Gerookte paprikapoeder

Engels: smoked paprika powder

Wat is het?

Gerookte paprika is een pittige Spaanse specerij met een vrij sterke rooksmaak.

Waar gebruik je het voor?

Het poeder is heel lekker om te verwerken in vleesvervangers zoals tempeh bacon and seitan rookworst. Wij gebruiken het soms ook in stoofschotels met tomaat, om ze net een beetje extra smaak te geven.

Waar kun je het kopen?

Gerookte paprika is te koop bij sommige toko’s en specialistische kruidenwinkels. Als je het niet kunt vinden bij jou in de buurt kun je het op internet bestellen, bijvoorbeeld bij De Peperbol in Amsterdam. Je hebt per recept over het algemeen maar een klein lepeltje nodig, dus het gaat lang mee.

Recepten

Recepten met: "gerookte paprika", "gerookte paprikapoeder", "gerookte paprika poeder".

Mexicaanse zwarte bonensoep met maisdumplings

Zwarte bonensoep met maisdumplings, veganistisch Bij een potluck heb ik een keer heerlijke zwarte bonensoep gegeten. Dit is mijn eerste poging om de soep na te maken, niet precies zoals die van de picknick, maar wel heel lekker en simpel. Ik heb wat maisdumplings toegevoegd om er een echte maaltijdsoep van te maken.

Vegan en Koosjer

Koosjer vegan snoep, zonder gelatine Joodse winkels verkopen vaak verrassend veel veganistische producten omdat deze goed binnen de Joodse voedselwetten passen. Je moet zoals altijd goed de ingrediƫnten lezen, maar waarschijnlijk vind je wel wat leuke koekjes, snoepjes en sauzen die verder eigenlijk nergens verkrijgbaar zijn.

Lasagnerolletjes met romige andijvievulling

Canneloni met spinazie, veganistisch, zonder kaas Ik ben nog steeds op zoek naar creatieve manieren om alle andijvie uit onze groentetas weg te werken. In deze pasta-rolletjes met een roomvulling is hij goed op zijn plaats. Als je geen andijvie-overschot hebt kun je dit recept ook met spinazie of een andere zachte bladgroente maken.

Sinaasappel cake

Sinaasappelcake, veganistisch, zonder ei, zonder melk Deze prachtige oranje cake is perfect voor Koningsdag, of voor elke andere dag dat je zin hebt in een lekker luchtige cake met een frisse smaak. De cake is heel makkelijk te maken, en alle ingrediƫnten komen uit de supermarkt. Pas op, want het beslag is zo lekker, dat je het misschien wel niet wilt bakken!

Gevulde aubergines uit de oven

Omgevallen imam, aubergine, veganistisch Dit gerecht wordt vaak 'flauwgevallen imam' (imam bayildi) genoemd. Volgens de legende viel de imam flauw van de heerlijke smaak. Het is inderdaad een heel smakelijk gerecht dat je zo op een feestje zou kunnen serveren. Het is wel een echt slow food recept, dus niet geschikt als je haast hebt.

Pitachips met witte bonenhummus

Witte bonen hummus met gekruide pitachips, veganistisch Witte bonenhummus vind ik bijna nog lekkerder dan hummus van kikkererwten. Het is heerlijk romig, en door de zachte smaak van de bonen komen de andere smaakmakers extra goed tot hun recht. De kruidige geroosterde stukjes pita zijn heerlijk om erin te dippen.

Gestoofde knolraap met ui en worst

Gestoofde knolraap met ui en braadworst, veganistisch Er zaten mooie wit-roze knolraapjes in onze groentetas en ik had zin om daar eens wat ouderwetse boerenkost van te maken. Dit is een heel eenvoudig en lekker snel recept, met een onverwachte heerlijk complexe smaak. De licht-bittere knolraap combineert fantastisch met de zoete gekaramelliseerde ui.

Gesauteerd radijsgroen met knoflook

Radijsgroen met knoflook, veganistisch Wist je dat je de groene blaadjes die aan je radijsjes zitten ook kunt eten? Het is een heerlijke bladgroente met een geheel eigen licht peper-achtige smaak. Serveer het gesauteerde radijsgroen bij een Japanse of Chinese maaltijd, of gewoon bij de Hollandse aardappels met vleesvervanger.