Liquid smoke

Nederlands: vloeibare rook

Wat is het?

Liquid smoke is een geconcentreerd rook-aroma. Rook van een houtvuur wordt door buis naar een condensator geleid, waar de rook condenseert tot een vloeistof. Deze wordt verdund met water en in flesjes gestopt. Er zijn allerlei varianten verkrijgbaar die met verschillende soorten hout zijn gemaakt.

Waar gebruik je het voor?

Met vloeibare rook kun je je gerechten een subtiele (of minder subtiele) rooksmaak te geven. Het wordt vaak gebruikt in vleesvervangers zoals vegetarische worst of bacon, maar je kunt er ook stoofpotten en dergelijke mee op smaak brengen. Als je geen liquid smoke hebt kun je het vaak vervangen door gerookte paprikapoeder of rookzout.

Waar is het te koop?

Vloeibare rook is verkrijgbaar bij winkels die gespecialiseerd zijn in Amerikaanse producten, bijvoorbeeld Eichholz op de Leidse straat in Amsterdam. Je kunt het ook op internet bestellen. Voer even ‘liquid smoke kopen’ in op Google en je vind allerlei opties. Het schijnt dat de iets duurdere varianten lekkerder smaken dan de goedkope. Je hebt meestal niet meer dan een theelepeltje nodig per recept, dus een flesje gaat heel lang mee.

Recepten

Recepten met: "liquid smoke", "vloeibare rook".

Umami hummus

Umami hummusVorig week schreef ik over umami, de vijfde basissmaak die mensen kunnen proeven. In deze post deel ik een tweede recept bomvol umami, namelijk umami hummus! De smaak van deze spread in de verte een beetje aan oude kaas denken. De gerookte paprika zorgt voor een subtiel rooksmaakje. Het is lekker als broodbeleg of met […]

Vegan umami, de vijfde smaak

Vegan umamiOp VeggieWorld gaf ik een workshop over ‘umami’. Iedereen kent de basissmaken zoet, zuur, zout en bitter, maar heb je wel eens van umami gehoord? Umami is Japans voor ‘hartig’ of ‘heerlijkheid’ en dit is de vijfde smaak die mensen kunnen proeven. Umami komt veel voor in dierlijke producten zoals vlees en kaas. Daardoor vinden […]

Vegan roerbakschotel, basisrecept

Vegan roerbakschotel met tofuIk bedacht dat er nog geen super simpel roerbakgerecht op de site stond. Bij deze dus een fijn basisrecept voor roerbakken, waar je zelf lekker op kunt variëren. Vervang de tofu bijvoorbeeld door vegan kipstukjes of kikkererwten, kies andere groente (spitskool, broccoli, prei, wortel etc.) en wissel af met de sauzen. Dit gerecht kan in […]

Vegan broodbeleg – een complete lijst

Vegan broodbelegDe nummer één vraag van nieuwe vegans, die ik steeds opnieuw voorbij zie komen op Facebook, is ‘Wat kan ik op mijn brood doen?’. Brood (vooral volkorenbrood) is een gezonde en makkelijke maaltijd. Het is een goede bron van jodium en B-vitamines. Vegan broodbeleg hoeft gelukkig helemaal niet ingewikkeld te zijn. Als je een beetje rondkijkt […]

Oma’s vegan gehaktballen

Vegan gehaktballenVegan gehaktballen! Ik heb al allerlei recepten geprobeerd, maar een echt goeie gehaktbal met jus zoals oma die vroeger maakte, dát was me tot nu toe nog niet gelukt. Social media staat deze week bol van de berichten over het nieuwe rauwe vegan gehakt van Naturli. Ik ben maandag meteen even naar de grote Albert […]

Vegan shakshuka

Vegan shakshuka kikkererwtenmeelShakshuka is een nieuwe favoriet hier in huis. Dit mediterraanse gerecht van ui, paprika, tomaat en ei is super makkelijk vegan te maken als je het ei vervangt door een beslag van kikkererwtenmeel. Je kunt dit voor het ontbijt, lunch óf avondeten serveren. Ik denk dat het super leuk is als onderdeel van een uitgebreid […]

Verrijkte plantenmelk, goed voor elk

Sojamelk, plantenmelk, verrijkt, calcium, B12Vorige week stond er in het NRC een column van Martijn Katan met de titel ‘Verrijking voor veganisten’. Ik heb hier veel vragen en reacties over gezien op social media. Sommige vegans waren blij dat Katan aandacht vroeg voor het toevoegen van essentiële voedingsstoffen aan plantaardige producten. Anderen vonden het artikel te negatief. Zelf had […]

Vegan banketstaaf

Vegan banketstaafIk had zin in een bakprojectje en David had zin in banketstaaf, dus dat was snel beslist. Ekoplaza verkoopt schijnbaar vegan banketstaven dit jaar, maar het is verrassend makkelijk om ze zelf te maken van amandelspijs en bladerdeeg. Het leuke is dat je er dan ook een persoonlijk tintje aan kunt geven, bijvoorbeeld door er […]

Japanse curry

Japanse curry, veganDavid en ik keken op Youtube een documentaire over Japanse curry, en toen wilden we dat zelf ook wel eens eten! De geschiedenis van curry in Japan is super interessant. Je zou verwachten dat Japanners curry hebben overgenomen van andere Aziatische landen zoals India of Thailand, maar dat is niet zo! Het is indirect in […]

Pasta pesto met rucola en tomaat

Pasta pesto met rucola en tomaat, veganIk had zin in pasta voor de lunch, er lag een restje rucola in de koelkast en ik had nog een bakje cherrytomaatjes. Het resultaat was zo lekker dat ik toch maar even mijn camera gepakt hebt om het met jullie te kunnen delen. Jum! De pasta is super smaakvol door de pesto, rucola en […]