Seitan lijkt wat textuur betreft bijzonder veel op vlees, maar is gemaakt van tarwegluten. Als je het kant en klaar koopt is het behoorlijk duur, maar je kunt het ook zelf maken door een gekruid deeg van tarwegluten te stomen, bakken of koken in water. Net als TVP, tofu en vegaburgers kun je seitandeeg met kruiden verschillende smaken geven.
Traditioneel wordt glutendeeg gemaakt door gewoon tarwedeeg een hele poos te spoelen onder stromend water tot al het zetmeel eruit is en alleen de gluten overblijven. Gelukkig kun je tegenwoordig speciaal tarwegluten poeder kopen, zodat zelf seitan maken heel makkelijk is.
Waar gebruik je het voor?
Afhankelijke van de bereidingswijze kun je seitan gebruiken als vleesvervanger in roerbakgerechten, stoofschotels, of zelfs gewoon gebakken als een soort biefstukje of shoarma. Je kunt het lekker knapperig bakken, of juist meestoven in een gerecht zodat het heerlijk mals wordt. Je kunt ook worstjes vormen van het seitandeeg, die je vervolgens als broodbeleg of snack kunt eten.
Waar koop je het?
Kant-en-klare seitan vind je bij biowinkels in houdbare potten en in de koeling. Bij Aziatische toko’s is het te koop in de vorm van ‘mock duck’ en andere soorten nepvlees in een blikje met een blauw etiket.
Tarwegluten poeder is te koop bij groothandels voor bakkersbenodigdheden, uitgebreide molenwinkels en op internet, bijvoorbeeld op de-zuidmolen.nl of dehoopklarenbeek.nl. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt gluten, onder de naam Seitan-fix. Door de bezorgkosten is het behoorlijk aan de prijs, maar met één kilo glutenpoeder kan je minstens vier kilo seitan maken, dus het is toch nog flink wat goedkoper dan kant en klare vleesvervangers.
Update: een variatie op dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan ‘kaas’ maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli. Wow, dit nieuwe kaasrecept is misschien wel mijn beste uitvinding van dit jaar. Een flink aantal testers uit de Facebookgroep Vegan Kaas maken hebben hem al geprobeerd, en zij waren heel enthousiast. Ook […]
Deze dikke pannenkoekjes zijn een nieuwe favoriet voor als ik even iets 'anders dan anders' wil voor de lunch. Het is een soort stevige havermoutpap in koekvorm. Heel lekker, makkelijk te maken, en ook nog super budgetvriendelijk. Als je glutenvrij gecertificeerde havermout koopt zijn ze ook geschikt voor mensen met gluten-intolerantie.
Vorige week waren David en ik in de Engelse stad Leeds. Ik moest een presentatie geven op een groot congres voor historici, en we waren er nog nooit eerder geweest dus we hebben ook een paar daagjes vakantie gevierd en leuke dingen gedaan. We zijn lekker uit eten geweest en we hebben ook toffe vegan […]
Ik heb ontdekt dat gekruide sojabrokjes heel erg lekker zijn op pizza! Ze zorgen er bovendien voor dat de pizza wat vullender en eiwitrijker is, ook niet verkeerd. In plaats van sojabrokjes kun je ook kant-en-klaar vegetarisch gehakt gebruiken.
Deze muffins zijn een nieuwe favoriet hier in huis. Precies zoals muffins volgens mij moeten zijn, een beetje losse textuur, niet ongelofelijk zoet en met lekkere dingetjes erin. Ze zijn ook nog eens super snel te maken en ik heb de ingrediënten meestal op voorraad. Ik heb ze inmiddels al een paar keer gemaakt voor […]
Eén van de dingen die ik vaak lees van mensen die plantaardig willen gaan eten, is dat ze het moeilijk vinden om dat buiten de deur vol te houden. Vooral met etentjes van je werk kan het soms echt lastig zijn, omdat je dan niet zelf kunt kiezen waar je naar toe gaat. In dit artikel geef ik wat tips over hoe je dit aan kunt pakken. Behalve voor werksituaties is dit ook handige informatie als je bijvoorbeeld met je familie ergens heen moet waar je niet weet wat de vegan eet-opties zullen zijn.
Ik ben geen enorme fan van Japans eten en David al helemaal niet (I know, dat is bijna een soort culinaire zonde tegenwoordig). Desondanks zijn deze krokante tempehreepjes met Japanse katsu saus stiekem toch een favoriet geworden in huize Vegetus. Ik ben sowieso dol op tempeh, maar met een knapperig korstje is het echt helemaal super.
De super toffe en gezellige Facebookgroep Super Vegans heeft deze week een budgetthema. Dat komt goed uit, want ik ben zelf ook bezig met het inperken van ons boodschappen budget. Mijn eigen streefbedrag is momenteel 25 euro per persoon per week, dus 50 euro voor David en mij samen. Boodschappenlijst In deze post heb ik […]
Ik ben dol op Thaise currypasta, vooral de groene versie. Je kunt er super snel een fijne maaltijd mee in elkaar draaien die ook nog lekker gezond is. David en ik doen nog steeds ons best om meer groente en minder koolhydraten te eten, dus ik maakte deze versie met courgettenoodles.
Als ik echt geen puf heb om te koken eten we soms zo'n soep uit een zak, bijvoorbeeld de linzensoep van AH of Unox die toevallig allebei vegan zijn. Met een broodje erbij is het goed te doen, maar ik ben iedere keer weer teleurgesteld over hoe weinig linzen er in zitten en hoe weinig smaak het heeft. Daarom heb ik maar eens een echte ouderwetse linzensoep gemaakt.