Amerikaans linzen-gehaktbrood

Linzen gehaktbrood, veganistisch

In de VS is gehaktbrood (Engels: meatloaf) een vaak terugkerend onderdeel van de traditionele gezinsmaaltijd. Als vegetariër of veganist kun je het vlees vervangen door noten, sojabrokjes, seitan of zoals in dit recept, linzen.

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit wel eens gehaktbrood gegeten heb, en eerlijk gezegd leek het me ook een nogal saai gerecht. Maar afgelopen weekend maakte mijn Amerikaanse schoonzusje dit gehaktbrood voor ons, en ik vond het verrassend lekker! We willen dit recept daarom graag met jullie delen.

Je kunt het gehaktbrood zowel warm als koud eten. Ik vind koud misschien nog wel het lekkerst. Het is dus niet alleen geschikt als vleesvervanger bij het avondeten, maar ook als (meeneem)lunch. Met dit recept maak je 6 à 8 porties, dus afhankelijk van het aantal eters kun je er meerdere maaltijden uit halen. Serveer het gehaktbrood met een groene salade of gestoomde groente en eventueel aardappelen, graan of brood.

Ingrediënten

  • 150 g bruine of groene linzen
  • 150 g zilvervliesrijst (geen snelkook)
  • 1 grote wortel, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 3 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1 blik ontvelde tomaten, uitgelekt en in stukjes (of nog wat extra tomatenpuree)
  • 1 à 2 theelepels Italiaanse kruiden (optioneel)
  • 1/2 theelepel versgemalen peper
  • zout naar smaak

Bereiding

Breng water aan de kook en kook de rijst en linzen met de wortels, 30 à 45 minuten, tot alles gaar is. (Als je snelkook zilvervliesrijst gebruikt, kun je die halverwege de kooktijd toevoegen). Giet het rijst-linzen mengsel af en laat het goed uitlekken. Verhit een flinke scheut olie in een pan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de knoflook toe laat die even meefruiten.

Meng het linzenmengsel met het uienmengsel en de tomatenpuree, uitgelekte tomaten en kruiden. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Stamp het geheel eventueel een beetje fijn zodat het een samenhangende massa wordt.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Stort het mengsel in een langwerpige cakevorm of andere bakvorm en bak het gehaktbrood 45 minuten à 1 uur tot de bovenkant een beetje bruin is geworden. Laat het brood minstens 15 minuten afkoelen en op smaak komen, of laat het helemaal afkoelen en serveer het op kamertemperatuur. Stort het op een bord en snijd het in plakjes.

23 Reacties

Marianne op 5-6-2013 - 20:46
Hoi Martine, ik heb het ook proberen te maken, maar moet iets fout gedaan hebben, want na het bakken was het nog lang niet zo stevig als op het plaatje. Het leek meer op een soort risotto met hier en daar een stukje korst. Het was wel erg lekker. Enig idee wat ik fout gedaan kan hebben?
Martine op 5-6-2013 - 21:33

Hoi Marianne,

Wat jammer dat het recept niet goed gelukt is. Op de één of andere manier is het gehaktbrood blijkbaar te nat gebleven. Heb je de rijst en linzen goed afgegoten na het koken? Ik zie dat ik die stap niet in het recept heb gezet, dat zal ik zometeen even aanpassen.

Ik zal het recept zelf binnenkort ook nog een keer testen, want ik heb niet gezien hoe mijn schoonzusje het heeft gemaakt. Ik heb alleen het eindresultaat geproefd en haar beschrijving overgenomen.

Marianne op 7-6-2013 - 7:14
Waarschijnlijk lag het aan het blik tomaten: dat had ik er in zijn geheel bij gedaan.
Martine op 7-6-2013 - 13:02
Hmm, ik kan me inderdaad voorstellen dat het daar snel te nat van wordt. Ik zal het recept nog wat aanpassen. Heel erg bedankt voor je feedback!
kay-lee op 7-6-2013 - 15:40
hallo, Ik had een vraagje. Als je zilvervliesrijst gebruikt waarvan de kooktijd 15 minuten is moet je dit dan alsnog 30 á 45 minuten koken? En welke soort linzen zijn er voor dit gerecht gebruikt? Alvast Bedankt!
Martine op 7-6-2013 - 16:16
Goede opmerkingen Kay-lee! De simpelste recepten leveren soms de meeste vragen op... Ik heb het recept aangepast om je vragen te beantwoorden. Ik gebruik groene of bruine linzen, en als je snelkook zilvervliesrijst hebt, kun je die inderdaad korter laten koken en dus halverwege / aan het einde van de kooktijd toevoegen.
Kay-lee op 8-6-2013 - 9:25
Bedankt Martine voor de duidelijke uitleg! Nu ga ik dit recept zeker uitproberen.
Ulrike op 9-6-2013 - 13:09
Hoi Martine, Dit klinkt echt lekker, ga het van de week maken. Maar kun je het ook invriezen? Het is namelijk wel veel. Anders doe ik wel de helft van het recept.
Martine op 9-6-2013 - 21:45
Ja, invriezen is geen probleem. Ik heb zelf ook nog een half gehaktbrood in de vriezer.
Esther op 16-9-2013 - 21:24
Bedankt voor alle leuke recepten en artikels! Je maakt de overstap van vegetariër naar vegan een heel stuk makkelijker! :D Vandaag jullie linzen-gehaktbrood gemaakt en de kids zeiden spontaan dat ze heerlijk gegeten hadden! Eén van de twee eet wel vaker vegetarisch met me mee, maar de andere wil alleen maar vlees (zoals haar papa) en wil anders niet eens proeven van mijn eten! Ze vroegen nu of ik dit vaker wil maken! :D Er valt niks in te vriezen hier, hihihi. Had het recept iets veranderd en i.p.v. rijst wat kikkererwtenmeel toegevoegd. Ging prima! Heb hem ook geglaceerd met een sausje van ketchup (3 delen), balsamico (1 deel) en naar smaak wat suiker.
Martine op 17-9-2013 - 8:44
Wow, tof om te horen Esther! Je aanpassingen lijken mij ook lekker :-)
Anna Brom op 16-1-2014 - 11:48
Hoi Martine, Ik vroeg me af of dit recept eventueel ook met quinoa gemaakt zou kunnen worden ipv de zilvervlies rijst.
Martine op 17-1-2014 - 11:19
Hoi Anna, Ik denk dat quinoa net zo goed zou werken als rijst. Succes!
Mariska MB op 20-4-2014 - 21:34
Vandaag gemaakt voor een vegan potluck! Lekker hoor! Ook bij mij was hij niet zooo stevig als op de foto en ik had alles goed uit laten lekken, wellicht had ik het mengsel meer moeten aanstampen... Maar het was sowieso geslaagd!
Martine op 21-4-2014 - 7:01
Ja, stevigheid lijkt een probleem te zijn met dit recept. Ik moet er nog eens een beetje mee experimenteren.
sabine op 12-1-2016 - 10:49
Hai! Ik ben nu het gehaktbrood aan het maken en ik vroeg mij af of jij het bakblik nog invet voordat je het mengsel erin stort? Dank je wel!
Martine op 12-1-2016 - 15:04
Hoi Sabine, dat kun je doen ja, of de bakvorm bekleden met bakpapier als je bang bent dat het er niet goed uitkomt. (Waarschijnlijk ben ik nu te laat, dus ik hoop dat het goed gelukt is!)
Malu op 24-8-2016 - 20:33
Fantastisch vegan alternatief op gehaktbrood. Als tip voor de perfecte consistentie: gebruik twee kleine blikjes tomatenpuree en 400 gram verse romatomaten i.p.v. uit blik. Laat ca. 10 à 15 minuten in de pan opdrogen samen met de ui en knoflook. Je kunt het tomatenmengsel dan ook alvast op smaak kruiden. En, wat jullie vergeten zijn: beschuit! Dat bindt en maakt stevig. Gebruik ca. 6 fijngestampte beschuitjes. Bestrooi hiermee ook de ingevette bakvorm. Prima resultaat!
Malu op 24-8-2016 - 20:38
Oh ja, omdat tomaten wat bitter zijn kun je door het mengsel 2 tl suiker toevoegen ;-)
Martine op 24-8-2016 - 22:38
Dankjewel voor de tips Malu! Fijn dat je zo blij bent met dit recept.
Sandra op 14-9-2017 - 10:40
Gebruik je gedroogde linzen of linzen uit blik
Martine op 15-9-2017 - 22:47
Hoi Sandra, dit recept gaat uit van droge linzen.
Sandra op 30-12-2021 - 17:08
Ik heb dit linzen gehaktbrood vanmiddag gemaakt, smaakt heerlijk, wat een top recept weer Martine, dankjewel!

Schrijf een reactie