Verjaardagstaart!
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Supermarktvriendelijk, Zomergerecht |
---|---|
Voor: | 8 à 10 personen |
David vierde afgelopen zondag zijn verjaardag. Ik vind het altijd leuk om voor zo'n feestje veel zelf te maken, dus ik heb lekker staan kokkerellen en bakken. Ik wilde mezelf ook weer niet te veel werk bezorgen, zeker niet op de dag van het feestje zelf, dus ik heb veel van tevoren gemaakt en we hebben ook wat kant-en-klare producten gekocht.
Behalve de heerlijke chocoladetaart op de foto hadden we stokbrood, cherrytomaatjes en groentereepjes met verschillende dips en spreads zoals hummus, baba ganoush, romige notenspread en zelfgemaakte kruidenboter. Verder waren er gemarineerde olijfjes en gevulde wijnbladeren uit een Turkse speciaalzaak. Tot slot had ik zelf nog een plaatpizza en sorbetijs gemaakt. De gasten hadden niet door dat het een volledig plantaardig feestje was, dus iedereen was heel verbaasd toe ik zei dat ze de hele avond veganistisch hadden gegeten!
De taart die je hierboven ziet is de Raspberry Blackout Cake uit Vegan With a Vengeance van Isa Chandra Moskowitz. Een hele lekkere, maar wel behoorlijk machtige chocolade-frambozentaart. Het is een heel fijn recept, want de taart is niet moeilijk om te maken, je kun alle ingrediënten in de supermarkt halen en als hij klaar is ziet het er heel indrukwekkend uit!
Deze taart bestaat uit twee lagen. Als je twee bakvormen hebt, kun je de taart in twee lagen bakken. Als je maar één vorm hebt, bak je de taart daarin (de baktijd is dan iets langer) en snijd je hem later horizontaal door de helft. Ik mocht twee kleine bakvormen van Davids oma lenen, dus ik heb de twee lagen apart gebakken.
Ingrediënten
Voor de taart
- 175 g tarwebloem
- 50 g cacaopoeder
- 4 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 350 ml plantaardige melk
- 125 ml neutraal smakende olie
- 275 g frambozenjam (let op, je gebruikt de helft voor het beslag en de andere helft voor de vulling!)
- 2 theelepels vanille-extract
- 250 g suiker
Voor de chocolade-glazuur
- 175 ml soja kookroom
- 5 eetlepels neutraal smakende kokosolie of plantaardige margarine
- 250 gram pure chocolade
- Verse frambozen om de taart te versieren (optioneel)
Bereiding
De taart
Bedek de bodem van één of twee springvormen (zie boven) van 20 of 22 cm met bakpapier en vet de randen van de vorm in met olie of margarine. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng bloem, cacao, bakpoeder en zout in een kleine kom. Doe in een grotere kom de melk, olie, de helft(!) van de jam, vanille-extract en suiker en roer stevig door met een garde tot de jam opgelost is (een paar kleine klontjes is niet erg). Doe nu het droge mengsel bij het natte en roer tot alles opgenomen is.
Giet het mengsel in de ingevette bakvorm, of verdeel het over de bakvormen als je er twee hebt. Zet in het midden van de oven en bak 40-45 minuten (misschien iets langer als je al het beslag in één vorm bakt). De taart is gaar als je er een cocktailprikker in kunt steken zonder dat er nat beslag aan blijft kleven.
Laat de taart helemaal afkoelen en haal hem dan uit de vorm(en). Snijd de taart als dat nodig is horizontaal doormidden. Smeer op de onderste helft de rest van de frambozenjam en leg de tweede helft van de taart erbovenop.
De chocolade-glazuur
Terwijl de taart bakt en afkoelt, kun je de chocolade-glazuur maken. Verhit de sojaroom in een klein pannetje tot het bijna kookt. Doe de kokosolie of margarine erbij en laat smelten. Draai het vuur wat omlaag en voeg de chocolade toe. Roer voortdurend door tot alle chocolade gesmolten is en de glazuur egaal donkerbruin is geworden.
Haal het pannetje met glazuur van het vuur en laat een kwartiertje afkoelen. Zet het nu een uur in de koelkast. Als het goed is, is de glazuur nu veel dikker, maar nog wel een beetje vloeibaar. Schep ongeveer de helft à tweederde van de glazuur op de taart (die nu uit twee lagen bestaat met jam ertussen) en smeer het uit over de boven- en zijkanten tot het mooi glad is en gelijkmatig verdeeld. Zet de taart met glazuur in de koelkast, zodat het verder kan opstijven.
Het pannetje met de overgebleven glazuur zet je een half uurtje in de vriezer, tot het niet meer vloeibaar is, maar ook niet keihard. Doe deze stevige glazuur in een beslagspuit. Haal de taart uit de koelkast en versier de bovenkant met toefjes en/of sliertjes glazuur. Zet de taart weer terug in de koelkast. Haal hem er een half uurtje voor het serveren uit, zodat hij een beetje op temperatuur kan komen.
54 Reacties
Hi!
Yes 4 teaspoons is correct. The original recipe called for 1 tsp baking powder and 1 tsp baking soda. In Holland baking soda is not available in normal supermarkets, so I substituted powder to keep it supermarket-friendly.
The all-knowing internet says to use 3 tsp of powder for one tsp of soda. I made it with the 4 tsp of baking powder and there was no noticeable taste (despite all that leavening it is still quite a dense moist cake), but you can of course make it like the original recipe if you prefer.
Hoi Jose, Deze taart moet wel een beetje rijzen, maar niet heel veel. Een bobbel in het midden heb ik ook wel eens, maar niet zo extreem dat de zijkanten helemaal plat blijven. Inzakken was bij mij geen probleem. Kun je het beslag over twee bakvormen verdelen? Dan rijst het misschien wat gelijkmatiger. Suiker niet vergeten zal wel uitmaken denk ik. :-)
Het zou ook kunnen helpen om met een oventhermometer de temperatuur van je oven te controleren. Veel ovens geven niet de juiste temperatuur, en dat kan ook rare dingen doen met je baksels. Veel succes!
Ow, jammer dat het geschift is! Misschien is het inderdaad te heet geworden of is er een beetje water bij gekomen? Hier is wat informatie over hoe je het misschien zou kunnen fixen: http://talesfromthechocolateshop.blogspot.nl/2009/03/rescuing-split-ganache.html
Als dat niet werkt zou ik met nieuwe ingrediënten beginnen. Sorry!
Schrijf een reactie