Verjaardagstaart!

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , , ,
Voor: 8 à 10 personen
Chocolade-frambozentaart, verjaardag, veganistisch, zonder melk, zonder ei

David vierde afgelopen zondag zijn verjaardag. Ik vind het altijd leuk om voor zo'n feestje veel zelf te maken, dus ik heb lekker staan kokkerellen en bakken. Ik wilde mezelf ook weer niet te veel werk bezorgen, zeker niet op de dag van het feestje zelf, dus ik heb veel van tevoren gemaakt en we hebben ook wat kant-en-klare producten gekocht.

Behalve de heerlijke chocoladetaart op de foto hadden we stokbrood, cherrytomaatjes en groentereepjes met verschillende dips en spreads zoals hummus, baba ganoush, romige notenspread en zelfgemaakte kruidenboter. Verder waren er gemarineerde olijfjes en gevulde wijnbladeren uit een Turkse speciaalzaak. Tot slot had ik zelf nog een plaatpizza en sorbetijs gemaakt. De gasten hadden niet door dat het een volledig plantaardig feestje was, dus iedereen was heel verbaasd toe ik zei dat ze de hele avond veganistisch hadden gegeten!

De taart die je hierboven ziet is de Raspberry Blackout Cake uit Vegan With a Vengeance van Isa Chandra Moskowitz. Een hele lekkere, maar wel behoorlijk machtige chocolade-frambozentaart. Het is een heel fijn recept, want de taart is niet moeilijk om te maken, je kun alle ingrediënten in de supermarkt halen en als hij klaar is ziet het er heel indrukwekkend uit!

Deze taart bestaat uit twee lagen. Als je twee bakvormen hebt, kun je de taart in twee lagen bakken. Als je maar één vorm hebt, bak je de taart daarin (de baktijd is dan iets langer) en snijd je hem later horizontaal door de helft. Ik mocht twee kleine bakvormen van Davids oma lenen, dus ik heb de twee lagen apart gebakken.

Ingrediënten

Voor de taart

  • 175 g tarwebloem
  • 50 g cacaopoeder
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 350 ml plantaardige melk
  • 125 ml neutraal smakende olie
  • 275 g frambozenjam (let op, je gebruikt de helft voor het beslag en de andere helft voor de vulling!)
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 250 g suiker

Voor de chocolade-glazuur

  • 175 ml soja kookroom
  • 5 eetlepels neutraal smakende kokosolie of plantaardige margarine
  • 250 gram pure chocolade
  • Verse frambozen om de taart te versieren (optioneel)

Bereiding

De taart

Bedek de bodem van één of twee springvormen (zie boven) van 20 of 22 cm met bakpapier en vet de randen van de vorm in met olie of margarine. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng bloem, cacao, bakpoeder en zout in een kleine kom. Doe in een grotere kom de melk, olie, de helft(!) van de jam, vanille-extract en suiker en roer stevig door met een garde tot de jam opgelost is (een paar kleine klontjes is niet erg). Doe nu het droge mengsel bij het natte en roer tot alles opgenomen is.

Giet het mengsel in de ingevette bakvorm, of verdeel het over de bakvormen als je er twee hebt. Zet in het midden van de oven en bak 40-45 minuten (misschien iets langer als je al het beslag in één vorm bakt). De taart is gaar als je er een cocktailprikker in kunt steken zonder dat er nat beslag aan blijft kleven.

Laat de taart helemaal afkoelen en haal hem dan uit de vorm(en). Snijd de taart als dat nodig is horizontaal doormidden. Smeer op de onderste helft de rest van de frambozenjam en leg de tweede helft van de taart erbovenop.

De chocolade-glazuur

Terwijl de taart bakt en afkoelt, kun je de chocolade-glazuur maken. Verhit de sojaroom in een klein pannetje tot het bijna kookt. Doe de kokosolie of margarine erbij en laat smelten. Draai het vuur wat omlaag en voeg de chocolade toe. Roer voortdurend door tot alle chocolade gesmolten is en de glazuur egaal donkerbruin is geworden.

Haal het pannetje met glazuur van het vuur en laat een kwartiertje afkoelen. Zet het nu een uur in de koelkast. Als het goed is, is de glazuur nu veel dikker, maar nog wel een beetje vloeibaar. Schep ongeveer de helft à tweederde van de glazuur op de taart (die nu uit twee lagen bestaat met jam ertussen) en smeer het uit over de boven- en zijkanten tot het mooi glad is en gelijkmatig verdeeld. Zet de taart met glazuur in de koelkast, zodat het verder kan opstijven.

Het pannetje met de overgebleven glazuur zet je een half uurtje in de vriezer, tot het niet meer vloeibaar is, maar ook niet keihard. Doe deze stevige glazuur in een beslagspuit. Haal de taart uit de koelkast en versier de bovenkant met toefjes en/of sliertjes glazuur. Zet de taart weer terug in de koelkast. Haal hem er een half uurtje voor het serveren uit, zodat hij een beetje op temperatuur kan komen.

49 Reacties

Gnoe (@graasland) op 1-8-2012 - 17:25

Wow, die ziet er professioneel uit! Om te watertanden gewoon. De rest klinkt trouwens ook erg goed. :) Gefeliciteerd met David! En laat ik nou nog een pot frambozenjam hebben staan en een schoonmoeder hebben die deze maand jarig is... *idee*

Martine op 1-8-2012 - 22:14

Dankjewel! Ik was zelf ook blij verrast dat ie zo mooi geworden was. Soms moet je een beetje geluk hebben :-)

Mindy Friedlander-Schaper op 3-8-2012 - 16:46

What a beautiful cake! David is lucky he has such a caring and devoted partner!

Mindy Schaper op 24-8-2012 - 2:15

Hi, Martine- I started making this cake last week. I turned out not to have enough jam, but what really stopped me was the 4 teaspoons of baking powder. Is that really 4 teaspoons of baking powder? I've made too many cakes where I put too much baking soda and the whole thing was inedible. Just wanted to check.

Martine op 24-8-2012 - 7:46

Hi!

Yes 4 teaspoons is correct. The original recipe called for 1 tsp baking powder and 1 tsp baking soda. In Holland baking soda is not available in normal supermarkets, so I substituted powder to keep it supermarket-friendly.

The all-knowing internet says to use 3 tsp of powder for one tsp of soda. I made it with the 4 tsp of baking powder and there was no noticeable taste (despite all that leavening it is still quite a dense moist cake), but you can of course make it like the original recipe if you prefer.

Zoetjes op 14-2-2013 - 12:57

Wat een waanzinnig lekkere taart!! Ook heel fijn dat alles in de supermarkt te koop is en ik niet stad en land af hoef te zoeken voor ingrediënten. Sowieso leuke en informatieve website, hier kom ik vaker neuzen :)

Martine op 14-2-2013 - 14:14

Dankjewel voor je reactie. Fijn dat het lekker was!

Annemarieke op 1-3-2013 - 22:35

Heb vanavond de taart gemaakt met mijn zoon. Hij wordt morgen 9! Het taart mengsel en glazuur smaakte al heerlijk. Ben daarom erg benieuwd naar het eindresultaat morgen. Hartelijk dank voor de leuke recepten en tips. Ik heb al veel aan jullie site gehad.

Martine op 1-3-2013 - 22:45

Gefeliciteerd met je zoon, Annemarieke! Dankjewel voor je berichtje. Heel leuk dat je onze taart gemaakt hebt :-)

Wendy op 19-9-2013 - 15:12

Waaw echt mooi, voor hoeveel personen is deze taart!!

Martine op 19-9-2013 - 15:30

Thanks! Hij is voor 8-10 personen.

Jack Frost op 2-10-2013 - 15:53

Deze verjaardagstaart met de verjaardag van mijn zoon gemaakt. De bovenkant alleen iets anders versierd maar het was een groot succes! Kids vonden de taart ook zalig!

Martine op 3-10-2013 - 8:46

Tof! Ik vind het altijd zo leuk om te horen als mensen deze taart voor hun kids hebben gemaakt :-) Kinderverjaardagen zijn op de één of andere manier toch een beetje specialer dan die van volwassenen.

Desiree op 28-11-2013 - 12:51

Hoi Martine, wat een GEWELDIG LEKKERE taart is dit! Gisteren hebben mijn man en ik hem gemaakt omdat onze dochter 16 jaar werd. Dank je voor dit superrecept. Ipv pure chocolade had ik per ongeluk pure hazelnootchocolade gekocht, ik kan je vertellen dat dat ook errug lekker is! Nogmaals bedankt!

Martine op 29-11-2013 - 11:12

Leuk om te horen Desiree :-) Fijn dat jullie hem ook lekker vonden.

Desiree op 24-12-2013 - 12:22

Zo. Nu maken met kersen! Prettige kerstdagen Martine en bedankt voor je inspirerende website!

Martine op 24-12-2013 - 13:33

Goed idee om deze met kersen te maken voor kerst :-) Jij ook fijne feestdagen gewenst!

Jose op 8-2-2014 - 17:16

Hoort deze taart te rijzen? Hij bleef bij mij nl helemaal plat op een bobbel in het midden na, die gelijk inzakte toen hij uit de oven was. Nu kom ik er net wel achter dat ik de suiker vergeten was (heel dom) dus ik ga hem vd wk nog eens proberen. Maar dan weet ik iig wat de bedoeling is :-) Bedankt!

Martine op 9-2-2014 - 21:41

Hoi Jose, Deze taart moet wel een beetje rijzen, maar niet heel veel. Een bobbel in het midden heb ik ook wel eens, maar niet zo extreem dat de zijkanten helemaal plat blijven. Inzakken was bij mij geen probleem. Kun je het beslag over twee bakvormen verdelen? Dan rijst het misschien wat gelijkmatiger. Suiker niet vergeten zal wel uitmaken denk ik. :-)

Het zou ook kunnen helpen om met een oventhermometer de temperatuur van je oven te controleren. Veel ovens geven niet de juiste temperatuur, en dat kan ook rare dingen doen met je baksels. Veel succes!

Jose op 2-3-2014 - 14:44

Met suiker gaat het een stuk beter :-) De taart was erg lekker en viel ook bij de visite goed in de smaak, voor herhaling vatbaar!

Martine op 2-3-2014 - 20:50

Ah, fijn dat het nu wel gelukt is Jose!

Jet op 1-5-2014 - 17:16

Ha Martine, nu maak ik deze heerlijke taart voor de tweede keer en nu ineens gaat het mis met het glazuur. Ik gewone sojacuisine gebruikt en plantaardige margarine maar in mijn pan scheidt ineens alle vet los van een korrelige pasta. Wat doe ik verkeerd? Te heet geworden? En kan ik deze batch nog redden? Ik hoop dat je dit niet pas over een paar weken leest want dan belandt het dus in de kliko. Alvast dank je wel voor je antwoord. Jet

Martine op 1-5-2014 - 18:34

Ow, jammer dat het geschift is! Misschien is het inderdaad te heet geworden of is er een beetje water bij gekomen? Hier is wat informatie over hoe je het misschien zou kunnen fixen: http://talesfromthechocolateshop.blogspot.nl/2009/03/rescuing-split-ganache.html

Als dat niet werkt zou ik met nieuwe ingrediënten beginnen. Sorry!

Jet op 1-5-2014 - 19:09

Martine, wat fijn dat je weer zo snel reageert. Ik was nogal gehaast en het zou best kunnen dat er een beetje water bij gekomen is. Ik had het net in de koelkast gezet en heb tip 1 uitgeprobeerd, maar omdat ik geen mixer heb deed ik het met een pollepel en eerst werd het even glad en daarna een dikke pasta.. Ik weet niet of ik er nog iets mee kan, ik laat het wel staan tot het weekend. Dan bak ik eerst een nieuwe taart (ook mislukt door verkeerde ovenstand en te hoge temperatuur). It's just not my lucky day I guess.. In elk geval heel erg bedankt voor je antwoord! Jet

wendy op 12-5-2014 - 6:22

Ik heb deze taart gemaakt en het is best makkelijk om te maken.

Martine op 12-5-2014 - 9:05

Dankjewel voor de feedback Wendy!

Sara op 8-3-2016 - 21:38

Hoi Martine, Ik heb de taart gemaakt voor mijn moeder die morgen jarig is. Helaas is mijn taart ongeveer 3 cm hoog! Het lijkt meer een pannenkoek. Ik heb een heteluchtoven, maar heb niet die setting gebruikt. Het leek wat hoger in de oven, maar na het afkoelen is er maar een platte taart over. Wat heb ik niet goed gedaan? Ik heb hem trouwens nog niet geproefd, maar volgens mij is het wel dodelijk lekker! 😀

Martine op 8-3-2016 - 22:08

Hoe groot was de vorm die je hebt gebruikt? Deze taart is berekend op een vrij kleine vorm (20 à 22 cm zoals in de beschrijving staat). Als je een grotere vorm gebruikt wordt de taart uiteraard minder hoog. Verder kan een te lage oventemperatuur er ook voor zorgen dat de taart niet goed rijst. Niet alle ovens geven uit zichzelf de juiste temperatuur. Dat kun je controleren met een oventhermometer. Alvast gefeliciteerd met je moeder! Ik hoop dat jullie ondanks de platte taart toch een fijne verjaardag hebben.

Sofie op 26-5-2016 - 11:17

Welke olie kan je aanraden om in het beslag te gebruiken? Want wat is juist neutraal smakende olie?

Martine op 26-5-2016 - 11:27

Hoi Sofie, Ik bedoel bijvoorbeeld zonnebloemolie, koolzaadolie of archideolie die geen uitgesproken smaak heeft. Milde olijfolie kan ook, want dat combineert verrassend goed met chocola.

Ibrich op 25-2-2017 - 19:35

Hey Martine, Zou deze taart graag maken voor mijn verjaardag. Als ik uit vorige reacties het goed lees gebruik ik 1 thee lepel baking soda ipv de 4 bak poeder? En welke suiker gebruikte je hier? Ik ben namelijk niet zo'n voorstander van geraffineerde suiker.

Martine op 26-2-2017 - 9:42

Hoi Ibrich, 1 theelepel baking soda inderdaad. Ik ben van de school dat suiker suiker is, ook de 'ongeraffineerde' vormen, dus ik gebruik gewoon kristalsuiker. Maar je zou ook kokosbloesemsuiker o.i.d. kunnen gebruiken als je dat fijner vindt. Je krijgt dan wel een iets andere smaak.

Ibrich op 26-2-2017 - 10:25

Dankje voor het snelle antwoord Martine! Blijft de verhouding dan hetzelfde indien ik de kokosbloesemsuiker gebruik?

Martine op 26-2-2017 - 11:37

Ja, je kunt dezelfde verhouding aanhouden.

Hannah op 17-3-2017 - 7:23

Hoi Martine, Deze taart heb ik (met kersenjam) gemaakt omdat mijn zoon vroeg of ik mijn kersentaart die ik voorheen regelmatig maakte (maar nu niet meer vanwege de eieren) en zijn favoriet was. Nu vinden we de taart heerlijk maar hij vindt hem niet lijken op het 'oude' recept. Groot verschil is namelijk dat er in dat recept gemalen hazelnoten gebruikt worden. Denk je dat ik in jouw recept gemalen hazelnoten kan toevoegen? OF kan ik beter een deel van het meel vervangen door de gemalen noten. Enig idee?

Martine op 17-3-2017 - 7:49

Hoi Hannah, ik denk dat je prima gemalen hazelnoten kunt toevoegen aan dit recept. Misschien moet je dan iets minder bloem/meel gebruiken, maar niet 1 op 1 vervangen. Klinkt als een heel bijzondere taart, leuk!

Hannah op 17-3-2017 - 7:58

Dank je wel voor het snelle antwoord Martine. Ik ga het dit weekend proberen. We vieren namelijk de verjaardag van mijn zoon (en dochter, ze schelen twee jaar min twee dagen, echter zij heeft een andere favoriet: jouw 'cheese'cake). Ik laat weten hoe het geworden is. Overigens gaan er in mijn originele recept kersen uit een pot. Maar dat durf ik echt niet aan. Het werd toen al moeilijk gaar. Ik heb geen idee hoe dat gaat met jouw recept. Dat is meer een experiment voor tussendoor als ik geen huis vol visite krijg!

Ibrich op 1-4-2017 - 18:17

Hey Martine, Ik maakte vandaag deze taart voor de 2e keer. De eerste keer was het glazuur geschift maar heb ik het nog kunnen redden en was het een super lekkere mooie taart. Nu mislukte het glazuur weer. Het werd een super dikke substantie, precies chocomousse. Nochtans dezelfde verhoudingen gebruikt, maar wel andere chocolade en soja room.. Heel vreemd. Vraag me af waarom het schift, ik laat het niet te heet worden etc.. Ook is de taart zelf helemaal plat vergeleken met de vorige keer, toen was hij goed gerezen. Heb dezelfde producten gebruikt, enkel deze keer 4 tl bakpoeder ipv 1 tl baking soda. Gemaakt in een andere oven, maar zou me sterk lijken moest dit de oorzaak zijn.

Martine op 1-4-2017 - 20:35

Hoi Ibrich, wat jammer dat het niet goed gelukt is! Het is voor mij altijd lastig om te weten wat er fout is gegaan, want ik kan niet bij jou in de keuken kijken. De glazuur kan bijvoorbeeld schiften als er wat water bijkomt, bijvoorbeeld omdat de pan niet helemaal droog is. Het plat blijven van de taart zou wel degelijk door de oven kunnen komen. Veel ovens geven niet uit zichzelf de juiste temperatuur, waardoor de taart niet goed rijst. Dit kun je controleren met een losse oventhermometer.

Suzan op 14-8-2017 - 11:38

Hoi Martine, Wat een super recept is dit! Vanwege alle problemen met de eieren op dit moment durf ik geen taart te maken waar ze in verwerkt worden dus is dit recept een geweldige vervanging! Helaas heb ik niet goed gelezen en heb ik 4 theelepels backing soda gebruikt.. Het is voor mij voor het eerst dat ik dat gebruik dus het was sowieso al spannend.. Ik wacht wel af hoe de smaak is en wat er gebeurd (misschien een hele hoge taart??).. Gelukkig maak ik hem niet voor een verjaardag maar "gewoon zomaar". 😅😉 Groeten Suzan

Martine op 14-8-2017 - 13:11

Hoi Suzan, super leuk dat je deze taart hebt geprobeerd! Bakken zonder ei vind ik zelf eigenlijk makkelijker dan met ei omdat je niet met die eierschalen staat te hannesen. Ik hoop dat je taart lekker is, maar 4 theelepels baking soda is behoorlijk veel, dus het zou kunnen dat hij er een metalige smaak van krijgt. Baking soda is namelijk veel sterker dan bakpoeder. Maak hem zeker nog eens met bakpoeder en kijk ook naar onze andere taartrecepten!

Miraclemar op 2-10-2017 - 14:44

Goedemiddag Martine, Toch even voor de zekerheid: de theelepels. Hebben we het hier over de Hollandse( kleine) maat- of de Engelse grote maat? OF Amerikaanse maat? ( of in ml of in grammen) Dat scheelt nogal wat. En als dat probleem is opgelost: afgestreken of opgehoopt? Met dank en vriendelijke groet

Martine op 3-10-2017 - 9:53

Hoi Miraclemar, ik gebruik Americaanse theelepels, afgestreken. Maar met een Nederlandse theelepel met een kopje erop gaat het ook prima.

Bo-Ann op 23-9-2018 - 18:06

Hoi Martine, Deze taart klinkt lekker! Hoe hoog worden beide lagen (bij apart bakken dus)?

Martine op 24-9-2018 - 11:53

Hoi Bo-Ann, hoe hoog de lagen worden hangt uiteraard af van de grootte van je bakvorm. Met een vorm van 24 cm wordt de taart als geheel denk ik zo'n 8 cm hoog, dus 4 cm per laag.

Bo-Ann op 30-9-2018 - 15:49

Ik zou denken aan 20 cm

Martine op 1-10-2018 - 11:06

Dan wordt de taart wat hoger. Misschien 12 centimeter, dus 2x6?

Bo-Ann op 6-10-2018 - 18:04

Gebakt. Hij kwam niet heel erg omhoog. Maar jezus wat lekker zeg! Visite vond hem heerlijk. Afgemeerd met botercreme en bekleed met fondant. Ik heb een foto op fb Heel Holland Bakt Vegan gezet.

Martine op 7-10-2018 - 11:09

Fijn dat ze het lekker vonden Bo-Ann! De foto zag er leuk uit.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.