Lijnzaad

Engels: flaxseed/linseed

Wat is het?

Lijnzaadjes zijn harde kleine druppelvormige zaadjes, die rijk zijn aan vezels en omega 3 vetten. Er is een bruine en een blonde (donkergele) variant van. Deze zijn wat smaak en voedingswaarde betreft vergelijkbaar, maar de blonde variant valt wat minder op als je het verwerkt in baksels met een lichte kleur.

Je kunt het lijnzaad heel eten, maar om de voedingswaarde en bindende eigenschappen optimaal te benutten is het beter om gebroken of gemalen lijnzaad te gebruiken.

Lijnzaad als ei-vervanger

Door fijngemalen lijnzaad te mengen met water of andere vloeistof kun je een ei-achtige massa maken. Dit werkt goed als vervanger voor ei in baksels, vooral die met een nootachtige smaak waarin de smaak van de zaadjes niet opvalt. Meng 1 eetlepel vermalen lijnzaad met 2 à 3 eetlepels vocht (water, melk of vruchtensap) ter vervanging van 1 ei.

Lijnzaadmeel in koolhydraatarme gerechten

Vanwege het bijzonder lage percentage koolhydraten is fijngemalen lijnzaad is erg geschikt als ingrediënt in koolhydraatarme koekjes, cakes en vegetarische burgers. In baksels met een lichte kleur is het mooier om geel lijnzaad te gebruiken in plaats van bruin, maar voor de werking en smaak maakt het niet uit.

Waar kun je het kopen?

Sommige biowinkels verkopen fijngemalen lijnzaad, maar je kunt ook zelf lijnzaad malen in je blender of foodprocessor. Let op: het is veel makkelijker om een flinke hoeveelheid lijnzaad fijn te malen dan kleine beetjes tegelijk (anders verstopt het zich in de hoekjes van je apparaat). Maal dus een voorraadje en bewaar het in een potje in de koelkast of vriezer, zodat het vet in de zaadjes niet ranzig wordt. Heel of gebroken lijnzaad is te koop in de meeste supermarkten. Is jouw supermarkt niet zo vooruitstrevend, ga dan naar de biowinkel of de natuurgeneeswinkel.

Recepten

Recepten met: "lijnzaad", "lijnzaadmeel", "gemalen lijnzaad", "fijngemalen lijnzaad".

Wortelplakjes op zuur (carrot pickles)

Wortelen op zuur, picklesIk wilde al heel lang proberen om zelf een keer zuurwaren te maken. Lekker experimenteren met verschillende smaakjes en het is ook nog eens veel goedkoper! Je kunt deze worteltjes in de koelkast bewaren, of je kunt ze wecken zodat ze op kamertemperatuur houdbaar zijn.

Jambalaya met pompoen

Jambalaya met pompoen, veganDeze Creoolse stoofschotel is super makkelijk om te maken, alle ingrediënten koop je bij de gewoon supermarkt en hij smaakt fantastisch. Zeker een keer proberen dus!

Afsluiting budgetchallenge

Budgetchallenge week 4, veganDe laatste week van de Vegan Month of Food en van de budgetchallenge. Ik vond het erg leuk om mee te doen, en ik heb denk ik ook veel geleerd. De komende weken gaan we rustig door met budgetvriendelijk eten, maar op een iets minder obsessieve manier dan de afgelopen maand.

Pittige seitan boterhamworst

Seitan boterhamworst, vegan, vegetarischDeze heerlijk malse worst heeft een lekkere licht gerookte kruidige smaak. Perfect voor budgetvriendelijke sandwiches, maar ook in stoofpotten, salades of als hapje bij de borrel.

Romige budget havermelk

zelfgemaakte havermelk, veganZelf thuis plantaardige melk maken? Het was nog nooit zo budgetvriendelijk als met deze heerlijke havermelk! Het is gelukkig ook nog eens heel makkelijk en snel.