Gerst is een ondergewaardeerd soort graan. Het is te koop bij biowinkels onder de naam gerst of gort en ziet eruit als tarwekorrels. Als je het lang kookt, krijg je oma’s gortepap. Als je het korter kookt, 20 à 30 minuten, krijg je lekker dikke korrels met een zachte, veerkrachtige beet, de perfecte textuur voor in een salade of bij een curry. Gerst is ook lekker in soep. Kook het bijvoorbeeld mee met de erwtensoep, minstens een half uurtje.
2014 was een goed jaar voor Nederlandse vegans, we kregen er allerlei leuke producten, kookboeken, festivals en restaurantjes bij. Het leek me leuk om daar eens een overzichtje van te maken.
Spekkoek wordt normaal gesproken met ontiegelijk veel eieren en boter gemaakt. Deze vegan versie met heeft totaal andere ingrediënten dan het traditionele recepten (o.a. appelmoes!), maar toch lijkt het eindresultaat sterk op het origineel.
Wat eet een veganist met kerst? Minstens net zo lekker als een omnivoor, nog lekkerder zelfs, omdat je met plantaardig koken fijn je creativiteit kwijt kunt. Hier vind je inspiratie voor jouw feestmenu.
Deze overheerlijke curry begint met een roux van kikkererwtenmeel. De curry wordt er verrassend romig van en krijgt bovendien en lekker hartig geroosterd smaakje. Als je geen okra's hebt, kun je sperzieboontjes gebruiken.
Je zou het niet zeggen als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, maar dit is een héél lekker recept. Een aanrader voor de feestdagen, of om mee te nemen naar potlucks, zeker omdat ie nog lekkerder wordt als hij na het bakken nog even kan staan.
Dit is een ideaal recept voor als je snel even een taartje wilt maken. Je hoeft alleen maar alles door elkaar te mengen, het beslag in de vorm te storten en de peren erop te leggen. Daarna kan ie in de oven. De taart is de volgende dag het lekkerst, dus je kunt hem wel het beste de avond van tevoren maken.
Mmmm, ministrone. Echt een soep voor koude donkere herfstavonden. De Italiaanse keuken kan gelukkig ook prima met wintergroentes overweg, dus kom maar op met die pompoen, pastinaak, koolraap, knolselderij, spruitjes en kool!
Ik ben erg blij met de uitvinding van 'one-pot-pasta': pastagerechten die je in één pan klaarmaakt. Dit is echt zo'n recept waar je eindeloos veel variaties op kun maken, afhankelijk van wat je in huis hebt.