Romige cashew spread

door onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , , , ,
Voor: Maakt 1 1/2 kop spread
cashew spread, roomkaas, veganistisch, vegetarisch, plantaardig, zonder melk, zonder soja, glutenvrij

Deze lekkere spread op basis van cashewnoten lijkt een beetje op roomkaas. Je kunt hem koud eten op een crackertje of in een tomaatje zoals op de foto, maar hij is ook heel lekker in warme gerechten zoals lasagne, gepofte aardappelen, gevulde portobello's of als basislaag op een pizza.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 1/2 kop ongeroosterde cashewnoten, minstens 2 uur voorgeweekt in water
  • 1/4 kop water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel azijn (bijvoorbeeld witte wijnazijn of appelcider azijn)
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper

Bereiding

Giet het weekwater van de noten af en doe ze samen met de overige ingrediënten in de foodprocessor of blender. Afhankelijk van je eigen voorkeur (en de kracht van je apparaat) kun je de saus helemaal glad pureren of er nog wat kleine stukjes in laten zitten zoals bij de spread op de foto. Voeg eventueel wat extra water toe als het mengsel te droog lijkt.

Je kunt de saus nu meteen gebruiken, of hem nog even laten staan zodat hij wat meer op smaak kan komen en een beetje opstijft. Als je de spread 24 uur op kamertemperatuur laat rijpen zal hij licht fermenteren zodat de smaak wat complexer wordt. De spread blijft hierna nog een dag of vijf goed in de koelkast.

12 Reacties

Willeke op 13-9-2013 - 19:15

super! Dit cashew experiment smaakt naar meer.. Zou je het eventueel kunnen invriezen? Heb nu de helft gedaan dat is voor mij teveel om in 5 dagen op te maken. Willeke

Martine op 13-9-2013 - 19:21

Fijn dat het goed in de smaak valt! Ik heb nog niet geprobeerd dit recept in te vriezen, maar ik denk dat dat prima kan. Probeer ook zeker eens onze andere notenkazen. Zo lekker!

willeke op 14-9-2013 - 12:10

Staat op de planning! Gisteren een rondje gefietst voor wat ingredienten dus ik kan aan de slag!

Willeke op 21-11-2013 - 21:37

Deze blijft favoriet! Ook lekker met gedroogde salade kruiden!

Martine op 21-11-2013 - 21:48

Leuk! Ik heb zelf ook weer eens een cashew kruidenkaasje gemaakt afgelopen weekend.

Willeke op 19-2-2014 - 22:47

Kwam er achter dat ik per ongeluk geroosterde cashewnoten had gekocht..ik heb het wel gemaakt..ziet er goed uit, had wel meer water nodig en het is bruiner.. Ben benieuwd naar de smaak!

Martine op 20-2-2014 - 10:40

Daar ben ik ook wel benieuwd naar! Waarschijnlijk zit er een sterkere cashewsmaak aan, maar dat kan ook lekker zijn natuurlijk :-)

willeke op 21-2-2014 - 13:14

Er zit inderdaad een sterkere cashewsmaak aan, maar ik vind het niet hinderlijk.

Nella op 8-7-2014 - 14:47

Kan ik dit ook als toplaag in een ovenschotel gebruiken? Dus dan wordt het best heet en gebakken, of zou het dan te bruin worden?

Martine op 8-7-2014 - 19:28

Hoi Nella, ik denk dat het heel geschikt is als bovenlaag voor een ovenschotel. Het wordt nog dikker als je het verhit, dus ik zou er dan wat extra water door doen. Succes!

maria op 4-2-2017 - 22:25

Hoelang kan je de cashew noot kaas bewaren?

Martine op 6-2-2017 - 10:04

Hoi Maria, deze spread blijft denk ik 4-5 dagen goed. Drogere cashewkazen zoals mijn roomkaas kun je makkelijk een week of 2 bewaren.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.