Edelgist is gedroogde inactieve gist. Het heeft een lekker hartige kaas-achtige smaak. Het is een heel voedzaam goedje met een hoog gehalte aan B-vitamines, zowel qua smaak als voedingswaarde dus echt een fijne aanvulling op een plantaardig dieet. Soms is er kunstmatig B-12 aan toegevoegd, maar van nature zit dat er niet in.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt de vlokken of poeder oplossen in sauzen en marinades om deze een fijne hartige en bij hogere doseringen ook kaas-achtige smaak te geven. Je kunt ze ook samen met noten en/of kruiden vermalen in de food-processor om ‘strooikaas’ te maken voor over de pasta, ovenschotel, stamppot en andere gerechten. Deze gist is niet geschikt om gerechten te laten rijzen, het heet niet voor niks inactieve gist.
Waar kun je het kopen?
Edelgist is verkrijgbaar als vlokken of poeder. De gist is te koop in biowinkels en winkels met (natuur)voedingssupplementen, meestal van het merk Natufood.
In het kader van 'salade maken met wat je in huis hebt' leek het me wel leuk om ajvar eens als dressing te proberen. Dat was een goed idee, want het is echt ontzettend lekker!
Ga de uitdaging aan! Ben je geïnteresseerd in veganisme of speel je met de gedachte om veganist te worden? Doe dan mee met de VeganChallenge volgende maand! Dit is een initiatief van Viva las Vega’s en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Op 1 oktober begint alweer de 5e editie, ruim 5800 mensen gingen je voor. […]
In deze pittige salade komt de zoet-zure smaak van de nectarine heel goed tot zijn recht. Dit is een super snel recept dat je in een minuut of vijf in elkaar kunt draaien.
Ik wil deze maand graag meedoen met de Vegan Month of Food, maar ik heb weinig tijd, dus ik ga salades maken, simpele salades die in minder dan 10 minuten te bereiden zijn.
Dit is een ideaal recept als je ergens moet trakteren. Het is makkelijk te maken, makkelijk mee te nemen en je kunt de grootte van de stukjes aanpassen aan het aantal mensen (maximaal 30) dat een stukje lekkers wil.
Ik heb soep weer helemaal herontdekt als makkelijke maaltijd. Met deze handleiding kun je zelf geïmproviseerde soep maken met dingen die je nu in de kast en koelkast hebt.