Edelgist

Engels: nutritional yeast

Wat is het?

Edelgist is gedroogde inactieve gist. Het heeft een lekker hartige kaas-achtige smaak. Het is een heel voedzaam goedje met een hoog gehalte aan B-vitamines, zowel qua smaak als voedingswaarde dus echt een fijne aanvulling op een plantaardig dieet. Soms is er kunstmatig B-12 aan toegevoegd, maar van nature zit dat er niet in.

Waar gebruik je het voor?

Je kunt de vlokken of poeder oplossen in sauzen en marinades om deze een fijne hartige en bij hogere doseringen ook kaas-achtige smaak te geven. Je kunt ze ook samen met noten en/of kruiden vermalen in de food-processor om ‘strooikaas’ te maken voor over de pasta, ovenschotel, stamppot en andere gerechten. Deze gist is niet geschikt om gerechten te laten rijzen, het heet niet voor niks inactieve gist.

Waar kun je het kopen?

Edelgist is verkrijgbaar als vlokken of poeder. De gist is te koop in biowinkels en winkels met (natuur)voedingssupplementen, meestal van het merk Natufood.

Recepten

Recepten met: "edelgist", "edelgistvlokken", "edelgist vlokken", "edelgist poeder", "gistvlokken".

Linzen-pompoendahl

Linzendal met pompoen, veganDahl heerlijk dikke linzensoep met Indiase kruiden. Heel simpel en snel om te maken en erg fijn om te eten als het 's avonds koud is en je moe uit de werk komt.

Vegan witlofgratin 2.0

Mmm, witlofgratin! Twee jaar geleden heb ik er al eens een recept voor gepost, maar met 250 gram cashewnoten was die was wel érg machtig. Deze versie is een stuk lichter, en dat is fijn, want dan kun je er meer van eten!

Cashew mac&cheese met broccoli

Cashew mac&cheese met broccoli, veganDit super snelle recept is een nieuwe favoriet hier in huis. Het is heerlijk romig en kan binnen 20 minuten op tafel staan. Het is wel belangrijk om de ongebrande cashewnoten voor de 'kaas'saus een dagje voor te weken zodat ze lekker zacht worden.

Vegan koek, snoep en chips

Vegan koek, snoep en chipsIk zie op forums regelmatig berichtjes van beginnende vegans die bang zijn dat ze als veganist niks meer kunnen snoepen of snacken. Gelukkig valt dat reuze mee, als je maar weet waar je naar moet zoeken. Daarom heb ik deze post gemaakt, met een overzicht van vegan koekjes, snoep en hartige tussendoortjes.

Fusion springrolls

Fusion springrolls, veganSpringrolls (saladerolletjes met rijstpapier) komen uit de Aziatische keuken, maar ik vul ze graag met ingrediënten van over de hele wereld. Ik heb hier drie internationale combi's gemaakt : appel-tahin, paprika-tomatentapenade en wortel-hummus.

Salade gereedschap

Mandoline, rasp, saladekomAls je regelmatig salades eet is het fijn om een goede basisuitrusting te hebben. Behalve een scherp mes heb ik een rasp en mandoline om knol- en wortelgroente te saladificeren en een paar goed afsluitbare kommen om de salade in mee te nemen naar mijn werk.