Vegan op de camping
22 August 2013 onder
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Onderweg, Peulvruchten, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zomergerecht |
---|---|
Voor: | Alle receptjes zijn 2 personen |
David en ik hebben voor onze vakantie 10 dagen gekampeerd in het Duitse Harz. Allebei een rugzak van rond de 16 kilo, dus dan kun je heel weinig meenemen. Koken op de camping is altijd een beetje een uitdaging: klein gasbrandertje en pannetjes, geen koelkast, geen enorme kruidenvoorraad en vaak ook geen natuurwinkel of grote supermarkt in de buurt.
Op de heenreis hadden we vanwege het gewicht alleen wat kruiden en dergelijke bij ons (zout, peper, zakje Mexicaanse kruiden, kerrie, chilipoeder, bouillonblokjes, potje pesto, flesje olijfolie) en eten voor de eerste avond (pasta, tomatensaus in een zak en een bakje vega-gehakt). Als we meer mee kunnen nemen pak ik meestal ook nog wat rode linzen, couscous, aardappelpuree poeder en sojabrokjes in.
Het kampeerseizoen loopt inmiddels ten einde, maar dan heb je alvast ideeën voor volgend jaar. De receptjes zijn natuurlijk ook geschikt om thuis even snel een maaltijd in elkaar te flansen.
2 kopjes bloem of gebuild tarwemeel
1 1/2 à 2 koppen water
1 kop sojamelk of andere plantenmelk (vervang eventueel door extra water)
1 eetlepel olie (optioneel, maar absoluut aan te raden als je geen sojamelk gebruikt)
1/2 theelepel zout
olie om in te bakken
Chili-bonenschotel
Dit is mijn camping-maaltijd bij uitstek (zie de foto). Zelfs in het kleinste dorpje verkoopt de lokale buurtwinkel wel bonen, mais, tomaat en paprika, dus dit kun je echt overal maken. Het is ook nog eens lekker snel klaar en vult goed na een lange dag fietsen of wandelen. Lekker met tortillachips, wraps, couscous of rijst.Ingrediënten
- 1 (groene) paprika, in stukjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blik kidneybonen
- 1 klein blikje mais
- 1 à 2 eetlepels Mexicaanse kruiden
- extra chilipoeder (optioneel, voor meer pit)
- extra zout (optioneel)
Bereiding
Verhit een scheutje olie in je grootste campingpannetje en fruit de paprika tot hij gaar is. Doe de tomaat, kidneybonen, mais en kruiden erbij en breng het geheel aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes sudderen zodat de smaken kunnen mengen. Breng eventueel op smaak met chilipoeder en zout.Chili salade
Ingrediënten gekocht voor chili, maar is het eigenlijk te warm? Geen probleem, chili is ook lekker als salade. Ook handig als je gastankje ineens leeg is...Ingrediënten
- 1 (rode) paprika, in stukjes of reepjes
- 2 verse tomaten, in stukjes
- 1 kleine ui, gesnipperd (optioneel)
- 1 blik chilibonen of kidneybonen
- 1 klein blikje mais
- 1 à 2 eetlepels Mexicaanse kruiden
- 1 teentje knoflook, fijn gesnipperd (optioneel)
- extra chilipoeder (optioneel, voor meer pit)
- extra zout (optioneel)
Bereiding
Doe de paprika, tomaat, bonen en maïs in een schaal of campingpannetje en meng de kruiden erdoor. Breng eventueel op smaak met extra knoflook, chilipoeder en zout. Serveer met wraps, tortillachips, couscous of rijst.Pasta pesto met broccoli
Een potje pesto zonder kaas (bijv. van Xenos of AH) neemt weinig ruimte in in je bagage, maar geeft veel smaak aan je maaltijden. Eenmaal geopend kun je het ongeveer een week op kamertemperatuur bewaren, dus je kunt het meerdere keren gebruiken. Giet eventueel een beetje extra olijfolie in het potje, zo blijft de pesto langer goed. Deze pasta is lekker met noten erbij, of een met kant-en-klare vleesvervanger als je die kunt vinden.Ingrediënten
- 200 g pasta
- 1 stronk broccoli, in roosjes
- 2 eetlepels basilicum pesto zonder kaas
- zout en peper naar smaak
- 2 vegan schnitzels of 2 handjes walnoten
Bereiding
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op der verpakking gaar. Kook ook de broccoli in 5-7 minuten gaar (dit kan eventueel in dezelfde pan, voeg de broccoli dan toe als je pasta al even heeft gekookt). Giet de pasta en broccoli af en meng ze met de pesto. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Serveer met de schnitzel of walnoten.Pasta salade met pesto
Van pesto wordt alles lekkerder, ook salade! Mijn nieuwe geheime ingrediënt in de (camping)keuken is citroenzuur. Dit lijkt qua uiterlijk op zout (kleine transparant-witte korrels), en is onder andere te koop bij Aziatische toko's. Het werkt heel goed om dressings en dergelijke een zure component mee te geven, net als azijn of citroensap. Omdat het droog is kun je het makkelijk meenemen in je rugzak.Ingrediënten
- 100-150 gram pasta
- 1 courgette of komkommer
- 3 tomaten
- 1 1/2 eetlepel basilicum pesto (een teentje knoflook is ook lekker i.p.v. pesto)
- 1/4 theelepel citroenzuur (optioneel)
- zout en peper naar smaak
- 1 blikje witte bonen, afgegoten en omgespoeld
- 2 handjes pijnboompitten of walnoten
Bereiding
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat hem afkoelen. Meng in een grote pan of schaal de groente, bonen en pasta met de pesto. Laat eventueel een paar minuten marineren. Breng de salade op smaak met citroenzuur, zout en peper en strooi tot slot de pijnboompitten of walnoten erover.Couscous salade
Ingrediënten
- 100-150 gram couscous
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- 1 blik kikkererwten
- 1 paprika, in stukjes
- 1 komkommer, in stukjes
- 2 tomaten, in stukjes
- 1 à 2 tenen knoflook, gesnipperd
- zout en peper naar smaak
Bereiding
Meng de couscous en kerrie in een kleine kom of pannetje. Breng water aan de kook en giet dit over de couscous tot deze met onder staat. Dek de couscous af met een bord of deksel en laat hem een minuut of 5 wellen. Roer de couscous los met een vork en laat hem even afkoelen. Meng in een grote pan of kom de gewelde couscous met de kikkererwten, paprika, komkommer en tomaat. Breng de salade op smaak met knoflook, peper en zout.Linzen-groentesoep
Ingrediënten
- 100 g rode linzen
- ongeveer 4 dl water
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes
- 1 à 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 1/2 à 1 theelepel kerriepoeder (optioneel)
- 1 mespunt chilipoeder (optioneel)
- groente naar keus, in stukjes (bijvoorbeeld courgette, wortelen, broccoli, spinazie etc.)
- peper en zout naar smaak
Bereiding
Breng de linzen aan de kook in het water met de tomaat, knoflook, bouillonpoeder, kerrie en chili. Laat de soep ongeveer 25 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn en uit elkaar vallen. Voeg halverwege de kooktijd de groente toe en laat die in de soep gaarkoken. Voeg eventueel extra vocht toe als de soep te dik wordt. Breng eventueel op smaak met peper en zout.Pannenkoekjes
Mijn vader bakte vroeger altijd heerlijke pannenkoeken op de camping. Zo'n traditie moet natuurlijk voortgezet worden! Voor dit recept is het handig als je een kleine spatel bij je hebt om de pannenkoeken mee om te draaien.Ingrediënten
Bereiding
Maak in een pan of kom een mooi dun beslag van meel, water en sojamelk. Verhit olie in je grootste ondiepe pannetje, giet een beetje beslag erin en bak de pannenkoek tot hij bovenop droog is en van onderen bruin. Draai de pannenkoek om en bak ook de andere kant. Serveer met stroop, jam, chocopasta of hartig beleg.Pasta bolognese
Sojabrokjes zijn droog, en dus lichtgewicht en makkelijk te bewaren. Ze zijn ook heel snel gaar. Ideaal camping-eten dus!Ingrediënten
- 60 g (twee handjes) droge sojabrokjes
- 1 kopje plantaardige bouillon
- 250 g pasta
- 400 ml tomatensaus
- pijnboompitten
Bereiding
Breng de sojabrokjes aan de kook in de bouillon, haal ze van het vuur en laat ze een paar minuten wellen. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta en de sojabrokjes af, doe ze samen in een pan en doe de tomatensaus erbij. Laat het geheel nog even goed doorwarmen op je brandertje. Serveer met pijnboompitjes en/of olijven.Stamppot
Deze stamppot wordt extra lekker met zongedroogde tomaatjes, augurken en noten erbij. Zuurkoolstamppot smaakt goed met zoet fruit zoals ananas, rozijnen of banaan. De aardappelpuree is het lekkerst met een beetje sojamelk erdoor, maar als je dat niet hebt kun je hem ook gewoon met water aanmaken.Ingrediënten
- 100 à 150 g aardappelpuree poeder
- 1 kop ongezoete plantaardige melk (of water)
- water naar behoefte
- 1/2 theelepel zout
- 1 eetlepel olie of margarine (optioneel, maar aan te raden als je geen melk gebruikt)
- 500 g zuurkool of zachte bladgroente (andijvie, spinazie, sla etc.)
- peper en zout naar smaak.
Bereiding
Breng de melk, een beetje water, zout en olie aan de kook. Draai het vuur laag en doe het aardappelpoeder erbij en voeg extra water toe tot je een smeuïge aardappelpuree hebt. Meng de bladgroente door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel wat extra zout. Serveer de stamppot met de zongedroogde tomaatjes, augurken en/of noten.Nasi met cashews
Ingrediënten
- 100-150 gram rijst, liefst het soort in een builtje dat je niet hoeft af te gieten (couscous kan ook)
- 400 gram roerbakgroente (of 1 paprika en 1 prei, in reepjes)
- 2-3 eetlepels nasikruiden (of 1 à 2 theelepels kerriepoeder)
- 2 flinke handjes geroosterde cashewnoten
- zout en chilipoeder naar smaak
17 Reacties
Schrijf een reactie