Baksoda is natriumbicarbonaat in poedervorm. Het wordt ook wel zuiveringszout of dubbelkoolzure soda genoemd. Bakpoeder is een mengsel van baksoda en zure ingrediënten zoals citroenzuur of wijnsteenzuur.
Waar gebruik je het voor?
Zowel baksoda als bakpoeder kunnen worden gebruikt om gebak te laten rijzen. Baksoda werkt alleen als er zure ingrediënten aan het deeg of beslag zijn toegevoegd zoals azijn, citroensap, yoghurt, koffie of cacao. Bakpoeder kan ook in niet-zuur beslag worden gebruikt, omdat het zelf al zuur bevat.
Baksoda kan in wat grotere hoeveelheden ook worden gebruikt als schoonmaakmiddel. Met name in combinatie met azijn of citroensap heeft het een vrij sterke reinigende werking.
Baksoda vervangen door bakpoeder?
Eén theelepel baksoda in een recept kun je vervangen door 2 à 3 theelepels bakpoeder. Als er azijn of een ander zuur in de oorspronkelijke ingrediënten staat, kun je dat eventueel weglaten.
Andersom bakpoeder door baksoda vervangen kan ook. Neem 1/3 theelepel baksoda voor elke theelepel bakpoeder, en voeg eventueel een klein scheutje azijn toe aan het beslag. Houdt er wel rekening mee dat baksoda meteen reageert zodra het in contact komt met vloeibaar zuur, dus zet het beslag snel in de oven.
Waar is het te koop?
Bakpoeder is te koop bij vrijwel iedere Nederlandse supermarkt. Sommige supermarkten hebben tegenwoordig ook baksoda, maar je maakt meer kans bij een toko, biowinkel of apotheek. Bij toko’s is de baksoda vaak heel goedkoop, €1,50 voor een pak van 400 gram.
Pittige Turkse rauwe gehaktballetjes met noten. Heel makkelijk om te maken en ook nog eens heel lekker. Hier een koolhydraatarme versie. Serveer de köfte met wraps, sla en verse kruiden.
Vegetus heeft sinds vandaag ook een Facebook pagina. Ik ben van plan om regelmatig foto's van onze veganistische maaltijden te posten en nieuwsberichtjes die met plantaardig eten te maken hebben.
Vorige week zat er een pompoen in ons groentepakket. De herfst komt er weer aan! Tijd om wat recepten met wintergroentes op te zoeken. Dit is een eenvoudig maar wel heel lekker groenteprutje met een fijne pittige smaak. Lekker makkelijk voor een doordeweekse avond.
Hele lekker knapperige wafels waarvan je niet snel zou raden dat ze koolhydraatarm én veganistisch zijn. Ze zijn in een mum van tijd klaar, super handig voor een snelle maaltijd
De zomer is al weer bijna voorbij, maar er zijn nog wel veel zomergroentes te koop. In het boek Appetite for Reduction van Isa Chandra Moskowitz vond ik een recept voor kerriesoep met verse maïs en zomergroente. Met wat extra rijst en bonen erin is deze soep een hele lekkere lichte zomerse avondmaaltijd waarmee je het zonnige gevoel nog wat langer vast kunt houden.
In de serie lekkere veganistische kazen brengen wij u vandaag: Sheese blue style. Deze kaas is wat steviger dan blauwschimmelkaas van koemelk, maar wat de smaak betreft komt hij heel dicht in de buurt van Danish blue. Wij maken er graag een lekkere romige pastasaus mee.
Deze gepaneerde snacks zijn gemaakt van ingevroren tofu! Bevroren en weer ontdooide tofu heeft een heel andere structuur dan verse tofu, het is veel steviger en heeft een soort laagjes waardoor wel wat op gebakken vis lijkt. Het nori zeewier zorgt voor een vis-achtige smaak.
Deze week zat er waterkers in onze groentetas. Op internet vond ik een recept voor een roerbakgerecht met waterkers, cashewnoten, kip en Chinese saus. Kip vervangen door plantaardig eiwit, saus een beetje aanpassen, extra groente erbij en dan heb je een heerlijke veganistische roerbakschotel.
Deze post bevat twee plantaardige kaasrecepten, een fondue en een chèvre op basis van cashewnoten, die we hebben gebruikt voor een workshop op het Amsterdamse Magneetfestival. Ze zijn weer heel lekker, dus zeker de moeite waard om zelf uit te proberen!