Tempeh katsu met geroosterde broccoli

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2 personen
Tempeh katsu met geroosterde broccoli, vegan

Ik ben geen enorme fan van Japans eten en David al helemaal niet (I know, dat is bijna een soort culinaire zonde tegenwoordig). Desondanks zijn deze krokante tempehreepjes met Japanse katsu saus stiekem toch een favoriet geworden in huize Vegetus. Ik ben sowieso dol op tempeh, maar met een knapperig korstje van panko paneermeel (gewoon te koop bij AH) is het echt helemaal super. Het recept is geïnspireerd door het heerlijke boek Vegan Eats World van Terry Hope Romero.

Ik maak dit recept graag als ik zin heb in snackfood met een gezonde twist. De tempeh wordt gebakken in de oven en is dus veel minder vet dan wanneer je hem zou frituren. Als de oven dan toch aan staat maak ik er graag een schaal geroosterde broccoli bij. Als je nog nooit broccoli (of bloemkool of spruitjes) geroosterd hebt, moet je dat zeker eens proberen. De broccoli wordt lekker chewy, mals en een beetje knapperig aan de uiteindjes. De smaak doet me in de verte een beetje aan popcorn denken. De tempeh en de broccoli kun je vervolgens lekker in de katsu saus dippen, voor dat echte snackgevoel.

De ingrediëntenlijst en bereiding lijkt misschien een beetje lang met veel stapjes, maar laat je niet intimideren, want het is echt geen ingewikkeld recept. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis, en deze maaltijd kan binnen 45 minuten op tafel staan.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de tempeh

  • 200 gram tempeh
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels azijn
  • 1/4 theelepel liquid smoke (optioneel)
  • 1 kop panko paneermeel
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels olie
  • 1/3 kop ongezoete plantenmelk of water
  • 1 eetlepel citroensap of azijn
  • 4 eetlepels bloem

Voor de broccoli

  • 500 gram broccoli (1 flinke stronk), in kleine roosjes
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel olie
  • peper en zout naar smaak

Voor de katsu saus

  • 1/3 kop ketchup
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel bruine suiker of ander zoetmiddel
  • 1 eetlepel vegan worchestersaus (optioneel, maar wel heel lekker)
  • 1/2 eetlepel citroensap of azijn

Bereiding

Maak de tempeh

Halveer het blok tempeh en snijd de helften in een stuk of vijf reepjes ter grootte van een wijsvinger. Meng in een bakje de sojasaus met de azijn en eventueel de liquid smoke. Wentel de tempehreepjes in de marinade totdat ze allemaal bedekt zijn. Zet dit even apart.

Neem twee bakjes. Doe in het ene bakje het panko paneermeel, de sesamzaadjes en de olie. Schep even goed om zodat de olie gelijkmatig verdeeld wordt over de panko. Meng in het andere bakje de melk met het citroensap en de bloem tot een dik glad papje.

Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een stukje bakpapier op je ovenrooster. Doop de gemarineerde tempeh reepjes één voor één eerst in het bloempapje en vervolgens in het panko-mengsel. Gebruik je ene hand voor het bloempapje en de andere voor het paneermeel, zodat je niet je vingers staat te paneren. Druk de panko kruimels een beetje aan met je hand. Leg de gepaneerde reepjes op het ovenrooster en bak ze in 25 minuten goudbruin.

Maak de broccoli

Snijd de broccoli in kleine roosjes en meng ze in een ovenschaal met de knoflook, olie, peper en zout. Schuif ze na vijf minuten bij de tempeh in de oven en rooster ze in 20 minuten gaar. Als je dit goed getimed hebt zijn de broccoli en tempeh dus tegelijk klaar. Schep de broccoli halverwege de baktijd een keer om. Als je vuurvaste vingers hebt kun je dan ook de tempeh reepjes nog even omdraaien, zodat ze extra knapperig worden.

Maak de katsu saus

Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar totdat de suiker opgelost is. Wacht tot de tempeh en broccoli gaar zijn er verdeel dan alles over twee borden. Het ziet er extra leuk uit om de saus in een klein bakje te doen zoals op de foto.

8 Reacties

Selma op 30-5-2016 - 16:59

Als jij het zo vertelt klinkt het ontzettend lekker, maar... Het is mij echt nog nooit gelukt tempeh lekker klaar te maken. Ik heb al vanalles geprobeerd, maar het smaakt altijd naar stopverf. En dat terwijl ik tempeh van de Surinamer of van Spirit echt heel erg lekker vind!

Martine op 30-5-2016 - 17:29

Wat jammer Selma! Als je dit recept durft te proberen ben ik heel benieuwd of je het zo wel lekker vindt. Ik vind wel dat het enorm uitmaakt welke tempeh je koopt. Bij sommige winkels blijft het veel te lang in de schappen liggen en daar wordt het echt minder lekker van. Ik koop het het liefst super vers bij de toko, en dan vries ik het meteen in totdat ik het ga gebruiken zodat het zo vers mogelijk blijft. Je kunt dit recept ook prima met reepjes goed uitgeperste (ingevroren en ontdooide) tofu maken, als je de tempeh te heftig vindt. (ik heb de link met je webadres even gefixt trouwens :) )

Selma op 31-5-2016 - 9:45

Hahah thx :) Helaas hebben wij geen vriezer, maar het is wel een idee om eens bij de toko te gaan kijken! Helaas heeft de surinaamse toko hier om de hoek het niet :( , maar amazing oriental heeft het vast! (daar heb ik ook wel eens heerlijke tofu gehaald) Ik kocht mijn tempeh telkens bij de AH.

Martine op 31-5-2016 - 18:05

Oh jammer dat je toko het niet verkoopt Selma! Amazing Oriental is vast een goeie inderdaad.

monique op 31-5-2016 - 12:50

Ik heb wel eens gelezen dat je tempeh een minuut of tien moet stomen voordat je gaat marineren. Dan zou de marinade beter opgenomen worden? Ik ben ook nog niet zo'n fan van tempeh. Omdat ik bij voorkeur biologisch eet, is het vaak vacuum verpakt en misschien is dat wel de reden dat het niet echt vers is?

Martine op 31-5-2016 - 16:20

Hoi Monique, de smaak van tempeh wordt schijnbaar wat milder als je het voorstoomt. De marinade wordt ook zonder voorstomen bij mij altijd perfect opgenomen, dus daarvoor is het wat mij betreft niet nodig. Tempeh van de biowinkel vind ik vaak wel minder lekker dan die van de toko inderdaad.

Jan op 12-6-2016 - 19:26

Hoi, vanavond dit recept gemaakt en 't was erg lekker. Paar dingen finetunen (ik had iets te weining panko en sesam en marinade) en dan is 't de volgend keer perfect! Ook de broccoli vond ik erg lekker uit de oven, veel bite.

Martine op 12-6-2016 - 19:51

Leuk dat je dit gemaakt hebt Jan! De marinade en panko is voor mij precies genoeg, maar ik kan me voorstellen dat je misschien net te weinig hebt als je tempeh net een andere vorm heeft ofzo.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.