Vegan in Engeland: Leeds

11 July 2016 onder Overige
Kenmerken: ,
Leeds skyline

Vorige week waren David en ik in de Engelse stad Leeds. Ik moest een presentatie geven op een groot congres voor historici, en we waren er nog nooit eerder geweest dus we hebben ook een paar daagjes vakantie gevierd en leuke dingen gedaan. We zijn lekker uit eten geweest en we hebben ook toffe vegan producten ontdekt in verschillende winkels.

Tesco crumpets en potato cakes, vegan

Het is vrij makkelijk om als veganist boodschappen te doen in Engeland. Grote supermarktketens zoals Tesco en Sainsbury's zetten op sommige producten heel duidelijk VEGAN. Op veel andere producten staat 'suitable for vegetarians', zodat je alleen nog maar even hoeft te checken of er geen melk en ei en dergelijke in zit. Brood is bijvoorbeeld heel vaak vegan, zelfs dingen waarvan je het niet verwacht, zoals zachte witte bolletjes. De meeste supermarkten hebben ook wel wat opties voor vegan kant-en-klaar maaltijden, zoals maaltijdsalades en pasta's. Alleen voor chocola moesten we een beetje zoeken, want in veel soorten pure chocola zat botervet.

Ik vind het altijd leuk om typische lokale specialiteiten uit te proberen die je in Nederland niet hebt, dus ik was erg blij met de crumpet pannenkoekjes en 'potato cakes' op de foto. Ik had niet verwacht dat dit soort dingen vegan zouden zijn, maar zo zie je maar dat het altijd loont om even de tijd te nemen om de etiketten te lezen.

Tofurky worstjes en hotdog ingrediƫnten, vegan

We overnachtten in een hotel, dus we hadden geen eigen keuken. Toch hebben we veel maaltijden zelf gemaakt met boodschappen uit de supermarkt. Ook als je geen keuken hebt kun je prima wraps, hotdog broodjes en maaltijdsalades maken met basisingrediƫnten zoals voorgesneden sla, een avocado, een blikje peulvruchten, een pakje vegan worstjes en een flesje salsa. Dit vind ik leuk om te doen, en het is bovendien lekker budgetvriendelijk. Ook het hotelontbijt hebben we lekker overgeslagen door gewoon zelf muesli en sojayoghurt te kopen. In de lobby van het hotel was een magnetron waar we dingen konden opwarmen.

Om dit allemaal wat makkelijker te maken had ik een saladekom, twee bekers, twee campingbordjes en twee lepels meegenomen (geen messen, wat dat mag niet in de handbagage van het vliegtuig). Ik had ook een mini-flesje afwasmiddel en een theedoek. Lekker huiselijk!

Tesco boodschappen, vegan

De supermarkten hebben helaas bijna geen vegan vleesvervangers. De meeste verkopen voornamelijk Quorn producten met kippenei. Ook de biowinkels in Leeds vond ik wat dat betreft een beetje tegenvallen. Ze waren vrij klein en hadden vooral veel basisproducten (Millies had een heel schap gevuld met zakken havermout in verschillende formaten!). Er waren ook wel wat vegan kaasjes en vleesvervangers, maar veel minder dan ik van Nederlandse biowinkels gewend ben.

Dat was allemaal geen probleem, want voor vegan vlees- en kaasvervangers kun je in Engeland prima terecht bij Holland & Barret, de Britse versie van De Tuinen. Hier hebben ze een grote koeling en diepvries die bijna volledig gevuld is met vegan producten van onder andere Fry's, Tofurky, Linda McCartney, Violife, V-Bites, Amy's en Booja Booja. Hier vind je alles van vegan worstjes, tot vissticks en zelfs ijs (klik even op de foto om een vergrote versie te zien). Echt een walhalla. Ik hoop zo dat de Nederlandse De Tuinen in de toekomst ook zo'n koeling krijgt! Ze zijn hun naam al aan het veranderen naar Holland & Barret, dus wie weet...

Holland & Barret vegan koeling

Naast al deze goodies uit de winkel zijn we natuurlijk ook lekker uit eten geweest in Leeds. Op HappyCow stonden verschillende opties. Wij zijn uiteindelijk Indiaas gedineerd bij Kerala en geluncht bij Roots and Fruits. Dat was allebei super lekker! We wilden eigenlijk ook nog naar Grub & Grog, een Engelse kroeg met vegan opties, maar toen we daar op vrijdagavond voor de deur stonden bleek dat ze op dat moment geen eten serveerden.

Indiase thali van Kerala, vegan

Kerala is een Indiaas restaurant waar ze gespecialiseerd zijn in de Zuid-Indiase keuken (uit de provincie Kerala). Dat betekent onder andere dat ze veel werken met verschillende soorten pannenkoekjes en wraps van linzen en rijst, zoals dosa, uttapam en papadum. Deze worden geserveerd met verschillende stoofschoteltjes met groente en peulvruchten. Heel lekker en ook behoorlijk vegan-friendly. De vegan opties staan duidelijk aangegeven op de kaart en het personeel is heel behulpzaam.

Indiase uthappam bij Kerala, vegan

Ik bestelde de vegetarische thali, een soort Indiase rijsttafel waarbij je heel veel verschillende gerechtjes krijgt in kleine bakjes op een groot bord, met rijst en een linzenwrap erbij. David nam de uttapam, een soort Indiase 'pizza' van een linzenpannenkoek met verschillende toppings. Alle gerechten waren lekker kruidig met een authentiek Indiase smaak. Het was een hele leuke ervaring.

Roots and Fruits is een alternatief vegetarisch eetcafeetje in een mooi ouderwets overdekt winkelcentrum. Ook hier staan de vegan opties duidelijk gemarkeerd op de menukaart. David en ik namen allebei de 'jerk jackfruit' (foto hieronder), een bord vol geroosterde wortelgroentes en hartige jackfruit met Caribische 'jerk' kruiden. Er zat een fijne zachte wrap bij en kleine bakjes met verschillende topping. Het was erg lekker met een heel verrassende smaak van de kruidenmix. Ik wil zeker eens proberen om thuis zoiets na te maken.

Roots & Fruits jerk jackfruit, vegan

We hebben een super leuke tijd gehad in Leeds. Behalve lekker eten zijn er ook een aantal leuke musea en oude gebouwen om te bezoeken en je kunt er heel mooi wandelen langs de rivier de Aire. Als je het leuk vindt om wat kleinere Engelse stad te bezoeken kan ik Leeds zeker aanraden!

Schrijf een reactie