Maismeel is gemaakt van gemalen maiskorrels. Er zijn fijngemalen en grove varianten van. Ik heb het liefst de fijngemalen soort, want die is het meest veelzijdig te gebruiken. In Nederland hebben we vooral geel maismeel, maar er bestaan ook witte en blauwe varianten.
Er zijn ook voorbewerkte soorten maismeel zoals masa harina, die voor speciale toepassingen worden bebruikt.
Verwar maismeel niet met maizena/maiszetmeel. Maismeel is gemaakt van de hele maiskorrel, terwijl maizena alleen het geraffineerde zetmeel bevat.
Waar gebruik je het voor?
Maismeel wordt in verschillende culturen gebruikt. In Zuid-Europa maakt men er polenta van, in de Verenigde staten bakken ze graag ‘corn bread’ voor bij de chili en in Mexico wordt mais verwerkt tot masa om onder andere tortilla’s van te maken. Ook in glutenvrije baksels wordt soms maismeel gebruikt.
Waar kun je het kopen?
Maismeel is te koop bij de meeste Turkse winkeltjes, Aziatische toko’s, natuurwinkels en bij sommige supermarkten.
De taart is lekker smeuïg en romig met een frisse fruitige smaak, en ligt niet zo zwaar op de maag als een traditionele cheesecake met roomkaas en ei. Ook niet-vegans vinden hem heerlijk.
Ik ben helemaal in de ban van de zuurdesem. Met deze wilde gistcultuur kun je deeg laten rijzen, net zoals met gist uit de winkel. Alleen is deze gist gratis, want je kunt hem zelf in je eigen keuken kweken met meel en water. Ik geef je instructies voor het kweken van een starter en een receptje voor luchtige desem pancakes.
Deze eenvoudige soep is verrassend lekker: smeuïge ui en boerenkool, wat beet van de stukjes wortel, malse linzen en bonen en een fijne licht zoete pittige smaak van de Midden-Oosterse specerijen. Hij is ook nog eens super voedzaam en gezond.
Deze smaakvolle koolsalade is een recept van mijn moeder. De olie-citroendressing maakt de kool lekker mals en de gember geeft de salade een heerlijke kruidig-zoete smaak.
Mensen hebben vaak het idee dat veganisme lastig is, dat je alleen nog in de natuurwinkel boodschappen kunt doen en dat je veroordeeld bent om hele dagen in de keuken te staan om je eigen prutjes te koken. Niets is echter minder waar! Als je een beetje de weg weet is er ook in de gewone supermarkt genoeg te vinden.
Deze broodschotel lijkt misschien een beetje vreemd, maar geloof me, hij is echt lekker. Het is ook fijn dat je de ingrediënten niet eerst hoeft te koken of bakken, gewoon alles fijnsnijden, in een ovenschaal doen, half uurtje bakken en klaar!
Deze hartige muffins zijn een leuke toevoeging aan iedere maaltijd. Ze zijn gezond, voedzaam en goedkoop. Ga zelf aan de slag en experimenteer met verschillende ingrediënten.
Dit handige recept is lekker snel klaar en makkelijk aan te passen aan de ingrediënten die je in huis hebt. In plaats van vegetarische kipstukjes kun je ook seitan, voorgekruide tofureepjes of zelf gemarineerde tofu gebruiken.
Dit smaakvolle en smeuïge gehaktbrood van mijn schoonzusje is heel goedkoop en ook nog makkelijk te maken. Met dit recept maak je een flinke hoeveelheid, genoeg voor meerdere maaltijden. Smaakt zowel warm als koud heerlijk.