Sojabrokjes/TVP

Wat is het?

TVP staat voor Textured Vegetable Protein (plantaardig eiwit met textuur), en het is een soort gepoft en gedroogd soja-eiwit. In hun droge vorm zien de sojabrokken er niet erg smakelijk uit, maar je kunt er heel gemakkelijk en goedkoop plantaardige vleesvervangers mee maken door ze te weken in bouillon en vervolgens te kruiden en te bakken in een beetje olie of te verwerken in curries, tomatensauzen of stoofschotels.

Waar kun je het kopen?

Er zijn verschillende formaten sojabrokken te krijgen, van fijn granulaat tot grote filets. In de meeste biowinkels kun je meestal alleen de kleine brokjes kopen, vaak van het merk Vetara, die heel geschikt zijn om plantaardig gehakt mee te maken. Een zak kost iets meer dan € 3,-. Daar kun je wel 10 keer met zijn tweeën van eten, dus het is veel goedkoper dan kant en klaar vegagehakt uit de supermarkt.

Als je goed zoekt zijn er in toko’s en op internet nog veel meer formaten, vormen en merken TVP te koop. Bij de toko zijn er soms vrij grote brokken waar je bijvoorbeeld saté mee kunt maken en kleine brokjes, die vooral geschikt zijn als vervanger voor gehakt. Bij Chinese toko’s in Amsterdam heb ik ook een soort bieflapjes en shoarmareepjes gezien. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt reepjes (schnetzel) en lapjes (medaillons en big steaks).

Hoe maak je ze klaar?

Voordat je ze verder kunt verwerken moet je sojabrokken eerst weken of koken, zodat ze zacht worden. Het is lekker om daarvoor een krachtige bouillon te gebruiken, zodat de brokjes wat meer smaak krijgen. Omdat de grotere soorten na bereiding een beetje sponzig kunnen zijn is het belangrijk om ze te weken in weinig water of goed uit te knijpen voor gebruik, vooral als je ze wilt bakken.

Als je een gerecht maakt dat van zichzelf vrij veel vocht bevat, zoals tomatensaus, dan kun je de sojabrokken in droge vorm toevoegen en minstens 20 minuten laten meekoken. Het neemt dan de smaak en een deel van het vocht van de saus op. Wil je de TVP toevoegen aan iets wat droger is, bijvoorbeeld een ovenschotel, dan moet je het zoals gezegd weken of koken in water met een smaakmaker, zoals bouillon, kruidenmix of sojasaus, 5 tot 20 minuten, afhankelijk van het soort TVP, hoe zacht je het wilt hebben en wat je er daarna nog mee gaat doen. Eenmaal geweekt kun je het verder net zo gebruiken als kant en klare vleesvervangers.

Recepten

Recepten met: "tvp", "sojabrokken", "sojabrokjes", "sojabrokken/tvp", "sojabrokjes/tvp", "tvp/sojabrokken", "tvp/sojabrokjes", "texturized vegetable protein".

Chana masala

chana massala, kikkererwten, Indiaas, vegetarisch, veganistisch, plantaardig

Fijne Indiase kikkererwtenschotel. Het is goedkoop om te maken, in een half uur klaar en als je een goedgevulde voorraadkast hebt, hoef je er niet eens voor naar de supermarkt.

Andijviestamppot met pittige tempeh blokjes

Andijviestamppot met pittige tempeh blokjes, vegetarisch, veganistisch, plantaardig, zonder ei, zonder melk, glutenvrij

Ik houd enorm van stamppotten en dit is één van mijn favorieten. De champignons en de prei geven een noot-achtig zoete smaak die lekker contrasteert met de licht bittere smaak van de andijvie. De tempeh blokjes geven er een pittig zoute noot aan.

Seitan pepperoni

Seitan pepperoni, vegetarisch, veganistisch, seitan, vleesvervanger, plantaardig, worst, zonder ei, melkvrij, koolhydraatarm

Deze worstjes zijn heerlijk mals en pittig. Lekker op een sandwich, in een roerbakgerecht of als hapje bij de borrel. Je kunt meerdere kleine dunne worstjes maken of één grote, die je vervolgens in blokjes snijdt, of in plakjes zoals op de foto.

Spiesjes met seitanworst

cocktailprikkers, seitan, worst, augurk, vegetarisch, veganistisch, zonder melk, zonder ei

Als je nog een restje seitanworst hebt zijn deze spiesjes zijn snel gemaakt. Het is een leuk hapje om mee te brengen naar een potluck, op een feestje te serveren of voor jezelf te maken als je zin hebt om iets lekkers te eten wat er ook nog mooi uit ziet.

Indiase rode linzensoep

Indiase linzensoep met chapatti's, vegetarisch, veganistisch, zonder melk, zonder soja

Deze soep is lekker romig en heeft een warme Indiase smaak. Hij is erg makkelijk te maken en geschikt als lunch of lichte avondmaaltijd. Serveer met chapatti’s of naanbrood.

Gembercake

Lekker pittig zoete cake, waarvoor je de ingrediënten waarschijnlijk wel ergens in de voorraadkast kunt vinden. Lekker makkelijk als je onverwacht gasten of zin in zoetigheid krijgt.

Kokos bonbons

kokos bonbons, koekjes, glutenvrij, zonder soja, plantaardig, koemelkvrij, zonder ei, suikervrij, koolhydraatarm

Deze kokosblokjes doen me een beetje denken aan die witte bonbons van Ferrero Rocher, maar dan niet zo duur en zonder suiker of dierlijke ingrediënten. Ze smelten letterlijk in je mond. Ze zijn koolhydraatarm, maar zeker niet calorie-arm, dus eet met mate!

Italiaanse seitan worstjes

seitan worst, vegetarisch, veganistisch, seitan, vleesvervanger, plantaardig, zonder ei, melkvrij, koolhydraatarm

Tarwegluten kunnen in het begin een beetje moeilijk zijn om mee te werken, maar met dit recept kan zo goed als niets misgaan, gewoon de instructies volgen. Daarna heb je heerlijke worstjes, die je precies de smaak kunt geven die jij lekker vindt en die bovendien veel goedkoper (en vaak plantaardiger) zijn dan vegaworst uit de winkel.

Pitabroodjes met shoarma

pitabroodjes, shoarma, sojabrokjes, sojaschnetzel, vegetarisch, veganistisch, plantaardig

Met de roerbakreepjes van Vivera, of droge sojaschnetzel (TVP in reepjes, te bestellen bij Veggiedeli.nl) kun je lekkere shoarma maken. Perfect voor een snelle avondmaaldijd, snack of lekkere lunch.

Romige cakefrosting

Deze topping houdt het midden tussen slagroom en monchou en is een heerlijk op taarten en cakes. Als je wilt kun je er zelfs toefjes van spuiten. Maak het liefst wel een dag van tevoren, zodat het goed kan opstijven.