Gemarmerde cheesecake met speculaasbodem
Kenmerken: | Feestdagen, Lekker voor kinderen, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Voor: | Maakt een taart van 24 cm doorsnee, 8-12 personen |
Het originele recept heeft een bodem van graham crackers, een speciaal soort biscuitjes die in Nederland niet verkrijgbaar zijn. De taart die we bij de boekpresentatie kregen had daarom een bodem van speculaasjes, waardoor hij een heel leuk winters tintje kreeg. Verschillende mensen die ik ken maken deze taart daarom tijdens de kerstdagen, wij dus ook.
De taart op de foto is een beetje aan de platte kant omdat ik hem bij mijn ouders gemaakt heb voor hhet kerstdiner en mijn moeder alleen een springvorm van 26 cm had. Als je het recept volgt en de taart in een vorm van 24 cm bakt wordt hij hoger. De rand van onze taart verdiende geen schoonheidsprijs, dus ik heb er een beetje romige frosting op gesmeerd.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de bodem
- 200 gram speculaasjes (let op, niet alle merken zijn vegan)
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels gesmolten plantaardige margarine of kokosolie
- 1 eetlepel plantaardige melk
Voor de vulling
- 1/2 kop ongebrande cashewnoten, enkele uren voorgeweekt in water tot ze zacht zijn
- 1/2 kop fijngeprakte banaan (ongeveer 2 middelgrote bananen)
- 350-400 gram zijde tofu, uitgelekt
- 1/2 kop suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 eetlepels kokosolie of margarine
- 4 theelepels maizena
- 1 eetlepel citroensap
- 1/4 theelepel amandel extract (optioneel)
- 1/4 theelepel zout
- 100 gram pure chocolade
Bereiding
Maak de bodem
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm van 24 cm in. Hak de speculaasjes tot kruimels in je foodprocessor or doe ze in een plastic zak en maak ze fijn met een deegroller.
Doe de koekkruimels in kom en meng ze met de suiker. Doe de gesmolten margarine of olie erbij en roer met een lepel tot alle kruimels vochtig zijn. Voeg nu ook de melk toe en roer opnieuw, tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Doe het kruimeldeeg over in de springvorm. Druk met een lepel de kruimels tot een stevige egale laag op de bodem van de springvorm. Bak de bodem 10 minuten tot hij stevig is. Laat de vorm even afkoelen voor je de vulling erin doet.
Maak de vulling
Giet de cashewnoten af en pureer ze samen met de overige ingrediënten, behalve de chocolade, in de blender tot een glad beslag zonder stukjes. Smelt de chocolade in de magnetron of in een pannetje au-bain-marie. Meng één kop van het beslag door de gesmolten chocolade tot het egaal bruin is. Giet het overgebleven witte beslag op de voorgebakken bodem in de springvorm.
Verdeel met een lepel schepjes chocoladebeslag over de laag wit beslag. Zorg dat er nog wat wit beslag aan de oppervlakte zichtbaar blijft. Steek een satéprikker of de achterkant van een lepel in het beslag en maak spiraal- of zigzag-bewegingen zodat er een gemarmerd patroon ontstaat.
Bak de cheesecake 50 à 55 minuten (nog steeds met de oven op 175 graden) tot de bovenkant een beetje bol staat en de randjes licht goudbruin zijn. Haal de cake uit de oven en laat hem 20 minuten afkoelen. Verplaats hem dan eventueel naar de koelkast. Laat de cake minstens 3 uur, maar liefst een hele nacht (of dag) opstijven. De cake aansnijden gaat het makkelijkst met een in koud water gedoopt dun scherp mes.
12 Reacties
Schrijf een reactie