Johannesbroodpitmeel is een soort gom die gemaakt wordt van de pitten van de Johannesbroodboom (van de peulen van deze boom wordt de chocolade vervanger carobe gemaakt).
Waar gebruik je het voor?
Het pitmeel is een heel krachtig verdikkingsmiddel dat ook werkt als het niet verhit wordt. Als je het aanlengt met water vormt het een dikke massa die een beetje op rauw ei lijkt. Omdat je er per keer maar heel weinig van nodig hebt is dit meel heel geschikt als verdikkingsmiddel en eivervanger in koolhydraatarme recepten.
Omdat het een plantaardige gom is, kun je het ook gebruiken als vervanger voor de xanthaangom en guarpitgom die je in sommige recepten tegenkomt en die in Nederland wat moeilijker te krijgen zijn. Het lijkt alsof Johannesbroodpitmeel wat minder krachtig is dan de andere goms, dus neem het dubbele van de hoeveelheid die gevraagd wordt in het recept.
Waar kun je het kopen?
Johannesbroodpitmeel is te koop bij biowinkels en drogisterijen (het wordt ook gebruikt om babyvoeding mee in te dikken zodat de baby het makkelijker binnenhoudt). Het bindmiddel Vegabin van Tartex bestaat ook grotendeels uit Johannesbroodpitmeel.
Smaakvolle ovenschotel van spitskool en vegetarisch gehakt in een smeuïge tomatensaus, met daarop een romig laagje bonenpuree met een knapperig korstje.
David en ik zijn dol op witlofgratin. Zachte, licht bittere witlof met flinke laag kaas eromheen en een knapperig korstje bovenop. Deze ovenschotel met cashewkaas is een heel smaakvol plantaardig alternatief voor ons lievelingsgerecht.
We hadden nog een wat groenlof (een soort andijvie) over van onze groentetas die nodig in een recept moest worden gebruikt. Het smaakte behoorlijk bitter (daarom was het ook blijven liggen), dus ik dacht dat het misschien lekker zou zijn om het in een licht zoete curry te verwerken met ui, wortelen en tomaat. Ik […]
Een lekker eiwitrijk en koolhydraatarm brood met een stevige maar toch zachte textuur. Het brood gaat goed samen met hartig beleg, maar het is ook heerlijk bij een grote kom soep of stoofpot.
Heb je ook al weer zin in lekkere warme erwtensoep? Door de verschillende soorten meegekookte groente heeft deze soep al heel veel smaak, maar de plantaardige worstjes maken het helemaal af.
Onze Aziatische toko verkoopt zwarte sojabonen. Dat moesten we natuurlijk uitproberen! Als je geen zwarte sojabonen hebt kun je ook die bekende crème witte sojaboontjes gebruiken.
Geniale plantaardige burgers uit het kookboek Veganomicon van Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero. Door de combinatie van gepureerde kikkererwten en tarweglutenpoeder zijn de burgers lekker mals van binnen met een knapperige buitenkant.