Linzen zijn peulvruchten met een relatief korte bereidingstijd. Sommige supermarkten verkopen één of twee soorten, maar voor een uitgebreid assortiment moet je naar de toko of biowinkel.
Linzen hebben pittig-nootachtige smaak die duidelijk verschilt van de smaak van erwten of bonen. In tegenstelling tot bonen hoeven droge linzen niet geweekt te worden voor je ze kookt. Ze hebben ook een kortere kooktijd, meestal een half uurtje.
Gepelde gespleten linzen vallen bij het koken uit elkaar en zijn dus net als spliterwten erg geschikt om soep of puree van te maken. Ongepelde hele linzen kun je gebruiken zoals bonen en hele erwten: als bijgerecht of in ovenschotels, curries en tomatensauzen. De lekkerste zijn zogenaamde Franse Le Puy-linzen, maar andere soorten zijn ook heerlijk. Verder kun je ongepelde linzen laten kiemen en ze als roerbakgroente of sla gebruiken.
De combinatie van rauwe en geroosterde groente geeft deze salade een fijne beet een een heerlijk complexe smaak. De tempeh met Italiaans-getinte marinade is er super lekker bij.
Deze salade is heel geschikt om een restje pompoen te verwerken. Je kunt de salade lekker pittig maken door er wat sriracha of andere hete chilisaus aan toe te voegen.
Dit is een echte Hollandse kaaskoppensalade, maar dan vegan! Als je liever geen vegan kaas gebruikt zijn licht gezouten geroosterde cashewnoten een goed alternatief.
In deze salade zitten maar liefst drie van mijn lievelings-ingrediënten: linzen, olijven én hummus. Voor een totale Midden-Oosterse smaakexplosie kun je er nog wat za'atar kruiden over strooien.
Albert Heijn heeft tegenwoordig verschillende vegan salades in het koelvak. Als ik het druk heb schiet het er 's morgens wel eens bij in om zelf lunch te maken en dan koop ik soms zo'n bakje salade bij de AH To Go op het station.
Ik was vroeger geen enorme tuinbonenfan, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ze nog nooit als salade had gegeten! De 'groene' smaak en stevige beet van tuinbonen doen het fantastisch in een salade.
Knapperige spekstukjes met een heerljke rooksmaak, maar vegan! Deze zijn super simpel om te maken en blijven lang goed, zodat je overal spekjes over kunt strooien.