Bulgur

Engels: bulghur

Bulgur is gemaakt van tarwe die eerst is gestoomd en daarna tot grove of zeer fijne korrels wordt vermalen. Doordat het al een keer is gestoomd hoef je bulgur maar kort te koken, de fijne varianten hoef je alleen maar te wellen in heet water of bouillon.

Bulgur is te koop in Turkse supermarkten en biowinkels.

De grove korrels kun je eten bij groente-gerechten of verwerken in salades of pilavs. De fijne korrels zijn vooral geschikt voor gebruik in gevulde groente, köfte (Turkse burgers) en dergelijke.

Je kunt de korrels voor het koken ook even roosteren op hoog vuur met een scheutje olie, zodat ze een uitgesproken nootachtige smaak krijgen. Roer de bulgur, zodat het gelijkmatig goudbruin wordt. Giet er dan water bij (schrik niet van de stoomexplosie) en laat het in een paar minuten droogkoken tot het beetgaar is.

Recepten

Recepten met: "bulgur".

What The Health – review

What the healthEr is een nieuwe film die de gezondheidsvoordelen van veganisme op een zeer aansprekende manier in beeld brengt. What The Health (WTH) is een film van Kip Andersen, die eerder de documentaire Cowspiracy heeft gemaakt. Ik heb een hele dag besteed om de film te kijken en informatie na te zoeken uit de lange lijst […]

Misosoep met tofu en paksoi

Miso soep met tofu en paksoi, veganDavid en ik kijken de laatste tijd veel documentaires over Japan (check Japanology op Youtube), en dan is het leuk om ook wat Japans eten te proberen. Dit keer maakte ik misosoep, een grote kom Japans comfort food die ook nog eens super snel klaar is.

Vegan pizza met drie kazen

Vegan pizza met drie kazenMmm, pizza! Ik ‘moest’ de nieuwe vegan mozzarella van Veggi Filata testen voor Gewoon Vegan, en ik had nog een restje Violife for pizza kaas en zelfgemaakte tofu feta in de koelkast, dus dat werd vegan drie-kazen pizza. Je zou ook de zelfgemaakte ‘moxarella’ uit dit recept kunnen nemen in plaats van de Veggi Filata. […]

Is margarine nog steeds ongezond?

Margarine op broodVandaag een artikeltje over margarine! Zoals ik in mijn vorige post aangaf wil ik wat vaker over gezondheidsonderwerpen gaan schrijven. Ik kijk wat margarine precies is, hoe het gemaakt wordt, en hoe gezond of ongezond het is vergeleken met andere voedingsmiddelen zoals boter en olie. Margarine heeft een slechte naam. Mensen vinden het ‘te bewerkt’ […]

Vegan weekmenu voor grote groepen

Vegan koken voor grote groepenIk ben gepromoveerd! Vijf jaar lang onderzoek doen, schrijven en presenteren op congressen, en nu is het zo ver, ik mag voortaan dr. voor mijn naam zetten. Als je meer wilt lezen over mijn onderzoek kan dat hier, op de website van NWO. Ik heb een super fijne dag gehad, met veel lieve mensen en […]

Volkoren pitabroodjes, zonder te kneden

Volkoren pitabroodjesIk ben de laatste tijd lekker aan het experimenteren met deeg. Vooral ‘no knead bread’ vind ik heel interessant. Brooddeeg wat je niet hoeft te kneden, omdat het door een langere rijstijd zelf een mooie glutentextuur vormt. Dat scheelt een hoop werk! Als we ‘s avonds pizza willen eten meng ik nu ‘s morgens snel […]

Aardappel-uienfritters

Aardappel-kikkererwtenfrittersDeze fritters zijn momenteel één van mijn favoriete lunchrecepten. Het zijn perfecte kleine comfort food pakketjes met een zetmeel (aardappel), eiwitbron (kikkererwtenmeel) en groente (wortel en ui). Je hebt even een arm-workout met de rasp of je moet je foodprocessor tevoorschijn halen, maar verder is het super snel en makkelijk. Als je dit een leuk […]

Mexicaans vegan voor de hele familie

Mexicaans vegan voor de hele familieHet is hier weer even stil geweest. Ik ben druk met de voorbereidingen voor het verdedigen van mijn proefschrift. Het gaat echt gebeuren, eindelijk! En we zijn twee weken op vakantie geweest in de VS om Davids familie te zien en New York te bezoeken. Het was super leuk. We hebben heel veel gezien, gedaan, […]

Vegan poffert in de pan

Vegan poffertOp de website van Albert Heijn zag ik een recept voor ‘poffert’. Ik dacht altijd dat poffert een soort Groningse tulband was, maar dit recept leek meer op een hele dikke gerezen pannenkoek. Mijn Zeeuwse oma maakte vroeger ook wel eens zoiets, maar dan kleiner, en dat noemde ze ‘smouters’. Grappig hoeveel regionale versies er […]

Kokos-zadenmuesli

Noten en zaden cruesli, koolhyrdraatarm veganDeze zadenmuesli is al zo’n drie jaar lang Davids favoriete ontbijt. Hij eet dit met sojayoghurt en bevroren bessen, maar je zou het ook over een smoothie bowl kunnen strooien, gebruiken in baksels, of wat je verder leuk vindt. Dit recept staat al een poosje op mijn Engelstalige website, maar ik kwam er steeds niet […]