Agar

Wat is het?

Agar (vaak ook agar agar genoemd) wordt gemaakt van zeewier en is een vegetarisch alternatief voor gelatine (dat laatste bestaat namelijk uit gekookte dierenhuid en botten en is dus niet vegetarisch). Agar wordt geactiveerd als je het kookt in vloeistof en verandert vervolgens in gel als je de vloeistof laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Waar gebruik je het voor?

Je kunt agar net als gelatine gebruiken in recepten die moeten opstijven, zoals kwarktaart, trifle of jello pudding. Je komt agar ook vaak tegen in recepten voor plantaardige kaas (zie bijvoorbeeld de mozzarella hieronder), waar het helpt om de kaas een stevige textuur te geven.

Waar kun je het kopen?

Agar is te koop bij biowinkels en Aziatische toko’s. Het is verkrijgbaar in de vorm van poeder, vlokken en zelfs heel onhandige lange strengen of blokjes. Ik gebruik het liefst het poeder, want dit lost lekker makkelijk op (een minuutje of vijf koken in vloeistof is genoeg).

Als je de vlokken gebruikt, kun je de agar het beste eerst voorweken en vervolgens 15 minuten koken, zodat je zeker weet dat het goed is opgelost in de vloeistof. 2 theelepels poeder geeft hetzelfde resultaat als 2 eetlepels vlokken.

Recepten