Agar (vaak ook agar agar genoemd) wordt gemaakt van zeewier en is een vegetarisch alternatief voor gelatine (dat laatste bestaat namelijk uit gekookte dierenhuid en botten en is dus niet vegetarisch). Agar wordt geactiveerd als je het kookt in vloeistof en verandert vervolgens in gel als je de vloeistof laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt agar net als gelatine gebruiken in recepten die moeten opstijven, zoals kwarktaart, trifle of jello pudding. Je komt agar ook vaak tegen in recepten voor plantaardige kaas (zie bijvoorbeeld de mozzarella hieronder), waar het helpt om de kaas een stevige textuur te geven.
Waar kun je het kopen?
Agar is te koop bij biowinkels en Aziatische toko’s. Het is verkrijgbaar in de vorm van poeder, vlokken en zelfs heel onhandige lange strengen of blokjes. Ik gebruik het liefst het poeder, want dit lost lekker makkelijk op (een minuutje of vijf koken in vloeistof is genoeg).
Als je de vlokken gebruikt, kun je de agar het beste eerst voorweken en vervolgens 15 minuten koken, zodat je zeker weet dat het goed is opgelost in de vloeistof. 2 theelepels poeder geeft hetzelfde resultaat als 2 eetlepels vlokken.
Smaakvolle ovenschotel van spitskool en vegetarisch gehakt in een smeuïge tomatensaus, met daarop een romig laagje bonenpuree met een knapperig korstje.
David en ik zijn dol op witlofgratin. Zachte, licht bittere witlof met flinke laag kaas eromheen en een knapperig korstje bovenop. Deze ovenschotel met cashewkaas is een heel smaakvol plantaardig alternatief voor ons lievelingsgerecht.
We hadden nog een wat groenlof (een soort andijvie) over van onze groentetas die nodig in een recept moest worden gebruikt. Het smaakte behoorlijk bitter (daarom was het ook blijven liggen), dus ik dacht dat het misschien lekker zou zijn om het in een licht zoete curry te verwerken met ui, wortelen en tomaat. Ik […]
Een lekker eiwitrijk en koolhydraatarm brood met een stevige maar toch zachte textuur. Het brood gaat goed samen met hartig beleg, maar het is ook heerlijk bij een grote kom soep of stoofpot.
Heb je ook al weer zin in lekkere warme erwtensoep? Door de verschillende soorten meegekookte groente heeft deze soep al heel veel smaak, maar de plantaardige worstjes maken het helemaal af.
Onze Aziatische toko verkoopt zwarte sojabonen. Dat moesten we natuurlijk uitproberen! Als je geen zwarte sojabonen hebt kun je ook die bekende crème witte sojaboontjes gebruiken.
Geniale plantaardige burgers uit het kookboek Veganomicon van Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero. Door de combinatie van gepureerde kikkererwten en tarweglutenpoeder zijn de burgers lekker mals van binnen met een knapperige buitenkant.