
Mijn zelfgemaakte
zuurdesem starter stond een beetje te verpieteren in de koelkast, dus het was hoog tijd dat ik er weer eens wat mee zou maken. Gelukkig is zuurdesem extreem budgetvriendelijk (bestaat volledig uit meel en water), dus deze week komt het goed van pas.
Ik wilde graag naanbrood maken voor bij de linzencurry en daarvoor is zuurdesem heel geschikt. Veel recepten voor naan maken gebruik van yoghurt, maar die heb je hier niet per se nodig omdat de desem uit zichzelf al een lekker hartige smaak en zachte luchtige textuur heeft. Ondaks dat dit dus een echt budgetrecept is zonder gist en yoghurt, doet de smaak niet onder voor naan van een Indiaas restaurant.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Bereiding
Meng in een grote kom de zuurdesem met de melk, olie, bloem, zout, knoflookpoeder en komijnzaad. Kneed het mengsel in een minuut of drie tot een vochtig, maar niet al te plakkerig deeg. Vorm het deeg tot een bal, bestrooi de bal ruimschoots met bloem, en zet het afgedekt weg op een warme plaats. Laat het deeg vier tot acht uur rusten en een beetje rijzen.
Als het deeg een beetje is gerezen is het tijd om de naans te maken. Strooi de baksoda over de deegbal en kneed het deeg even door. Voeg extra bloem toe als het deeg erg plakkerig is. Verdeel het deeg in 12 balletjes (kleine naans zijn makkelijker te vormen), wentel ze in bloem en leg ze naast elkaar op een schaal.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bestuif je werkvlak met bloem en druk met je handen twee deegballetjes tot platte ovale lapjes van 1/2 cm dik. Leg de naans in de pan en bak tot ze van onderen donkerbruine vlekjes hebben. Draai ze om met een spatel en laat ook de andere kant bakken. Vorm ondertussen twee nieuwe naans en bak die op dezelfde manier. Ga zo door tot het deeg op is.
Houd de naans warm onder een schone theedoek. Voor het serveren kun je ze eventueel nog bestrijken met een beetje gesmolten margarine en er wat extra kruiden over strooien, maar kaal zijn ze ook al heel lekker. In een afgesloten zak blijven ze naans een dag of vier goed. Warm ze even op in een pan of broodrooster voor je ze serveert.
8 Reacties
Schrijf een reactie