De beste bessenmuffins

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 12 muffins
Bessenmuffins, vegan

Deze muffins zijn een nieuwe favoriet hier in huis. Precies zoals muffins volgens mij moeten zijn, een beetje losse textuur, niet ongelofelijk zoet en met lekkere dingetjes erin. Ze zijn ook nog eens super snel te maken en ik heb de ingrediënten meestal op voorraad. Ik heb ze inmiddels al een paar keer gemaakt voor vergaderingen met verschillende mensen en ze zijn altijd een groot succes.

Het recept is geïnspireerd door de bakery style muffins uit het boek Vegan Brunch van Isa Moskowitz. Als je van kookboeken houdt mag deze niet in je collectie ontbreken, want het is een geweldig boek met heel veel lekkere recepten erin die je de hele dag door kunt maken, niet alleen als je gaat brunchen.

Zoals Isa ook zegt in het boek is het geheim voor goeie muffins dat je het beslag zo min mogelijk moet mixen. Heel kort even roeren met een lepel of vork (niet met een garde!) tot het vocht een beetje verdeeld is tussen het meel, dan voorzichtig nog even de bessen erdoor scheppen, en dan is het klaar om in de muffinvormpjes te gaan. Het is ook belangrijk om het diepvriesfruit niet te laten ontdooien voor je het door het beslag mengt, want anders laat het te veel sap los en wordt het één grote paarse bende.

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 120 ml naturel sojayoghurt
  • 120 ml plantaardige melk
  • 120 ml neutraal smakende olie zoals zonnebloem-, koolzaad- of milde olijfolie
  • 180 gram gemengde (diepvries)bessen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de bloem, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout goed door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de sojayoghurt, melk en olie. Roer heel kort met een vork of lepel tot de natte en droge ingrediënten gemengd zijn tot een deegachtig beslag. Het is niet erg als er nog wat droge stukjes in zitten. Schep tot slot het bevroren diepvriesfruit door het beslag.

Vet een muffinvorm met 12 vakjes in met een beetje olie. Vul elk vakje met een flinke schep van het beslag (dit gaat heel goed met een ijsbolschep). Zet de muffins in de oven en bak ze 35 minuten tot ze goudbruin zijn. De baktijd is ongeveer 5 minuten korter als je verse bessen gebruikt in plaats van diepvriesfruit. Laat de muffins minstens een uur afkoelen en haal ze dan uit hun vormpjes.

60 Reacties

Kirsten op 14-6-2016 - 13:22

Hoi Martine, dankjewel voor je fijne blog, ik maak er heel vaak gebruik van. Deze zien er heerlijk uit, en eindelijk eens niet zo klef en zacht! Een vraagje over dit recept: denk je dat ik er ook één cake van kan maken? Hoeveel langer zou jij die dan bakken?

Martine op 14-6-2016 - 13:34

Dankjewel voor het compliment Kirsten! Deze muffins zijn wel behoorlijk sappig hoor. Als je ze liever nog wat steviger hebt zou ik er iets minder fruit door doen. In een grote cakevorm zal het ook wel werken ja. Dan zou ik hem denk ik 45 à 50 minuten bakken. Houd hem dan de laatste 10 minuten goed in de gaten zodat hij niet verbrandt en test even met een prikker of hij echt helemaal gaar is aan het einde. Als je prikker er min of meer schoon uitkomt is de cake gaar.

Kirsten op 14-6-2016 - 13:37

Oke fijn, dankjewel voor de tip, ik ga het proberen!

Niels op 15-6-2016 - 19:56

Super recept! Ik heb alleen de 300 gram bloem vervangen met havermeel en de 150 gram suiker vervangen met drie eetlepels ahornsiroop (om het iets gezonder te maken). Zeker een aanrader!

Martine op 15-6-2016 - 21:09

Leuk Niels! Fijn dat het met de aanpassingen ook nog lekker was.

Evelyn op 18-6-2016 - 9:13

Hoi Martine, Deze muffins zijn echt heerlijk!!! Ik had eerlijk gezegd toch verwacht iets te gaan missen, maar ze zouden zo van een niet-vegan bakker kunnen komen! Dit is het eerste vegan baksel wat bij mij goed gelukt is, ik ben dolblij, ga er straks denk ik nog meer maken om weg te geven :-) Ik heb naturel amandelmelk van Alpro gebruikt, die is dus wel een klein beetje gezoet.

Martine op 18-6-2016 - 9:22

Wat fijn dat ze goed gelukt zijn Evelyn! Ik was in het begin ook bang om 'iets' te missen bij vegan gebak, maar als je eenmaal een paar goeie recepten hebt is dat echt niet zo. Probeer ook eens mijn frambozen crumble taart, sinaasappelcake en brownies als je zin hebt om nog meer te bakken. Dat zijn allemaal favorieten van onszelf en andere lezers.

pamela op 20-6-2016 - 22:13

oeps vergeten de frambozen te laten ontdooien hopelijk lukken ze nog :o

Martine op 20-6-2016 - 23:04

De bessen/frambozen moeten juist bevroren zijn, dus je hebt het helemaal goed gedaan Pamela!

Karin op 21-6-2016 - 21:05

Vandaag deze muffins gebakken als toetje. Wat lekker! Een nieuwe favoriet, zeker ook bij de kinderen.

Martine op 22-6-2016 - 8:21

Leuk om te horen Karin!

Emmy op 22-6-2016 - 19:46

Deze muffins zijn GEWELDIG! Ik ga ze zeker vaker maken.

Martine op 22-6-2016 - 21:49

Fijn dat je ze zo lekker vindt Emmy!

Ruth op 23-6-2016 - 16:32

Hoi Martine, Ik ben al heel lang op zoek naar een recept voor hartige cupcakes. Ik heb er al een paar geprobeerd maar ze werken niet echt... nu zzou ik in dit recept de bessen kunnen vervangen door bv. olijven en de suiker

Ruth op 23-6-2016 - 16:33

(oops, ik was nog niet klaar met typen maar hij postte mijn reactie al) Als ik de bessen vervang door bijvoorbeeld en de suiker weg laat, zou ik dan de basis van dit recept kunnen gebruiken voor hartige cupcakes? Groetjes

Martine op 24-6-2016 - 13:38

Hoi Ruth, als je de bessen vervangt door olijven en suiker weglaat verandert de nat/droog balans van het beslag nogal. Ik durf daarom niet te garanderen dat dit gaat werken. Je zou eens kunnen kijken naar dit hartige muffin recept: https://vegetus.nl/hartige-wortel-spinaziemuffins/

Rowan op 30-6-2016 - 15:48

Ik denk dat ik ze morgen ga proberen te maken, en er stukjes pure chocolade doorheen doe. Denk je dat dat gewoon goed zal gaan? Fijn trouwens al die recepten!

Martine op 30-6-2016 - 16:12

Hoi Rowan, ik denk dat het wel moet lukken met chocola ja. De muffins zullen dan misschien wel wat droger zijn omdat chocola geen vocht loslaat zoals bessen.

Rowan op 30-6-2016 - 16:19

Bedankt voor je snelle reactie! Ik weet nog niet precies welke verhouding van bessen/chocolade ik ga gebruiken. Hopelijk is de combinatie lekker in een muffin. Als ik het niet vergeet laat ik nog weten hoe ze zijn geworden. :)

Martine op 30-6-2016 - 16:25

Leuk! Veel plezier met experimenteren.

Charelle op 1-7-2016 - 8:46

Oh wat zien deze muffins er mooi en lekker uit! Leuk!

Martine op 3-7-2016 - 17:12

Dankjewel Charelle!

Rowan op 8-7-2016 - 17:17

Ik was het dus wel vergeten haha, maar de muffins waren volgens mij prima gelukt. Ik had de helft met kersen en chocolade gemaakt, waarbij ik de kersen in 4en gesneden had maar daarbij proefde je de kersen niet meer helaas. Misschien is het lekkerder als de kersen heel zijn. De chocolade/bessen waren beter gelukt aangezien je de bessen daarbij wel proefde. Nogmaals bedankt voor het recept!

Annemarie op 10-7-2016 - 21:24

Ik heb de muffins gemaakt: puik recept!

Martine op 10-7-2016 - 21:28

Leuk Annemarie!

Arabella op 16-8-2016 - 10:17

Fantastisch recept. Nu meerdere keren gemaakt en alle keren super gelukt: bomproof dus! Ik neem ze nu vaak mee als presentje als ik op bezoek ga bij mensen ipv bloemen; iedereen altijd blij en ik heb gelijk wat voor bij de koffie ;-). Ik gebruik die papieren wegwerp muffinbakjes dus extra vrolijk dan! Thanks Martine!

Martine op 16-8-2016 - 11:14

Dankjewel voor de feedback Arabella! Leuk idee om ze mee te nemen als presentje.

Nora op 10-9-2016 - 20:20

Deze muffins zijn echt héér-lijk en echt makkelijk te maken. Wij zijn er in ieder geval fan van😍. De ideale traktatie ook;-)

Martine op 10-9-2016 - 22:42

Fijn om te horen Nora! Leuk dat je er zo blij mee bent.

Imre op 13-10-2016 - 23:55

Hoi Martine, ik wil deze muffins morgen maken. Kan ik er een theelepel baking soda aan toevoegen om het extra luchtig te maken of raad je dat niet aan? :-)

Elise op 28-11-2016 - 13:10

Heerlijk deze! Ze zijn hier echt favoriet en ook glutenvrij zijn ze goed te maken. Ik gebruik dan amandelmeel en rijstmeel.

Martine op 28-11-2016 - 13:40

Goed om te weten Elise, dankjewel voor de tip!

Anita vogelaere op 6-12-2016 - 15:38

Hi Martine,heel geweldig dit muffinrecept van je,ik heb ze ook al met perenstukjes erin gemaakt,en zo lekker zijn ze😋

Martine op 6-12-2016 - 16:28

Leuk om te horen Anita!

Anita op 6-1-2017 - 3:26

Hi martine,hoe bewaar je de muffins het best zodat ze niet uitdrogen?doos met deksel of...?grts,anita

Martine op 6-1-2017 - 9:19

Ja, in een afgesloten bakje werkt goed. Ze zijn niet super gevoelig voor uitdrogen overigens.

Fiona op 14-1-2017 - 16:08

Kan je ze ook in papieren cupcake vormpjes doen of blijven ze daaraan plakken?

Martine op 15-1-2017 - 0:13

Hoi Fiona, ze plakken een beetje, maar ik denk dat het prima werkt in papieren vormpjes.

Sandra op 2-2-2017 - 12:35

Hallo, ik ga deze morgen maken. Ik wil spelt bloem, kersenbloesemsuiker ipv bloem en suiker gebruiken. Hoeveel baksoda heb ik nodig voor een eetlepel bakpoeder? Grtjes Sandra Grootveld

Martine op 2-2-2017 - 12:46

Hoi Sandra, dat zal wel lukken met speltbloem en kokos(?)bloesemsuiker. De kleur van de muffins zal dan wel donkerder zijn. Je kunt 1 theelepel baksoda gebruiken in plaats van de eetlepel bakpoeder. Voeg dan wel ook een eetlepel citroensap of azijn toe, zodat de baksoda een zuur heeft om mee te reageren, anders werkt het niet.

Sandra op 4-2-2017 - 8:39

Hoi hoi de muffins zijn inderdaad donker van kleur. Ik heb kokosolie gebruikt. Alleen wist ik niet goed hoeveel gram ik moest gebruiken. Bij mij is kokosolie niet vloeibaar. Ik heb geschat op 120 gram olie ipv ML. Ik zie ze 'groeien' in de oven. Hoop dat t gelukt is.

Sandra op 4-2-2017 - 9:22

Hoi met mij weer. T is gelukt. Gelukkig. Kersenbloesemsuiker bestaat niet. Kokosbloesemsuiker klopt wel!

Titi op 3-3-2017 - 18:35

Wij zijn flexitariers, dus ik heb dit keer gewoone melk en joguhrt genomen voor dit recept. Ik heb deze site pas ontdekt bij mijn zoektocht naar een lekker recept voor havermelk, deze blueberry cupcakes zijn de besten die ik ooit heb gemaakt !

Martine op 3-3-2017 - 19:24

Leuk om te horen Titi! Probeer het zeker ook eens met (zelfgemaakte) plantaardige melk.

Titi op 3-3-2017 - 21:37

Hoi ,ga ik zeker doen !de havermelk is trouwens ook heerlijk ik heb er wat vanillesuiker bij gedaan en ijsblokjes bij het mixen moet helpen tegen de slijm . Ik raak niet uitgekeken op deze website !mijn familie, dat zijn echte vleeseters en melkdrinkers , maar hier vindt ik heel wat ideeën! Ik zoek nog een recept dat op de tartex broodbeleg lijkt.

Martine op 3-3-2017 - 22:50

Het is me nog niet gelukt om Tartex na te maken. Je zou deze champignonpaté eens kunnen proberen: http://veganchallenge.nl/walnoten-champignonpate/

Titi op 3-3-2017 - 23:10

Heel erg bedankt voor dit recept! Ik ga deze zeker proberen met heel veel gistvlokken erbij !Dat is volgens mij het hoofd ingrediënt bij tartex . Ook ben je niet helemaal vegaan is deze site absolut fantastisch !

Ien op 18-6-2017 - 8:57

Oh oh..de muffins kwamen bij mij rauw de oven uit.. en ik kreeg ze niet gaar... jammer!!! Ik vraag me af wat ik fout heb gedaan??

Martine op 18-6-2017 - 11:56

Oei, dat is jammer! Had je de oven goed voorverwarmd? Dan denk ik dat je oven niet de juiste temperatuur geeft. Dat is een veel voorkomend probleem. Je kunt dit controleren met een losse oventhermometer die je bijvoorbeeld bij Blokker kunt kopen.

Aike op 25-6-2017 - 8:19

Yammie! Ik heb heel erg genoten van deze muffins...!!! Ik heb 200 gram donker glutenvrij meel en 100 gram amandel meel gebruikt. Ook een theelepel baking soda en wat citroensap toegevoegd. Als fruit diepvries gemixte bosvruchten. Het was echt heerlijk. Een blijver! Bedankt voor dit geweldige recept.. Zelfs na 2 dagen was het nog heerlijk....

Martine op 25-6-2017 - 16:46

Klinkt goed Aike, leuk dat je glutenvrije versie zo goed gelukt is!

Yvonne welzen op 21-9-2017 - 22:21

Dag Martine Kun je deze muffins invriezen of zijn ze dan niet meer lekker? Groet Yvonne

Martine op 22-9-2017 - 10:17

Hoi Yvonne, ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het prima kan. De muffins zijn na het ontdooien misschien iets kleffer, maar nog steeds lekker.

Jochem op 19-12-2017 - 18:55

Erg lekker! Ik heb ze in een glutenvrije variant gemaakt: 100 g boekweitmeel, 100 g maismeel en 100 rijstmeel (in plaats van 300 g bloem). Dat werkt prima!

Martine op 20-12-2017 - 11:49

Leuk Jochem! Dankjewel voor de tip hoe je ze glutenvrij kunt maken.

Mirthe op 19-3-2018 - 22:03

Wat een geweldige recepten! Ik wil deze muffins graag proberen maar mag helaas geen soja. (Geef borstvoeding en zoontje heeft een allergie voor koemelk, soja, ei, noten, citrusvruchten en appel) hoe kan ik de sojayoghurt vervangen? Dankjewel. Groetjes Mirthe

Martine op 20-3-2018 - 21:39

Hoi Mirthe, ik zou de sojayoghurt vervangen door een plantaardige melk waar je een theelepel azijn aan toevoegt. Misschien moet je dan iets minder gebruiken zodat het beslag niet te nat wordt, bijvoorbeeld 100 ml.

Mirthe op 27-3-2018 - 20:47

Wow! Super bedankt voor dit heerlijke recept. Ik had nog haverkookroom staan en daar 100 cc van gebruikt ipv de soyayoghurt. Die ga ik vaker maken!

Suzanne op 11-5-2018 - 20:29

Hoi, Het ziet er erg lekker uit. BIj het uit de oven halen, zijn mijn muffins alleen wel gelijk een beetje ingestort... Had ik ze eerst nog in de oven moeten laten staan? Ze zitten nog wel in de bakvorm...

Martine op 11-5-2018 - 21:45

Hoi Suzanne, ik denk dat je muffins misschien nog niet helemaal gaar waren. Je kunt er even met een prikker of mes in prikken. Als er beslag aan blijft geven moeten de muffins nog langer bakken. Voor de volgende keer kun je een oventhermometer kopen, bijvoorbeeld bij Blokker. Dan kun je controleren of je oven wel de juiste temperatuur geeft.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.