Zomerse koolsalade met kapucijners en gember

door onder Bijgerecht, Lunch, Salades
Kenmerken: , , , ,
Voor: 3-4 personen
Koolsalade met jonge kapucijners en gember, veganistisch

Mijn moeder maakt heel lekkere creatieve salades, heel anders dan ik zelf zou doen. Ze gebruikt bijvoorbeeld vaak zoete gember in dressings, daar zou ik zelf niet zo snel aan hebben gedacht, dus het leek me leuk om ook eens wat van haar recepten hier te posten. Het is heel fijn dat ze altijd plantaardig voor ons kookt, en lekkere dingen in huis haalt als we op bezoek komen.

De gember geeft de salade een lekker kruidig-zoete smaak. Daar moet je er wel van houden, zeker omdat er twee eetlepels gembersnippers door de salade gaan! Je vindt deze snippers in de supermarkt bij de bakbenodigdheden of bij de Aziatische producten.

Kool lijkt misschien nogal hard voor een lekkere salade, maar hij wordt heerlijk mals als je hem even laat marineren in de olie-citroensap dressing. In tegenstelling tot sla zal de kool niet snel slap worden, dus als je een restje overhoudt kun je dat lekker de volgende dag als lunch eten.

Serveer de salade bijvoorbeeld met aardappeltjes en een vegaburger, of geef er wat brood bij. Wij aten de salade dit keer met onze hartige spinazie-wortelmuffins. Mijn moeder maakt hem graag voor bij de barbecue.

Ingrediënten

  • 250 gram spitskool of witte kool, geraspt of in heel smalle reepjes gesneden
  • 5 jonge stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • 2 eetlepels koolzaadolie of milde olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels gembersnippers op siroop
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum (optioneel)
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 10 gedroogde abrikozen, geweld in warm water en in stukjes gesnedden
  • 1 handje rozijnen, geweld in warm water (ook lekker, stukjes gekookte tamme kastanje!)
  • 75 gram ongezouten geroosterde cashewnoten, in stukjes gehakt
  • 1 potje (200 g) velderwtjes (jonge kapucijners), uitgelekt
  • 1 appel, in stukjes

Bereiding

Doe de kool en bleekselderij in een grote kom en meng de olie en citroensap erdoor. Laat dit even marineren terwijl je de rest van de salade voorbereidt, zodat de kool wat zachter wordt. Doe nu ook de overige ingrediënten erbij en schep de salade een paar keer om tot alles goed gemengd is. Laat eventueel nog een minuut of 10 staan om de smaken te laten mengen.

4 Reacties

Marianne op 16-7-2013 - 15:14

Hoi Martine! Geef je moeder maak een dik compliment voor het recept! We hebben deze salade gisteren gegeten. Het was een lekkere combi van hartig, zoet en zuur, ook fijn om te eten met dit weer. En nostalgisch: Mijn moeder gebruikte ook altijd gember op siroop. groetjes, Marianne

Martine op 16-7-2013 - 15:24

Leuk om te horen! Ik zal het doorgeven.

Hannah op 6-11-2016 - 14:14

Deze salade heb ik voor de lunch gemaakt. Ik had alleen geen grauwe erwtjes in huis. Wel groene erwtjes en, alhoewel ik vermoed dat het met de grauwe erwtjes misschien nog iets lekkerder zal zijn, hebben we gesmuld! Heerlijke combi van zoet en hartig. Dit wordt voor ons een blijvertje hoor!

Martine op 7-11-2016 - 11:24

Fijn dat het lekker was Hannah!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.