Kokosmeel

Engels: coconut flour

Wat is het?

Kokosmeel (ook wel: kokosvezels) is ontvet kokos-vruchtvlees. Eigenlijk is het een restproduct van de productie van kokosmelk. Het kokosvlees wordt eerst gepureerd met water en daarna gezeefd om mooie romige kokosmelk zonder vezels te krijgen. De ontvette vezels blijven achter in de zeef en worden gedroogd en verkocht als kokosmeel.

Ik vind kokosmeel vaak nogal duur voor een ‘afvalproduct’, maar dat zal wel komen omdat het momenteel een echte dieethype is. Het is ook wel handig spul: glutenvrij, koolhydraatarm, rijk aan vezels en je kunt er goed mee bakken.

Als je zuinig ingesteld bent zou je zelf kokosmelk kunnen maken van kokosrasp en water en vervolgens de overgebleven pulp drogen in een voedseldroger of in je oven op een lage stand om zelf kokosmeel te maken.

Waar gebruik je het voor?

Ik moet er nog een beetje mee experimenteren, maar kokosmeel is heel geschikt voor allerlei glutenvrije en koolhydraatarme baksels. Je kunt het ook gebruiken in ‘gewone’ baksels. Vervang maximaal 1/4 van het tarwemeel in een recept door kokosmeel voor baksels met een heerlijke zachte kokossmaak.

Waar kun je het kopen?

Kokosmeel is op steeds meer plaatsen te koop. In de meeste natuurwinkels staat het bij de bak-ingrediënten of bij de kokosolie en andere kokosproducten. Sommige gewone drogisterijen verkopen het tegenwoordig ook.

Recepten

Recepten met: "kokosvezels", "kokosmeel", "kokos meel".

Mexicaanse zwarte bonensoep met maisdumplings

Zwarte bonensoep met maisdumplings, veganistischBij een potluck heb ik een keer heerlijke zwarte bonensoep gegeten. Dit is mijn eerste poging om de soep na te maken, niet precies zoals die van de picknick, maar wel heel lekker en simpel. Ik heb wat maisdumplings toegevoegd om er een echte maaltijdsoep van te maken.

Vegan en Koosjer

Koosjer vegan snoep, zonder gelatineJoodse winkels verkopen vaak verrassend veel veganistische producten omdat deze goed binnen de Joodse voedselwetten passen. Je moet zoals altijd goed de ingrediënten lezen, maar waarschijnlijk vind je wel wat leuke koekjes, snoepjes en sauzen die verder eigenlijk nergens verkrijgbaar zijn.

Lasagnerolletjes met romige andijvievulling

Canneloni met spinazie, veganistisch, zonder kaasIk ben nog steeds op zoek naar creatieve manieren om alle andijvie uit onze groentetas weg te werken. In deze pasta-rolletjes met een roomvulling is hij goed op zijn plaats. Als je geen andijvie-overschot hebt kun je dit recept ook met spinazie of een andere zachte bladgroente maken.

Sinaasappel cake

Sinaasappelcake, veganistisch, zonder ei, zonder melkDeze prachtige oranje cake is perfect voor Koningsdag, of voor elke andere dag dat je zin hebt in een lekker luchtige cake met een frisse smaak. De cake is heel makkelijk te maken, en alle ingrediënten komen uit de supermarkt. Pas op, want het beslag is zo lekker, dat je het misschien wel niet wilt bakken!

Gevulde aubergines uit de oven

Omgevallen imam, aubergine, veganistischDit gerecht wordt vaak 'flauwgevallen imam' (imam bayildi) genoemd. Volgens de legende viel de imam flauw van de heerlijke smaak. Het is inderdaad een heel smakelijk gerecht dat je zo op een feestje zou kunnen serveren. Het is wel een echt slow food recept, dus niet geschikt als je haast hebt.

Pitachips met witte bonenhummus

Witte bonen hummus met gekruide pitachips, veganistischWitte bonenhummus vind ik bijna nog lekkerder dan hummus van kikkererwten. Het is heerlijk romig, en door de zachte smaak van de bonen komen de andere smaakmakers extra goed tot hun recht. De kruidige geroosterde stukjes pita zijn heerlijk om erin te dippen.

Gestoofde knolraap met ui en worst

Gestoofde knolraap met ui en braadworst, veganistischEr zaten mooie wit-roze knolraapjes in onze groentetas en ik had zin om daar eens wat ouderwetse boerenkost van te maken. Dit is een heel eenvoudig en lekker snel recept, met een onverwachte heerlijk complexe smaak. De licht-bittere knolraap combineert fantastisch met de zoete gekaramelliseerde ui.

Gesauteerd radijsgroen met knoflook

Radijsgroen met knoflook, veganistischWist je dat je de groene blaadjes die aan je radijsjes zitten ook kunt eten? Het is een heerlijke bladgroente met een geheel eigen licht peper-achtige smaak. Serveer het gesauteerde radijsgroen bij een Japanse of Chinese maaltijd, of gewoon bij de Hollandse aardappels met vleesvervanger.