tablet
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 wortel, in smalle reepjes
 • 1 kleine prei, in ringen (optioneel, maar wel lekker)
 • 1/3 kool (savooie-, witte-, spits-) of 1/2 struik paksoi, in korte smalle reepjes
 • 1 paprika, in reepjes (rood is het mooist, maar groen of geel kan ook)
 • 1/2 pak (125 g) miehoen
 • 1 bakje kipstukjes van de Vegetarische Slager of Vleeschmakers, in reepjes

Bereiding

Verhit de olie in een diepe (soep)pan en fruit de uit tot hij glazig is. Doe de knoflook en hotsaus erbij en laat die een minuutje meebakken. Voeg het water, bouillonblokje, sojasaus en de harde groentes toe en breng het geheel aan de kook.

Doe nu ook de mihoen in de pan, dompel het goed onder in de bouillon en laat het geheel 6 à 7 minuten rustig koken. Snelkokende zachtere groente zoals paksoi en paprika kun je halverwege de kooktijd toevoegen, zodat ze wat beet houden.

Bak ondertussen de kipstukjes even aan in een beetje olie. Als je dat te veel moeite vindt kun je de stukjes ook ongebakken samen met de zachte groente aan de soep toevoegen en even mee laten sudderen. Serveer de mihoen in diepe borden met de (gebakken) kipstukjes erover gestrooid.

4 Reacties

Ulrike op 11-6-2013 - 14:21
Ik heb deze net gemaakt. Was erg lekker! Ik had alleen geen kip stukjes, maar heb tofu gebruikt. En ik heb wat extra water toegevoegd, omdat ik anders de ingrediënten niet goed meer kon koken.
Martine op 11-6-2013 - 21:50
Leuk dat je dit recept geprobeerd hebt! Dankjewel voor de feedback. Voor mij is deze hoeveelheid bouillon precies genoeg. Er steken soms wat dingetjes bovenuit, maar als je het deksel op de pan doet stomen ze alsnog wel gaar. Maar als jij meer bouillon nodig hebt is dat natuurlijk prima :-)
Gosja op 23-11-2015 - 13:37
Dit is lekkkkkkerrrrrrr
Martine op 23-11-2015 - 15:15
Leuk dat je dit recept gemaakt hebt Gosja! Het is hier in huis ook nog steeds een favoriet.

Schrijf een reactie