Hartige wortel-spinaziemuffins

14 June 2013 onder Bijgerecht, Lunch
Kenmerken: , , ,
Voor: 15 muffins
Hartige wortel-spinazie muffins, veganistisch zonder ei, zonder kaas

Ik maak graag hartige muffins om bij de lunch of als tussendoortje te eten. Ik bewaar ze in de vriezer, zodat ik ze altijd bij de hand heb voor een snelle maaltijd. Deze muffins zijn behoorlijk gezond en voedzaam, met veel belangrijke vitamines en mineralen. Afhankelijk van de exacte ingrediënten die je gebruikt zijn ze ook nog eens goedkoop, ongeveer 10 cent per muffin.

Dit is een basisrecept waarmee je zelf lekker kunt varieren. Experimenteer met verschillende kruiden, zaden, notenpasta's en groente. Maak bijvoorbeeld muffins met geraspte bieten en pompoenpuree in plaats van wortel en spinazie. Handig om restjes op te maken! Je kunt ook makkelijk extraatjes toevoegen, zoals olijven en zongedroogde tomaatjes.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 koppen bloem of volkoren/gebuild tarwemeel
  • 1/2 kop zaden (sesam/pompoenpit/zonnebloempit)
  • 1 zakje (3 theelepels) bakpoeder
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 kop diepvries spinazie of boerenkool, ontdooit en uitgelekt
  • 1 3/4 kop water of plantaardige melk
  • 6 eetlepels pindakaas
  • 1 kop geraspte wortel

Bereiding

Meng in een kom alle droge ingredienten (bloem t/m zout). Meng in een andere kom de spinazie, water en pindakaas tot de pindakaas is opgelost. Doe het natte mengsel bij het droge, en roer tot al het meel nat is. Schep tot slot de geraspte wortel erdoor. Verdeel het beslag over 15 muffinbakjes. Bak de muffins ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

23 Reacties

Vera op 18-9-2013 - 11:42
Ze zijn heerlijk en zijn ook nog eens budgetvriendelijk.
Martine op 18-9-2013 - 12:27
Dankjewel voor het compliment Vera :-)
willeke op 22-10-2013 - 12:03
Ze staan nu af te koelen.. zo eentje voor de lunch! Ik heb wel het recept gehalveerd en 2 varianten gemaakt.. de ene helft met wortel-boerenkool en de andere helft met wortel-appel (gember en kaneel). Die laatste heb ik ook appelmoes gebruikt ipv pindakaas.. appelmoes werkt in beslag hetzelfde als boter en geeft nu ook wat zoetigheid. Willeke
Martine op 22-10-2013 - 14:00
Klinkt goed Willeke. Leuk idee om er appel bij te doen. Zijn ze niet te vochtig geworden?
Sandra op 13-11-2013 - 18:16
Vanmiddag gemaakt en gelijk eentje geproefd (ik had de helft van het recept genomen en wat tahin toegevoegd en wat minder pindakaas omdat ik zag dat ik een bakblik voor 6 muffins had LOL), man man man, lekker! Oh en ik heb een spork gevonden, thanks voor de tip!
Martine op 13-11-2013 - 21:42
Leuk Sandra! Tahin lijkt mij ook erg lekker in deze muffins.
Sandra op 17-11-2013 - 16:25
Ik heb ze vandaag nog een keer gemaakt (weer helft van je recept genomen) maar nu met banaan en rozijntjes, heerlijk! (iets meer tarwebloem gebruikt omdat banaan "nattig" is en wat vanille extract toegevoegd).
Martine op 17-11-2013 - 17:44
Dat klinkt ook lekker! Heb je ons andere suikervrije muffinrecept met banaan al gezien? http://vegetus.nl/suikervrije-ontbijtmuffins/
Sandra op 17-11-2013 - 20:29
Hoi Martine, nee die had ik nog niet ontdekt, dankjewel ik ga gelijk even kijken :)
Christa op 8-10-2015 - 10:21
Wat een leuk recept!Zaterdag staan ze op het menu bij onze muzikale aanschuiftafel Feel Good Food!
Martine op 8-10-2015 - 10:28
Hey, wat leuk! Dankjewel voor het compliment Christa.
José op 11-6-2016 - 16:57
Zo, eindelijk een bakblik in huis, dus ik ga ze proberen ! Als je ze als lunch eet, wat neem je er dan bij ? Ik heb echt geen idee hoe voedzaam of calorierijk een muffin is...
Martine op 11-6-2016 - 18:08
Hoi José, leuk dat je dit recept wilt proberen! Als je er stuk of vier à vijf eet zijn deze muffins in principe een complete lunch, met granen, zaden en groente, maar het is wel lekker om er nog een eenvoudig soepje of salade bij te hebben.
José op 12-6-2016 - 12:24
Dank je ! Dan ga ik ze morgen maar als geheel als lunch nemen, denk ik; zo veel vriesruimte heb ik niet, en ik ben ook wel heeel nieuwsgierig.... :)
Ilse op 23-6-2016 - 9:20
waar dient de pindakaas voor en is dit te vervangen voor iets anders?
Martine op 23-6-2016 - 16:40
Hoi Ilse, de pindakaas maakt de muffins smeuïg. Je kunt het vervangen door een andere noten- of zadenpasta zoals tahin, amandelpasta of cashewpasta.
Patricia op 9-1-2017 - 14:31
Hoi Martine, Zo blij met jouw website:-) Zou je bij dit recept ook boekweitmeel kunnen gebruiken? Ik wil een beetje van tarwe af namelijk. Groetjes Patricia.
Martine op 9-1-2017 - 14:46
Hoi Patricia, op zich denk ik dat dat wel kan ja. Boekweitmeel heeft wel iets andere eigenschappen, dus misschien moet je de hoeveelheid vocht in het recept dan wat aanpassen.
Alynda op 12-4-2017 - 16:11
Ik had veel spinazie over en heb dit recept ge..ketoniseerd? door het te combineren met je recept voor low carb citroen-maanzaadmuffins :) Ze zijn superlekker geworden! Handig voorraadje in de vriezer. Ik had zo'n 150 gram verse spinazie en heb de wortel weggelaten.
Martine op 13-4-2017 - 4:54
Klinkt goed Alynda, leuk!
Conny op 7-1-2018 - 21:42
Vandaag voor het eerst gemaakt, zijn goed gelukt en erg lekker! Persoonlijk mag er van mij ietsje meer zout bij, maar dat is denk ik per persoon verschillend. Lekker en makkelijk om mee te nemen naar het werk of voor onderweg.
Mao op 30-12-2019 - 14:44
Hoi hoi, bij mij zitten ze nu in de oven! Ruikt al heerlijk! Hoelang denken jullie dat ik ze kan bewaren zonder in de vriezer te doen?
Martine op 2-1-2020 - 21:12
Hoi Mao, in de koelkast blijven deze muffins een dag of vier goed.

Schrijf een reactie