Linzen

Engels: lentils

Linzen zijn peulvruchten met een relatief korte bereidingstijd. Sommige supermarkten verkopen één of twee soorten, maar voor een uitgebreid assortiment moet je naar de toko of biowinkel.

Linzen hebben pittig-nootachtige smaak die duidelijk verschilt van de smaak van erwten of bonen. In tegenstelling tot bonen hoeven droge linzen niet geweekt te worden voor je ze kookt. Ze hebben ook een kortere kooktijd, meestal een half uurtje.

Gepelde gespleten linzen vallen bij het koken uit elkaar en zijn dus net als spliterwten erg geschikt om soep of puree van te maken. Ongepelde hele linzen kun je gebruiken zoals bonen en hele erwten: als bijgerecht of in ovenschotels, curries en tomatensauzen. De lekkerste zijn zogenaamde Franse Le Puy-linzen, maar andere soorten zijn ook heerlijk. Verder kun je ongepelde linzen laten kiemen en ze als roerbakgroente of sla gebruiken.

Recepten

Recepten met: "linzen", "rode linzen", "groene linzen", "bruine linzen", "Le Puy linzen".

De lekkerste zelf gekookte bonen

Bonen om zelf te koken Iedere kok heeft zo zijn eigen trucjes om droge bonen te koken. Ik kook inmiddels al weer een paar jaar zelf mijn bonen (véél goedkoper en lekkerder dan die uit blik!), dus ik heb mijn eigen favoriete 'methode' ontwikkeld. Die wilde ik vandaag maar eens met jullie delen.

Zuurdesem naanbrood

Zuurdesem naanbrood, veganistischVeel recepten voor naan maken gebruik van yoghurt, maar die heb je hier niet nodig omdat de desem zelf al een lekker hartige smaak en zachte luchtige textuur geeft. Ondaks dat dit dus een echt budgetrecept is zonder gist en yoghurt, doet de smaak niet onder voor naan van een Indiaas restaurant.

Vegan met € 10 per week

Boodschappen voor € 10 per weekIs het mogelijk om een hele week lekker en gezond veganistisch te eten voor maar € 10? Ik ga het deze week proberen! In deze post alvast een boodschappenlijstje.

Empanadas met pittige bonenvulling

Empanadas met bonenvulling, veganistischDeze empanadas zijn onvoorstelbaar budgetvriendelijk, maar dat proef je er niet aan af. Ik vind ze zo ontzettend lekker! Ze zijn op zichzelf al een complete maaltijd met groente, eiwitbron en graan, maar je kunt er natuurlijk altijd een lekkere salade bij maken.

Supermakkelijke chocoladepudding uit de oven

Chocoladepudding uit de oven, veganistisch, zonder ei, zonder melkDeze pudding kost minder dan 50 cent en je kunt hem in minder dan 10 minuutjes in elkaar draaien, bijvoorbeeld terwijl je stoofpot staat te pruttelen op het fornuis. Daarna schuif je de bakjes in de oven en dan is de pudding klaar tegen de tijd dat je toe bent aan het dessert.