Vegan quiche met kikkererwtenmeel
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Peulvruchten, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 60 minuten, totaal 90 minuten |
Voor: | 3-4 personen |
We hebben al een recept voor quiche met tofu, en ook een recept voor socca van kikkererwtenmeel, maar deze quiche is helemaal zijn eigen ding. Doordat je eerst een saus kookt van het kikkererwtenmeel en het daarna pas verwerkt in de quiche krijgt het een heel andere textuur dan wanneer je het rauwe beslag direct in de taartvorm giet, zoals je bij socca doet. Hartelijk dank aan The Gourmet Vegan voor de recept-inspriatie!
Ik beloof je dat deze quiche echt ontzettend lekker is! Het recept lijkt lang, maar het valt eigenlijk wel mee. Als je wilt kunt je het jezelf wat makkelijker maken door kant-en-klaar deeg voor hartige taart uit de diepvries gebruiken. Dit is ook een heel handig recept om restjes groente mee weg te werken.
Vers uit de oven is de quiche heerlijk, maar afgekoeld vind ik hem eigenlijk nog lekkerder. Heel geschikt om van te voren te maken als je een feestje hebt of om mee te nemen naar een potluck. Zonder soja, dus handig als je mensen op bezoek krijgt die allergisch zijn. De vulling is glutenvrij, dus als je er een glutenvrije bodem bij maakt is dit helemaal een super allergie-vriendelijk recept.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de bodem (of gebruik 6 plakjes diepvries deeg voor hartige taart)
- 2 koppen bloem (of gebuild tarwemeel)
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels olie
- 2/3 kop water
Voor de vulling
- 1 eetlepel olie
- 700 g bloemkool en/of broccoli, in kleine roosjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in stukjes
- 1 groene paprika, in stukjes
- 2 1/2 kop water (gescheiden in 1 1/2 kop en 1 kop)
- 1 eetlepel plantaardig bouillonpoeder (genoeg voor 500 ml bouillon)
- 1 eetlepel vegan margarine
- 1 kop ( 105 g ) kikkererwtenmeel
- 3 eetlepels edelgist
- 1/2 theelepel gedroogde salie, tijm of basilicum
- 1/2 theelepel kerriepoeder
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 1/4 theelepel zout of kala namak
- 1 tomaat, in plakjes (optioneel)
- olijfolie spray (optioneel)
Bereiding
Maak de bodem
Meng bloem, zout en bakpoeder in een grote kom. Voeg het water en de olie toe en roer tot er een samenhangend deeg ontstaat. Kneed het deeg met de hand een minuut of drie door. Vorm het deeg tot een bal en zet het afgedekt weg.
Maak de vulling
Verhit de olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur en bak de ui en de bloemkool/broccoliroosjes tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Doe de paprika erbij en laat de groente nog wat langer bakken tot ze beetgaar zijn.
Breng in een steelpan 1 1/2 kop water met het bouillonpoeder en de margarine rustig aan de kook. Meng ondertussen de overgebleven kop water met het kikkererwtenmeel, edelgist, kruiden en zout tot een glad beslag. Als de bouillon in de pan kookt giet je het beslag erbij. Breng al roerend opnieuw aan de kook en laat een minuut of 2 zachtjes pruttelen tot het een hele dikke saus geworden is.
Maak de quiche
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een rechthoekige ovenschaal of een taartvorm van 25 cm in met olie. Rol met een deegroller op een schoon werkoppervlak het deeg uit tot een grote ronde lap en bekleed hiermee de taartvorm.
Meng de gebakken groente door de kikkererwtensaus en stort het mengsel in de taartvorm. Druk het er goed in en strijk het glad met de achterkant van een lepel. Vouw eventueel de uitstekende randjes deeg van de bodem over de vulling.
Versier de bovenkant van de quiche eventueel met plakjes tomaat en spray er een beetje olijfolie op. Bak 40 à 45 minuten tot de randjes van de deegbodem goudbruin zijn. Laat ten minste 10 minuten afkoelen en opstijven. Serveer warm of koud.
48 Reacties
Schrijf een reactie