Limoen-framboos cheesecake

door onder Cake en gebak, Dessert
Kenmerken: , , , , ,
Voor: 10-12 personen
Limoen-framboos cheesecake, veganistisch, zoner melk, zonder ei

Deze taart is een aangepaste versie van een recept uit het boekje Vegan Pie In The Sky van Isa Moskowitz en Terry Romero. Ik heb hem al verschillende keren gemaakt, onder andere voor Davids verjaardag, het kerstdiner en voor de bruiloft van een vriendin. Hij valt altijd heel goed in de smaak, ook bij niet-vegans.

De taart is lekker smeuïg en romig, maar ligt niet zo zwaar op de maag als een traditionele cheesecake met roomkaas en ei. Door het limoensap en het laagje frambozengelei heeft hij een heerlijk frisse fruitige smaak. De beschrijving lijkt misschien lang en ingewikkeld, maar eigenlijk is dit een heel simpel recept. Begin bij het begin en dan volgt de rest bijna vanzelf.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de koekbodem

  • 1 pakje vegan kokos biscuit, bijvoorbeeld Verkade Nizza
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels margarine
  • 4-6 eetelepels water

Voor de vulling

  • 1/2 kop (70 g) ongeroosterde cashewnoten, enkele uren voorgeweekt in water
  • 1/2 kop limoensap (mag uit een flesje)
  • 2 kleine bananen, in stukjes
  • 1 pakje (350-400 g) zijdetofu
  • 2/3 kop suiker
  • 2 eetlepels kokosolie of andere neutraal smakende olie
  • 4 theelepels maizena
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1/4 theelepel zout

Voor de frambozenglazuur

  • 250 g (diepvries) frambozen
  • 4-5 eetlepels water
  • 2 eetlepels suiker
  • 1/2 theelepel agar poeder
  • 1/2 theelepel maizena

Bereiding

Maak de koekbodem

Maak de koekjes tot fijne kruimels in je keukenmachine of met de hand in een zak of doek met een deegroller. Verhit in een pannetje al omscheppend de koekkruimels met de suiker en margarine tot alles goed gemengd is. Neem de pan van het vuur, voeg het water toe en roer tot er een kruimelig deeg ontstaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een springvorm van 24 cm doorsnee, bedek de bodem met bakpapier en vet eventueel de zijkant in. Verdeel het koekjesmengsel gelijkmatig over de bodem en strijk het mooi glad met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de oven en bak 10 minuten. Maak ondertussen de vulling van de taart.

Maak de vulling

Pureer alle ingrediënten voor de vulling (cashewnoten t/m zout) met je foodprocessor, blender of staafmixer tot een mooie gladde massa. Haal de springvorm met de voorgebakken koekjesbodem uit de oven en giet de gepureerde vulling er overheen. Roer de vulling in de vorm even door zodat eventuele luchtbellen kunnen ontsnappen en strijk hem dan mooi glad. Zet de vorm terug in de oven en bak 45 à 50 minuten tot de vulling is gestold en aan de randjes goudbruin is geworden. Haal de taart uit de oven en laat hem een beetje afkoelen terwijl je de glazuur maakt.

Maak de frambozenglazuur

Meng alle ingrediënten voor de glazuur in een pannetje en breng het aan de kook. Laat een minuut of 5 zachtjes doorkoken, zodat de agar goed kan oplossen. Plet ondertussen de frambozen met je lepel, zodat ze uit elkaar vallen. Als er tijdens het koken veel water verdampt kun je eventueel een eetlepel extra water toevoegen.

Haal de gekookte glazuur van het vuur en giet hem over de taart in de bakvorm. Strijk hem eventueel een beetje glad en laat hem dan een paar uur afkoelen en opstijven. Zet de afgekoelde taart in de koelkast tot je hem gaat serveren. Haal een mes of spatel langs de buitenkant van de taart om hem los te maken uit de vorm. Open de springvorm, en snijd de taart in punten.

59 Reacties

Gerry op 30-7-2013 - 14:58

Wat ziet dat stuk taart er verrukkelijk uit ,ik kom hier toevallig langs en blijf zeker hangen. Heb een vraag over de bodem kan ik voor de margarine ook kokosvet gebruiken en voor de suiker b.v. Agavesiroop of iets anders ik gebruik geen geraffineerde suikers,ga het zeker maken het water loopt me in de mond.

Martine op 30-7-2013 - 15:43

Dankjewel voor het compliment Gerry :-)

Deze taart kun je denk ik vrij makkelijk zonder geraffineerde suiker maken. De bodem maak je dan van suikervrije koekjes. De extra suiker kun je makkelijk weglaten of vervangen door agavestroop (samen met het water toevoegen) en inderdaad kokosvet of een vloeibare olie in plaats van margarine. Je zou ook een bodem van fijngemalen noten en dadels etc. kunnen maken.

De vulling wordt ietsje lastiger, want als je die 2/3 kop suiker door agavestroop vervangt zit er natuurlijk meer vocht in. Daarom kun je dus misschien beter oersuiker of iets dergelijks nemen, of anders wat extra maizena toevoegen om het vocht in de stroop te binden. Stevia werkt hier denk ik ook wel.

De frambozenlaag kan weer wel met agavestroop, of met stevia, of gewoon zonder extra zoetmiddel.

Mindy op 21-8-2013 - 21:28

This is the cake we ate in Holland, right? It was delicious. Can I use vinegar instead of lime juice?

Martine op 22-8-2013 - 7:40

Yes it is! But nooooooo, please don't sub vinegar for the lime juice! The lime juice gives a nice fruity flavor to the cake while the vinegar would just make it sour and weird. Use lemon juice if you must, but not vinegar. Canned juice is fine btw.

MariskaB op 3-11-2013 - 1:28

Deze nu al 2x gemaakt, heerlijk! Ik had hem nu trouwens met 1/2 frambozen en 1/2 bramen, ook erg lekker!

Martine op 3-11-2013 - 10:59

Ow bramen, lekker! Dankjewel voor de feedback.

ikke op 7-11-2013 - 10:48

ik wil ipv de 1/2 theelepen agar poeder, gelatine poeder of gewoon gelatine blaadjes gebruiken... maar hoeveel heb je daar dan van nodig?? ik kan het nergens vinden.

Martine op 7-11-2013 - 11:30

Oei, dat weet ik niet. Ik gebruik zelf nooit gelatine omdat het gemaakt wordt uitgekookt slachtafval (agar wordt gemaakt van zeewier). Sowieso moet je gelatine dacht ik op een andere manier gebruiken dan agar, dus dan moet je ook de bereidingswijze aanpassen, anders werkt het niet. Ik zou gewoon even een zakje agar halen bij een toko of biowinkel :-)

ikk op 7-11-2013 - 12:04

ok, bedankt in ieder geval voor je reactie. en waar is tofu een vervanging van? de mensen voor wie ik het maak mogen geen suiker, soja en melkproducten. maar zelf weet ik hier weinig vanaf dus vroeg me af wat er normaal ipv tofu wordt gebruikt?(door niet veganistische mensen dus zeg maar) ik zag dat je gelatinepoeder ipv agar poeder kunt gebruiken, met dezelfde bereidingswijze, maar jij weet dus ook niet of dit klopt?

ikke op 7-11-2013 - 12:15

ik houd het dan maar anders bij agar poeder, maar tofu is dus soja zie ik net op google? dat mag er dus niet in zitten,wat kan er dan ter vervanging gebruikt worden en hoeveel?

Martine op 7-11-2013 - 12:51

Ja klopt, tofu is gemaakt van soja. De tofu is belangrijk voor de textuur van deze cheesecake, dus ook niet zo makkelijk te vervangen, zeker niet met een soja-vrij alternatief. Niet vegan cheesecake wordt meestal gemaakt van roomkaas, dus dat is ook zeker niet geschikt voor je gasten. Misschien is dit recept wat voor je, geen suiker (wel agavestroop), geen soja/tofu en geen agar. De agavestroop en ongeroosterde cashewnoten kun je kopen bij een biowinkel. http://www.theppk.com/2009/05/raw-strawberry-cheesecake/

Angelika op 6-12-2013 - 21:31

Hoi Martine ... ik heb hem gemaakt en ben superblij met het resultaat!

Martine op 7-12-2013 - 7:10

Leuk Angelika! Deze taart is bij ons in de familie ook nog steeds favoriet.

Les op 6-9-2014 - 18:33

Hi, Ik ga me wagen aan deze taart maar heb nog 1 klein vraagje. Ik heb in de koelkast Alpro Bakken & Braden alsook Alpro minarine. Welke heeft de voorkeur als margarine voor de koekbodem?

Martine op 6-9-2014 - 19:07

Hoi Les, Ik maak deze meestal met de Bakken&Braden. Die heeft een wat hoger vetpercentage wat goed is voor een lekker smeuïge bodem. Succes!

Les op 7-9-2014 - 11:23

Bedankt! Dit wordt mijn allereerste poging om een taart te maken. Dus een goede afloop zal volledig van mij afhankelijk zijn. Aan het recept twijfel ik niet :o) En ook bedankt voor alle liefde die je in deze website steekt.

Martine op 8-9-2014 - 7:37

Jij ook bedankt voor je lieve berichtje! De taart wordt vast heel lekker :-)

Les op 10-9-2014 - 17:11

Ja hoor, de taart is lekker :D Misschien toch nog een klein amateurvraagje ivm de taartbodem... als ik deze iets harder zou willen maken, laat ik deze dan langer in de oven staan of heb ik er te veel boter bij gedaan dat hij te smeuïg is geworden. Hij plakte wel wat bij het in de vorm gieten ;o)

Martine op 10-9-2014 - 21:00

Fijn dat het lekker was! De bodem langer in de oven laten staan zal helpen, minder water gebruiken ook. Ik zou niet minder margarine gebruiken, want dat wordt hij misschien te droog.

dianne op 24-9-2014 - 20:35

Hoi Martine, ziet er erg lekker uit! Ik heb alleen een noten- en pind allergie. Kan ik de cashewnoten ergens door vervangen?

Martine op 24-9-2014 - 21:02

Ik denk dat het wel werkt om in plaats van cashewnoten wat extra zijde tofu en kokosolie te gebruiken. Succes!

Joke op 24-12-2014 - 10:47

Al weken aan het popelen om deze taart te maken en nu natuurlijk een goede reden! Alles staat klaar om het te maken. Maar heb alleen gebrande cashewnoten (ongezouten) ipv ongebrande. Maakt dat veel uit voor de smaak? Of is dat alleen maar omdat het wat gezonder zou zijn?

Martine op 24-12-2014 - 16:38

Hoi Joke, ongebrande cashewnoten hebben een veel mildere en neutrale smaak dan gebrande. Je kunt dit recept eventueel wel met gebrande noten maken, maar dan zul je echt cashews proeven in de taart, wat niet het geval is als je ongebrande noten gebruikt.

Joke op 24-12-2014 - 21:43

Ha, dank voor je reactie Martine. Hij is gemaakt :-) Met gebrande cashewnoten.... Ben zeer benieuwd morgen!!

Joke op 6-2-2015 - 22:29

Vandaag al voor de derde keer gemaakt. Succes dus :-) Vandaag een variant: blauwe bessen in de vulling gemikt (na het blenderen) en de topping een combi van frambozen en blauwe bessen. Ook doe ik iets minder suiker en wat meer limoen sap door de vulling, wij houden wel van fris :-) .

Martine op 7-2-2015 - 22:31

Klinkt lekker Joke! Goed idee om ook bessen door de vulling te doen.

Jeanette op 28-2-2015 - 19:42

Oh, ik ga deze zo verschrikkelijk maken!! Komt helemaal goed. Ik doe nu een dieet, en het is vastentijd, dus ik stel het uit tot de Pasen! Geweldig recept! Zou je hem ook hoger kunnen maken (kleinere vorm/doorsnee) of is de "cheese" daar niet stevig genoeg voor? Yummie!! Bring it on!

Martine op 28-2-2015 - 19:54

Leuk! Een hogere taart in een kleinere vorm moet zeker lukken. De vulling wordt na het bakken mooi stevig.

Shannen op 5-4-2015 - 17:23

Zou het limoensap/ citroensap echt niet te vervangen zijn door bv mangopulpazijn? En 1/2 kop hoeveel gram is dat?

Martine op 6-4-2015 - 9:59

Ik heb nog nooit mangopulpazijn gehad, maar over het algemeen bevat azijn een ander soort zuur dan citrussap (azijnzuur versus citroenzuur), wat echt een heel andere smaak geeft. Je kunt het proberen, maar ik zou het zelf niet aandurven. Hoeveel gram er in een kop past hangt af van het soortelijk gewicht de af te wegen substantie. Een halve kop cashewnoten weegt ongeveer 70 gram.

Simone op 14-5-2015 - 15:25

Ik had deze taart afgelopen weekend voor moederdag gemaakt, hij viel in de smaak ^_^ (ook bij alle niet vegans). Bedankt voor het recept.

Martine op 14-5-2015 - 15:33

Leuk om te horen Simone!

Jeanette op 21-5-2015 - 12:56

Hoi, hij is gemaakt, en hij was gelukt en viel heel erg in de smaak bij iedereen. Geen licht dingetje overigens. Ik had alleen geen frambozen, maar blueberries, maar ja, dat is natuurlijk ook heel lekker. Frambozen misschien iets frisser van smaak? Zeker voor herhaling vatbaar!

Martine op 21-5-2015 - 14:17

Fijn dat het lekker was Jeanette!

Janneke op 12-7-2015 - 10:02

Ik heb deze taart gemaakt ondat we gisteren en vandaag eters hebben. Pech voor de eters van vandaag want deze taart is zo lekker dat hij gisteren al op ging :-) Dank voor dit superlekkere en originele recept!

Martine op 14-7-2015 - 12:46

Haha, lekker is ie hè! :)

Hannah op 7-10-2015 - 12:36

Hoi Martine, Wat een goed recept is dit! Ik heb het laatst gemaakt en iedereen vond het heerlijk!

Martine op 7-10-2015 - 21:39

Fijn Hannah! Dankjewel voor het compliment.

Nina op 30-8-2016 - 16:55

Denk je dat de zijdentofu te vervangen is door vegan cream cheese (voor nog meer de cheesecake smaak)?

Martine op 30-8-2016 - 16:56

Hoi Nina, ik denk dat dat wel kan ja!

Nina op 30-8-2016 - 19:05

Dank je voor je antwoord! Zou ik de bananen kunnen weglaten (met eventueel wat meer suiker in de plaats)? Sorry voor de vragen, bakken is nieuw voor me, dus vind het moeilijk in te schatten :)

Martine op 30-8-2016 - 20:06

Als je roomkaas gebruikt wordt het denk ik wel smeuïg genoeg zonder banaan. Extra suiker toevoegen hoeft denk ik niet per se (kan wel), maar ik zou er dan nog wat extra roomkaas in doen, want anders heb je minder vulling voor de taart.

Anieke op 20-11-2016 - 11:30

Hoi Martine! Nou, hij staat af te koelen hoor! Ik vind het zo spannend. De taart kwam best wel drillerig uit de oven, heb hem 55 minuten gebakken. Stijft hij tijdens het afkoelen op? De smaak van het mengsel vond ik in elk geval briljant. Mocht hij slapjes blijven, dan citeer ik graag de oma van Jip en Janneke: "nou, dan eten we hem toch met een lepeltje?" ;)

Martine op 20-11-2016 - 13:23

Hij zou wel redelijk stevig moeten zijn na het bakken, maar hij stijft ook nog wat verder op. Misschien slim om een keer de temperatuur van je oven te controleren met een oventhermometer. Veel ovens geven van zichzelf niet de juiste temperatuur... Succes!

Marleen op 26-2-2017 - 13:10

Poging 1, mislukt! Ik zal morgen nog een poging doen. Dan eerst de margarine een beetje laten smelten en dan pas de kruimels erbij doen,nu een enorme aangebakte meuk in de pan. Welk merk margarine gebruik jij altijd? Dan koop ik die morgen. Kan ik de cashewnoten nog een dag laten staan? En dan in water of zonder? Bedankt alvast

Martine op 26-2-2017 - 21:46

Hoi Marleen, jammer dat het niet gelukt is! Ik gebruik vaak de vloeibare margarine van Alpro, of de plantaardige van Becel in een kuipje. Als je de cashews met water en al in de koelkast zet blijven ze wel een dagje goed nog. Succes!

Marieke op 11-4-2017 - 18:12

Net gemaakt, de taart is best mooi geworden en ik heb wat suiker weggelaten in de bodem en het glazuur omdat ik het anders wel erg zoet vond worden. Echter had ik de taart toch heel anders verwacht... De banaan is erg overheersend, overheersender dan de limoensmaak terwijl ik er nog extra limoenrasp bij heb gedaan. Nu houd ik echt niet zo van banaan, zeker niet als het de smaak van mijn limoen verbloemt. ;) Heb je suggesties om hem zonder banaan te maken? Ik lees hierboven roomkaas, maar verder? De banaan is dus puur voor de smeuigheid? Dan wil ik hem misschien wel weglaten de volgende keer en wat meer algemene vulling mken, als ik hem al nog een keer maak... Desondanks bedankt voor het recept!

Martine op 13-4-2017 - 4:53

Hoi Marieke, de banaan is inderdaad voor de smeuigheid. Je kunt hem denk ik wel vervangen door extra cashews en/of zijdentofu.

Eva op 16-7-2017 - 20:14

Ik ga deze week de taart proberen te maken, ziet er erg lekker uit! Ik vroeg me wel nog af hoe lang je de taart kan bewaren? En wat is lekkerder als vervanging voor de banaan: vegan roomkaas of extra cashewnoten en zijdetofu?

Martine op 17-7-2017 - 9:04

Hoi Eva, De taart blijft een dag of vier goed in de koelkast. Je kunt de banaan inderdaad vervangen door de dingen die je noemt. Met vegan roomkaas krijg je denk ik het beste resultaat. Succes!

Eva op 17-7-2017 - 11:44

Is invriezen (zoals met gewone cheesecake) ook een optie?

Martine op 17-7-2017 - 15:11

De agar gel kan niet tegen invriezen. Misschien zou je de taart wel zonder de gel kunnen invriezen, maar de textuur wordt er niet lekkerder van denk ik.

Eva op 17-7-2017 - 16:32

Bedankt voor je reacties. Dan zal ik het aan wat meer mensen opvoeren ;) Ik ga hem morgen maken, nu al trek in!

Eva op 18-7-2017 - 15:50

De banaan vervangen voor vegan roomkaas. Het is allemaal gelukt en super lekker! De eerste echte taart die ik heb gemaakt, het is een makkelijk op te volgen recept. Echt een aanrader, ook voor beginners!

Martine op 18-7-2017 - 17:42

Super leuk om te horen Eva! Fijn dat het zo goed gelukt is.

Marjolini op 19-8-2017 - 23:56

Ik heb deze taart voor mijn verjaardag gemaakt en het was een groot succes. De smaak was perfect en hij zag er zelfs professioneel uit. Ik was er erg trots op en ga 'm zeker vaker maken. Echt een aanrader, succes gegarandeerd.

Martine op 20-8-2017 - 10:28

Wat leuk dat het zo goed gelukt is Marjolini. Nog gefeliciteerd met je verjaardag!

Wanda op 25-11-2017 - 12:16

De eerste keer bakken ging precies goed! Nu doe ik het voor de tweede keer en heb nu hetzelfde als Anieke, de vullig komt best drillerig uit de oven, terwijl de randjes wel goed bruin zijn, dus ik durf hem ook niet verder te bakken. Heb hem nu in de koelkast gezet, hopend dat hij nog wat zal opstijven. Het viel me ook op, voor het bakken, dat de vulling iets vloeibaarder was dan de vorige keer, omdat ik er iets meer limoensap bij heb gedaan, maar toch nog lang geen 1/2 kop... Ik hoop dat het goed gaat, het is voor een verjaardag!

Martine op 25-11-2017 - 17:23

Oei, fingers crossed dat het nog goedkomt. Anders misschien toch nog wat langer bakken.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.