Linzen

Engels: lentils

Linzen zijn peulvruchten met een relatief korte bereidingstijd. Sommige supermarkten verkopen één of twee soorten, maar voor een uitgebreid assortiment moet je naar de toko of biowinkel.

Linzen hebben pittig-nootachtige smaak die duidelijk verschilt van de smaak van erwten of bonen. In tegenstelling tot bonen hoeven droge linzen niet geweekt te worden voor je ze kookt. Ze hebben ook een kortere kooktijd, meestal een half uurtje.

Gepelde gespleten linzen vallen bij het koken uit elkaar en zijn dus net als spliterwten erg geschikt om soep of puree van te maken. Ongepelde hele linzen kun je gebruiken zoals bonen en hele erwten: als bijgerecht of in ovenschotels, curries en tomatensauzen. De lekkerste zijn zogenaamde Franse Le Puy-linzen, maar andere soorten zijn ook heerlijk. Verder kun je ongepelde linzen laten kiemen en ze als roerbakgroente of sla gebruiken.

Recepten

Recepten met: "linzen", "rode linzen", "groene linzen", "bruine linzen", "Le Puy linzen".

Kruidige vegan zuivelspread

Vegan roomkaas tofu kikkererwten Dit recept is een gezondere, snellere én goedkopere variatie op mijn geliefde vegan knoflook-kruiden roomkaas. Ik vervang de kokosolie door een kleinere hoeveelheid vloeibare olie en gebruik kikkererwten in plaats van cashews. Omdat er bijna geen verzadigd vet in zit, wordt deze roomkaas niet heel stevig in de koelkast, zoals mijn andere recept. Hij blijft […]

Gezonde zuivelvervangers steeds goedkoper

Sojamelk goedkoper dan koemelk Sojamelk is bij Dirk en Vomar tegenwoordig goedkoper dan koemelk! Een liter naturel sojamelk kost bij deze supermarkten nu 79 cent, terwijl je 81 cent betaalt voor een liter van de goedkoopste halfvolle koemelk. Ik deed een klein dansje voor het schap toen ik dit zag, want volgens mij is dit de eerste keer in […]

Carrot cake havermoutmuffins

Carrot cake havermout muffins Een paar weken geleden postte ik havermout met banaan uit de oven. Sindsdien heb ik allerlei variaties op dat recept uitgeprobeerd, waaronder deze ‘worteltaart’ havermout met geraspte wortel, rozijnen en specerijen. Om het extra leuk te maken, bakte ik de havermout dit keer in muffinvormpjes. Makkelijk mee te nemen voor een ontbijt of lunch onderweg. […]

Tien dingen die ik graag in de magnetron maak

Koken met de magnetron Mijn favoriete keukenapparaten zijn de oven, Vitamix blender, staafmixer én magnetron (ik heb nog geen airfryer, instantpot of food processor). Mensen doen vaak een beetje laagdunkend over de magnetron, maar ik gebruik hem bijna dagelijks om makkelijk gezond én lekker te eten. In deze post deel ik mijn favoriete magnetron recepten, van havermout en gepofte […]

Knapperige boekweitkoekjes

Knapperige boekweitkoekjes, vegan Boekweitkoekjes! Ik ben de voorraadkast aan het leegkoken en ik vond achterin een pot met een bodempje boekweitkorrels, precies genoeg voor deze koekjes. Het recept heb ik geveganiseerd van deze blog. Ze zijn heel lekker en super makkelijk te maken. Door de hele boekweitgraantjes zijn deze koekjes super knapperig. De aardse smaak van de boekweit […]

Pasta ‘bolognese’ met linzen en zongedroogde tomaat

Pasta bolognese met linzen en zongedroogde tomaat, vegan Deze pasta aten we tijdens onze low budgetweek. Als je slim inkoopt, kost het ongeveer 2 euro voor 4 porties, dus 50 cent per persoon! Ondanks de eenvoudige ingrediënten, is dit een verrassend smaakvol gerecht. De ster van de show is de zongedroogde tomaat, die zorgt voor umami, zodat er niet per se vegan kaas […]

Eten met 10-15 euro per week, deel twee

Low budget vegan meal prep Vorige week deelde ik een basisboodschappenlijstje en ging ik de uitdaging aan om een hele week te eten van 10-15 euro. David wilde ook meedoen en samen hebben we uiteindelijk 25,29 euro uitgegeven, dus 12,65 per persoon. In deze post lees je wat we hebben gekocht en gegeten, hoe het beviel en wat we nog […]

Eten van 10-15 euro per week, deel één

Vegan met 10-15 euro per week Het is verleidelijk om veel geld uit te geven aan eten, zeker nu er bijna iedere week nieuwe toffe vegan producten bij komen, zoals Magnums en kipcorn. Als je naar die producten kijkt, kom je misschien tot de conclusie dat vegan eten duur is, en alleen voor mensen met een dikke beurs. Gelukkig kan plantaardige […]

Wortel-gembersoep en kerrie-linzenspread

Wortel-gembersoep, kerrie-linzenspread, vegan Ik ben bezig met een nieuwe serie budgetrecepten. Als je slim inkoopt en zelf de linzen kookt kost deze hele maaltijd van soep met geroosterd brood en de linzenspread net iets meer dan 1 euro, en dat voor 4 porties! De hele maaltijd kan binnen een half uurtje op tafel staan. De wortelsoep is heerlijk […]

Havermout met banaan uit de oven

Havermout uit de oven, vegan Ik eet graag stevige havermoutpap als ontbijt, maar ik heb ‘s morgens niet altijd tijd om dat te maken. De oplossing is havermout uit de oven. Dit maak ik voor een paar dagen tegelijk. Handig als je van mealprep houdt! Deze havermout is zo stevig, dat je hem makkelijk in repen kunt snijden en meenemen […]